ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος μέδουσας

Δείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα για να μη σας αγχώνει τίποτα ούτε στην παραλία

Τα μάτια σας δεκατέσσερα πρέπει να έχετε στα ανατολικά κυρίως παράλια, μετά την εμφάνιση μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca. Mπορεί το τσίμπημά τους να είναι σπανίως επικίνδυνο, είναι ωστόσο τρομερά επίπονο. Για να ξέρετε, ο πόνος εκδηλώνεται περίπου πέντε λεπτά μετά το τσίμπημα και υποχωρεί μέσα σε μερικές ώρες (όχι περισσότερες από 24). Ο οξύς πόνος διαρκεί συνήθως 15-20 λεπτά. Εάν ωστόσο ο πόνος παραμένει οξύς για περισσότερη ώρα, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

1. Βγείτε αμέσως από το νερό, για να αποφύγετε ένα δεύτερο τσίμπημα.

2. Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό. ΜΗ χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό.

Οι νηματοκύστες, μικροσκοπικά αγκάθια της μέδουσας που εισέρχονται στο δέρμα κατά το τσίμπημα, απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο όταν έρχονται σε επαφή με το καθαρό νερό κι έτσι ο πόνος γίνεται πιο έντονος.

3. Μην αφαιρέσετε τα υπολείμματα πλοκαμιών με γυμνά χέρια αφού αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά. Αν δεν έχετε ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό κοντά, μπορείτε να τρίψετε το σημείο με άμμο, που ίσως πονέσει ελαφρώς.

4. Ρίξτε λευκό ξίδι στο σημείο ή εφαρμόστε στην περιοχή του τσιμπήματος μια κορτιζονούχα κρέμα. Αν το σημείο του τσιμπήματος είναι μεγάλο, η λήψη αντισταμινικών χαπιών κρίνεται απαραίτητη, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Αν είστε αλλεργικοί ή νιώσετε συμπτώματα όπως ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, χαμηλή πίεση, ταχυκαρδία ή τάση προς έμετο, θα πρέπει να επισκεφθείτε το νοσοκομείο.

Μύθοι και αλήθειες για τις μέδουσες και τσούχτρες:

1. Δεν είναι όλες οι μέδουσες επικίνδυνες. 

υπάρχουν 1500 είδη μεδουσών στη Μεσόγειο, ωστόσο μόνο τα 20-30 από αυτά είναι τα πιο κοινά. Στην Κύπρο, η μόνη μέδουσα που είναι και τσούχτρα είναι μοβ χρώματος και ονομάζεται Pelagia noctiluca («Πελαγία που λάμπει στο σκοτάδι»). Οι καφέ μέδουσες που συνήθως συναντάμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στις θάλασσες είναι οι λεγόμενες «σαλούφες» ή σαλιάρες και είναι σχετικά ακίνδυνες.

2. Δεν αποτελούν δείγμα ότι η θάλασσα είναι βρόμικη.
Την ύπαρξή τους ενθαρρύνουν οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, οι κλιματικές αλλαγές, η υπεραλίευση που λιγοστεύει τα ψάρια που τρώνε τις μέδουσες κ.ά.

3. Υπάρχουν διάφορα γιατροσόφια, σε περίπτωση που τσιμπήσει κάποιον μέδουσα. Μην τα ακολουθείτε. Πείτε «όχι» σε μαγειρική σόδα, ταλκ, σαπούνι, κρέμα ξυρίσματος, χυμό λεμονιού, αλκοόλ ή κόκα κόλα. Στην περίπτωση του τσιμπήματος από μέδουσα, είναι μύθος ότι τα ούρα βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Stories: Τελευταία Ενημέρωση

Δείτε τη φυλακή Saint-Gilles που μοιάζει με φρούριο, όπου οδηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ...
Της Έλενας Αποστόλου
 |  STORIES