Kathimerini.com.cy
Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε περίπου όπως άρχισε: με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Η φαινομενική αυτή σταθερότητα κρύβει από πίσω της μεγάλες ανατροπές σε μία ταραχώδη χρονιά για τις ΗΠΑ και τον κόσμο ολόκληρο, που καθιστά τις εφετινές εκλογές τις πιο κρίσιμες ίσως στην μεταπολεμική ιστορία. Ο πλέον σαρωτικός παράγοντας ήταν βεβαίως η πανδημία του νέου κορωνοϊού, που όπως σχολιάζει η Wall Street Journal ήρθε να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Δεν ήταν όμως μόνο το γεγονός που καθόρισε την προεκλογική μάχη. Η αμερικανική εφημερίδα ξεχωρίζει 7 στιγμές.
1. Ανάσα ανακούφισης
Στις 5 Φεβρουαρίου η Γερουσία κήρρυττε τον Τραμπ αθώο, δίνοντας τέλος στη διαδικασία αποπομπής που είχαν ανοίξει οι Δημοκρατικοί. Η απειλή της καθαίρεσης ήταν ένα «σύννεφο που έριχνε συνεχώς τη σκιά του στην διακυβέρνηση και τώρα είχε εξαφανιστεί» σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου.
2. Το μεγάλο comeback
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να έδιναν προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν πριν ακόμη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα, αλλά όταν μπήκε στη μάχη των προκριματικών εκλογών τα δύο πρώτα αποτελέσματά του ήταν άκρως απογοητευτικά (ήρθε 4ος και 5ος αντίστοιχα). Ήταν σαφές πως το πλήθος των υποψηφίων δεν τον ευνοούσε, αφού η λεγόμενη «μετριοπαθής» ψήφος μοιραζόταν σε αρκετά πρόσωπα. Η παραίτηση του Πιτ Μπούτιτζετζ (ύστερα από τηλεφώνημα από τον Μπαράκ Ομπάμα) άνοιξε το δρόμο και σε άλλους υποψηφίους να συστρατευθούν (άλλοι ανοιχτά και άλλοι όχι) με τον Μπάιντεν. Στις 3 Μαρτίου (Super Tuesday) το σκηνικό άλλαξε άρδην για τον Μπάιντεν που πέτυχε σαρωτική νίκη σε 10 από τις 14 πολιτείες.
3. Η κρίση καταφθάνει
«Θα εξαφανιστεί. Μία ημέρα σαν από θαύμα θα εξαφανιστεί» είχε πει για τον νέο κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο. Στις αρχές Μαρτίου είχε γίνει ήδη αντιληπτό πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Όταν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε να προτείνει ενέσεις με χλωρίνη και ακτινοβολία για την αντιμετώπιση της Covid-19 χτύπησε και το ηχηρό καμπανάκι στους συνεργάτες του, που τον έπεισαν να σταματήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις για τις πιθανές θεραπείες για ένα διάστημα.
4. Η ασφάλεια πρώτα
Ο Μπάιντεν επρόκειτο να μιλήσει σε μία μεγάλη εκδήλωση στο Κλίβελαντ στις 10 Μαρτίου. Αποφάσισε να την ακυρώσει, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβαινε δραματικά και τρεις ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα γραφεία της εκστρατείας του και το προσωπικό θα εργάζεται εξ αποστάσεως για περισσότερη ασφάλεια.
5. Η πόζα με τη Βίβλο
Στις 2 Ιουνίου και ενώ οι διαμαρτυρίες για την αστυνομική, ρατσιστική βία κορυφώνονταν, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσιζε να στήσει ένα σόου. Πήγε μία βόλτα στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, γνωστή και ως Εκκλησία των Προέδρων από τότε που είχε παραστεί ο Τζέιμς Μάντισον- η οποία είχε υποστεί ζημιές στις βίαιες ταραχές. Φωτογραφήθηκε έξω από αυτήν κρατώντας τη Βίβλο, σε μία κίνηση που μάλλον γύρισε μπούμερανγκ.
6. Το κενό που έγινε ευκαιρία
Στις 18 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. Ο Τραμπ είχε την ευκαιρία που επιζητούσε ώστε να ορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ένα πρόσωπο, που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Συντηρητικών. Επέλεξε την Έιμι Κόνι Μπάρετ.
7. Ένα ντιμπέιτ και μία διάγνωση
Οι συνεργάτες του Τραμπ ήλπιζαν η πρώτη κατά πρόσωπο αντιπαράθεση με τον Μπάιντεν να δώσει την ευκαιρία στον πρώτο να δείξει μία εικόνα πολύ πιο δυναμική από εκείνη του αντιπάλου του. Η επιθετική ρητορική ήταν μία στρατηγική επιλογή για τον πρόεδρο, ενώ από την άλλη ο Μπάιντεν είχε δεχθεί οδηγίες από τους συμβούλους του να στείλει περισσότερο ένα μήνυμα ενότητας. Ο Τραμπ ξέφυγε από κάθε όριο, ο Μπάιντεν έχασε προς στιγμήν την ψυχραιμία του και το ντιμπέιτ χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα χειρότερα όλων των εποχών. Λίγες ημέρες αργότερα ο Τραμπ επιβεβαίωνε ότι είχε διαγνωσθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό και οι αναλυτές άφηναν κατά μέρος τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του ντιμπέιτ, προκειμένου να εξετάσουν η διάγνωση αυτή θα είναι ατού ή μειονέκτημα για τον Τραμπ.
Σημειώνεται ότι η πρώτη δημοσκόπηση των WSJ/NBC τον Ιανουάριο του 2020 έδινε στον Τζο Μπάιντεν προβάδισμα έξι μονάδων έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Η τελευταία, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή, του έδινε προβάδισμα 10 μονάδων.
Πηγή: Wall Street Journal