Kathimerini.com.cy
Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, προβλήθηκε για πρώτη φορά δημόσια μια ιστορική συνέντευξη για τη συμμετοχή του ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο παραχώρησε στο Ινστιτούτο η Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία είχε πάρει τη συνέντευξη από τον Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο μιας ερευνητικής εργασίας που έκανε ως φοιτήτρια Ιστορίας.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση με τίτλο «Ο μάχιμος σμηνίας Γλαύκος Κληρίδης» η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ευχαρίστησε την κ. Αναστασία Παπαδοπούλου που διέσωσε το αυθεντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας και συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Χάρη Γεωργιάδη για την πρωτοβουλία, αλλά και το συνολικό έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο μεταλαμπαδεύοντας την προσφορά, τα ιδανικά, τις αρχές και τις αξίες στον δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, στις νεότερες γενιές.
Η κ. Δημητρίου αναφερόμενη στην εμβληματική φυσιογνωμία του Γλαύκου Κληρίδη και στην προσφορά του στον τόπο, επεσήμανε ότι σήμερα που βρισκόμαστε στην περιδίνηση μιας τεράστιας γεωπολιτικής κρίσης και έχουμε να διαχειριστούμε φοβερές περιπλοκότητες χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε τους μεγάλους ηγέτες. «Τους ηγέτες που δεν φοβούνται την ευθύνη, δεν τους τρομάζει το προσωπικό κόστος. Τους ηγέτες που μπορούν να δουν μακριά, να ενώσουν, να αξιοποιήσουν συγκυρίες και να ξεκλειδώσουν ευκαιρίες, να μετατρέψουν με αριστοτεχνικούς χειρισμούς το αδύνατο σε εφικτό, να δημιουργήσουν σε αδιέξοδα προοπτικές».
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία του σημερινού μας καθήκοντος, τόνισε επιπρόσθετα: «Να νιώσουμε την ευθύνη που έχουμε ως συνεχιστές αυτής της πορείας. Να μην αφεθούμε άπραγοι στο πέρασμα του αναξιοποίητου χρόνου. Να αντιληφθούμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η εθνική μας επιβίωση».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Χάρης Γεωργιάδης στάθηκε στο γεγονός ότι ο Γλαύκος Κληρίδης βίωσε τον πόλεμο και γι’ αυτό ήθελε την ειρήνη. Αλλά ταυτόχρονα ήξερε ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν οδηγεί στην ειρήνη. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, και η ειλικρινής του ετοιμότητα να διαπραγματευτεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, συνοδεύτηκε από την αποφασιστική ενίσχυσης της αμυντικής μας θωράκισης και τη μεθοδική εκείνη προσπάθεια που οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εξάλλου, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ήταν το αποτέλεσμα της νίκης του ελεύθερου κόσμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός ότι ως πρόεδρος οδήγησε την Κύπρο στην μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτελούσε -κατά κάποιο τρόπο- μια δικαίωση και για τον Σμηνία Γλαύκο Κληρίδη».
Τη δική της προσωπική εμπειρία, παίρνοντας συνέντευξη από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέθεσε η κ. Αναστασία Παπαδοπούλου. Για τη ζωή του Γλαύκου Κληρίδη καθώς και για την ιστορική αξία και σημασία της συνέντευξης μίλησε ο Δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου.