Μαραθώνια ήταν η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία άρχισε το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στις 15:00 το απόγευμα της Τρίτης 10/03, όταν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για λήψη αυστηρών μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Κύπρο. Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η απαγόρευση των εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων, γεγονός που θέτει ερωτήματα ως προς το είδος τους, αλλά και την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων. Παράλληλα, ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι όσοι παραβαίνουν τις οδηγίες που αφορούν στις εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, θα διαπράττουν ποινικό αδίκημα, στην βάση του περί Λοιμοκάθαρσης νόμου. Μάλιστα, στους παρανομούντες θα εντάσσονται και όσοι εκκλησιάζονται, με τις διάφορες αντιδράσεις να αναμένονται με ενδιαφέρον.
Το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων, Λήδρας, Αστρομερίτη, Λεύκας και Δερύνειας, θα παραταθεί μέχρι και τις 18 Μαρτίου, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα επαναξιολογήσει την κατάσταση, εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοινώνοντας το πρώτο από τα οκτώ μέτρα. Στην συνέχεια ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας σχολείων στη Λευκωσία, όλων των βαθμίδων, ιδιωτικών και δημόσιων, για τρεις ημέρες, καθώς και την απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι 31 Μαρτίου. Ακολούθως είπε ότι ακυρώνονται όλες οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, παρελάσεις και συναυλίες σε δημόσιους χώρους, ενώ οι ποδοσφαιρικοί και άλλοι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς την παρουσία θεατών. Το Υπουργικό Συμβούλιο, επίσης, εξουσιοδότησε τον Υπουργό Υγείας να εκδίδει διατάγματα δυνάμει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών να εκδώσει σχετική εγκύκλιο σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία.
Απαγόρευση εκκλησιασμών
Ένα θέμα το οποίο έχει γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στο κοινό, είναι αυτό του εκκλησιασμού και της Θείας Κοινωνίας. Διάφορες είναι οι φωνές από πολίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο το να κοινωνεί κάποιος, καθώς θα μεταδώσει ή θα κολλήσει τον ιό, όπως και αυτές που υποστηρίζουν ότι μέσω του εκκλησιασμού και της Θείας Κοινωνίας δεν μεταδίδεται ο ιός. Η «Κ» ζήτησε την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του, επανέλαβε με έμφαση την απόφαση για «απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι 31 Μαρτίου 2020». Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε συνομιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, τον οποίο ενημέρωσε σε σχέση με την απόφαση.
Ακολούθως, ερωτηθείς σε σχέση με τις ενδεχόμενες συνέπειες τις οποίες θα υποστούν όσοι δεν συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι θα είναι αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα. Κληθείς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ποινές, απάντησε εμφατικά ότι το θέμα δεν είναι η επιβολή ποινών, αλλά η επίδειξη κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους όλων.
Η νομοθεσία και οι ποινές
Ο περί Λοιμοκάθαρσης νόμος προνοεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, με γνωστοποίηση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, να κηρύξει οποιαδήποτε τοπική περιοχή, είτε εντός είτε εκτός της Δημοκρατίας, ως μολυσμένη τοπική περιοχή και ακολούθως η τοπική αυτή περιοχή και όλοι οι επιβάτες και αγαθά από αυτή υπόκεινται σε τέτοια μέτρα όπως ήθελαν καθοριστεί με Κανονισμούς που εκδίδονται βάσει του Νόμου αυτού.
Μεταξύ άλλων, στον νόμο αναφέρονται τα εξής:
Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται με Διάταγμα να εκδίδει Κανονισμούς που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για όλους ή για οποιουσδήποτε από τους ακόλουθους σκοπούς:
(α) τον καθορισμό των μέτρων που λαμβάνονται εντός της Δημοκρατίας σε οποιαδήποτε τοπική περιοχή, είτε εντός είτε εκτός της Δημοκρατίας, που κηρύχτηκε ως μολυσμένη τοπική περιοχή
(β) την παρεμπόδιση της εισαγωγής οποιασδήποτε επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας εντός της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε μέρους αυτής από οποιαδήποτε τοπική περιοχή εκτός της Δημοκρατίας, είτε η τοπική αυτή περιοχή είναι μολυσμένη τοπική περιοχή είτε όχι
(γ) την παρεμπόδιση της εξάπλωσης οποιασδήποτε επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας από οποιαδήποτε τοπική περιοχή εντός της Δημοκρατίας, είτε είναι μολυσμένη τοπική περιοχή είτε όχι, σε οποιαδήποτε άλλη τοπική περιοχή εντός της Δημοκρατίας
(δ) την παρεμπόδιση της μετάδοσης οποιασδήποτε επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας από τη Δημοκρατία ή από οποιαδήποτε τοπική περιοχή εντός της Δημοκρατίας, είτε είναι μολυσμένη τοπική περιοχή είτε όχι, σε οποιαδήποτε τοπική περιοχή εκτός της Δημοκρατίας.
Τέλος, όσον αφορά τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν προς όσους παραβαίνουν τον νόμο, αναφέρεται ότι «Πρόσωπο το οποίο παραβαίνει οποιοδήποτε από τους Κανονισμούς που εκδίδονται βάσει του Νόμου αυτού είναι ένοχο αδικήματος και υπόκειται μετά από καταδίκη σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις τετρακόσιες πενήντα λίρες ή και στις δύο αυτές ποινές της φυλάκισης και του προστίμου». Στο σημείο αυτό, αξίζει να επαναλάβουμε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί από επίσημα χείλη, προς το παρόν, οι ποινές οι οποίες τυχόν να επιβληθούν σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις.
Αναμένονται αποφάσεις
Το αρμόδιο σώμα για την τήρηση του νόμου από τους πολίτες είναι η Αστυνομία, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ορίσει την γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί. Όπως πληροφορείται η «Κ», φαίνεται ότι προς κλείσιμο είναι τα clubs διασκέδασης, στα οποία συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, ωστόσο θα γίνονται έλεγχοι, όσον αφορά τα εστιατόρια και τις καφετέριες. Παρ’ όλ’ αυτά, οι αποφάσεις για το πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι και το πώς θα δρουν τα μέλη της Αστυνομίας, αναμένεται ότι θα ληφθούν την Τετάρτη 11/03.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται, μετά την ανακοίνωση των αυστηρών μέτρων εκ μέρους της Κυβέρνησης, έχουν να κάνουν με τον βαθμό συμμόρφωσης του κοινού, αλλά και με τις πιθανές επιπτώσεις στον τομέα της εργασίας και της οικονομίας. Ήδη πολλοί συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να ψάχνουν τους τρόπους για να διευθετήσουν το πού θα περνούν τις μέρες τους τα παιδιά τους, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, ενώ ενδεχομένως για κάποιους γονείς να τίθεται και ζήτημα που θα επηρεάζει την εργασία τους.