Kathimerini.gr
Οι γυναίκες αποτελούν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά μόλις το 10% των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Αυτό το 10%, όμως, σίγουρα δεν έχει περάσει απαρατήρητο στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι χώρες που έχουν ως επικεφαλής γυναίκες έχουν μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, λιγότερους θανάτους και μικρότερα ποσοστά διάδοσης.
Θα ήταν εντελώς αντιεπιστημονικό να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει κάποια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο φύλο της ηγεσίας και στη διαχείριση της πανδημίας. Κανείς δεν θα ισχυριζόταν κάτι τέτοιο – ούτε οι ίδιες οι ηγέτιδες. Υπάρχουν όμως κάποια χαρακτηριστικά που ενώνουν τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντερν με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν, τη Δανή ομόλογό της Μέτε Φρέντρικσεν, την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ και την Ταϊβανέζα πρόεδρο Τσάι-ινγκ-γουέν με την πρωθυπουργό Σιλβέρια Τζέικομπς από το μικρό νησί του Αγίου Μαρτίνου της Καραϊβικής.
Οταν οι χώρες τους ήρθαν αντιμέτωπες με μια πρόκληση που δεν μπορούσε να περιμένει, ούτε γινόταν να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, με μετάθεση ευθυνών και επιθετική ρητορική, οι γυναίκες αυτές σήκωσαν το γάντι και απευθύνθηκαν στον πληθυσμό τους.
Η Αγκελα Μέρκελ, γνωστή για το προσεκτικό στυλ της και την τάση να περιμένει πρώτα να εξελιχθεί μια κατάσταση για να παρέμβει στο τέλος, έκανε το ακριβώς αντίθετο στην πανδημία του κορωνοϊού. Μίλησε στους πολίτες της Γερμανίας από πολύ νωρίς, με ένα διάγγελμα εντελώς ασυνήθιστο για τα δικά της δεδομένα, στο οποίο είπε μεταξύ άλλων ότι κανείς δεν είναι αναλώσιμος και ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουν για να σωθούν ζωές.
«Κάθε ζωή μετράει»
«Δεν είναι αφηρημένα νούμερα σε στατιστικές, είναι ένας πατέρας ή παππούς, μια μάνα ή γιαγιά, ένας ή μία σύντροφος. Είμαστε μία κοινότητα στην οποία κάθε ζωή και κάθε άνθρωπος μετρούν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνεί με τους πολίτες «σε πολλές γλώσσες», γιατί αυτό που συμβαίνει αφορά «τον καθένα και την καθεμία, χωρίς εξαιρέσεις».
Την περασμένη Πέμπτη, περίπου ένα μήνα μετά το πρώτο αυτό διάγγελμα, η Μέρκελ απευθύνθηκε εκ νέου στους πολίτες, αυτή τη φορά από το βήμα της Βουλής. Ηταν και πάλι ειλικρινής, όπως τον Μάρτιο, όταν είχε δηλώσει ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και ότι θα μολυνθεί από τον κορωνοϊό το 60% έως 70% του γερμανικού πληθυσμού. «Κανείς δεν θέλει να το ακούει, αλλά βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της επιδημίας. Θα χρειαστεί να ζήσουμε με αυτήν για αρκετό καιρό ακόμη», είπε. Η φωνή της καγκελαρίου λύγισε όταν αναφέρθηκε στη μοναξιά των ανθρώπων που αναγκάζονται να ζουν αποκλεισμένοι στα γηροκομεία της χώρας και για τους οποίους δεν θα υπάρξει χαλάρωση περιοριστικών μέτρων.
Εδώ και χρόνια, οι Γερμανοί έχουν δώσει στη Μέρκελ το προσωνύμιο Mutti – μητερούλα. Σε αυτή την περίπτωση, οι μητρικές συμβουλές είναι αυστηρές, δυσάρεστες, προξενούν αντιδράσεις παραγόντων της οικονομίας που ως άλλοι έφηβοι βλέπουν τον κόσμο μόνο μέσα από το δικό τους πρίσμα. Η Μέρκελ προειδοποιεί ότι αν την αγνοήσουν, θα το μετανιώσουν, και τα λόγια της δεν βασίζονται μόνο στη γυναικεία διαίσθηση αλλά και στην τεκμηριωμένη άποψη των σημαντικότερων επιστημόνων της χώρας.
Δεν χρειάζεται όμως να είναι μια ηγέτις φυσικός με διδακτορικό τίτλο, όπως η Μέρκελ, για να καταλάβει τον τρομακτικό κίνδυνο που συνιστά η εκθετική διάδοση μιας ασθένειας για τον πληθυσμό.
Πήρε μέτρα πολύ νωρίς
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν αποφάσισε να προστατέψει τους πολίτες της πολύ πριν καταγραφεί στη χώρα ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό. Με το συμπονετικό, αυθεντικό στυλ της, η Αρντερν ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τα οποία απέτρεψαν τη διάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα. Σήμερα η Νέα Ζηλανδία έχει λιγότερους από 20 θανάτους και ετοιμάζεται για μερική χαλάρωση των μέτρων, εξακολουθώντας να βάζει σε καραντίνα 14 ημερών όσους φθάνουν από το εξωτερικό.
Στην Ταϊβάν, η πρόεδρος Τσάι-ιγκ-γουέν αντέδρασε στην απειλή από τον Δεκέμβριο, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Παρότι η Ταϊβάν έχει πολυάριθμες απευθείας επαφές με την κινεζική επαρχία Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία, η Τσάι έλαβε άμεσα 114 μέτρα που απέτρεψαν τη διάδοση του ιού στο νησί.
Σήμερα, η Ταϊβάν, με πληθυσμό 24 εκατομμυρίων κατοίκων και μόλις έξι θανάτους από κορωνοϊό, προσφέρεται να στείλει 10 εκατομμύρια μάσκες στον υπόλοιπο κόσμο.
To γεγονός ότι το νησί πέρασε πριν από λίγα χρόνια από ένα σύστημα ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης σε σύστημα δημόσιας δωρεάν υγείας σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του, όπως ο ίδιος παράγων έχει παίξει ρόλο στις επιδόσεις των σκανδιναβικών χωρών που συγκράτησαν τη διάδοση της πανδημίας. Ολες έχουν γυναίκες στην ηγεσία, ενώ η μόνη που έχει επιλέξει διαφορετική προσέγγιση, η Σουηδία, στην οποία ο πρωθυπουργός είναι άνδρας, μετράει τους περισσότερους νεκρούς.
Η πανδημία βρίσκεται μόλις στην αρχή της και καμία προσέγγιση δεν μπορεί να κριθεί οριστικά μέχρι να περάσει η πρωτόγνωρη αυτή ιστορική περίοδος. Πάντως η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, Αμπιγκεϊλ Ποστ, εκτιμά ότι ίσως υπάρχουν χαρακτηριστικά που καθιστούν ανώτερη τη γυναικεία ηγεσία. «Είναι ακόμη τόσο δύσκολο να φθάσει μια γυναίκα σε θέση εξουσίας», λέει η Ποστ, «που αυτές που φθάνουν είναι πολύ συχνά, απλά, οι καλύτερες».