ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει διερευνητικών επαφών

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε μάλιστα λόγο και για πρόοδο στις τεχνικέ συνομιλίες των στρατιωτικών κλιμακίων

Kathimerini.gr

Με πυρετώδεις διαβουλεύσεις κυρίως επί ευρωπαϊκού «εδάφους», ευγενείς υποδείξεις προς την Αγκυρα για συμμόρφωση ή επίδειξη συμμαχικού πνεύματος, αλλά και την σταθερή προσπάθεια της τελευταίας να ισχυροποιήσει τον κατάλογο των αιτημάτων της ενόψει της Συνόδου Κορυφής, συνεχίζεται η προσπάθεια επίλυσης της δύσκολης εξίσωσης που φέρει τον τίτλο «διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Τόσο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, στις επαφές τους με τον πρόεδρο Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της συνεννόησης σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε μάλιστα λόγο και για πρόοδο στις τεχνικέ συνομιλίες των στρατιωτικών κλιμακίων, που σε κάθε περίπτωση συνιστά παράλληλη εξέλιξη με τις σκοπούμενες διερευνητικές επαφές.

Θετική επίσης ήταν η υποδοχή εκ μέρους της αμερικανικλης διπλωματίας της κατ’ αρχήν συνμφωνίας των δύο πλευρών.

«Αυτές οι συζητήσεις έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», αναφέρει το State Depertment που χαιρέρτισε, επιπλέον, τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Φορτώνει» την ατζέντα της Συνόδου

Χωρίς να προκαλεί εντύπωση, γεγονός πάντως παραμένει ότι σε ρητορικό επίπεδο ο Τούρκος Πρόεδρος δεν εγκατελείπει τις αιχμές, όσο και αν αυτό αφίσταται από το κλίμα των προηγούμενων ημερών.

Ετσι, κατά την επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο τουρκικός Τύπος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στην καρδιά των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται οι ‘μαξιμαλιστικές’», όπως τις χαρακτήρισε, «διεκδικήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου» καθώς και το γεγονός ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται».

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε την Φον ντερ Λάιεν, πάντα κατά τον τουρκικό Τύπο, ότι η Τουρκία, εξ αρχής υπεστήριζε τον διάλογο και ότι είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές, λέγοντας μάλιστα ότι ελπίζει αυτή η ευκαιρία για διπλωματία να μην «σπαταληθεί ξανά» από την Ελλάδα.

Το «ζουμί» πάντως, πέρα από τις συνήθεις αιχμές του, βρίσκεται στις «επισημάνσεις» Eρντογάν ότι η ανανέωση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης καιώς και του καθεστωτος εξαίρεσης της βίζα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία «στέρεα βάση για την ενδυνάμωση των σχέσεων», αιτήματα με τα οποία η Τουρκία φαίνεται να οδεύει για το «παζάρι» της Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα ο Ερντογάν έφθασε μέχρις του σημείου να υποδείξει στην Ε.Ε. να διερευνήσει «τις παραβιάσεις που διέπραξαν η Ελλάδα και η FRONTEX», σχετικά με το μεταναστευτικό.

Μητσοτάκης: Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια

Ως θετικό βήμα επαναπροσέγγισης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης κορυφής του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», προσθέτοντας πως χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη πολιτική ασύλου», προσθέτοντας πως «είναι αναγκαίος ο επιμερισμός της ευθύνης με τρόπο δίκαιο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση