Kathimerini.gr
Με παρέμβαση της ελληνικής πλευράς στο ΝΑΤΟ θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν ελληνικού αιτήματος θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε πολιτικό επίπεδο κατά τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της Συμμαχίας.
Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο. Ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα.
Σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία θα επαναλάβει ότι θεωρεί την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και των συνοδευτικών σκαφών από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο σε πολιτική και στρατιωτικό επίπεδο
Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επιτηρεί την πολιτική και στρατιωτική διαδικασία που σχετίζεται με ζητήματα ασφαλείας που επηρεάζουν ολόκληρη τη Συμμαχία. Συγκεντρώνει εκπροσώπους κάθε χώρας – μέλους για να συζητήσει θέματα πολιτικής ή λειτουργίας που απαιτούν συλλογικές αποφάσεις, παρέχοντας ένα φόρουμ για ευρείες διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών για όλα τα θέματα που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλειά τους.
Συνεπώς η Ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσα και από αυτήν την διαδικασία την καταδίκη της πολιτικής της Άγκυρας εις βάρος άλλων χωρών συμμάχων της Βορειοατλαντικής συμμαχίας όπως είναι η Ελλάδας και η Κύπρος.