Του Απόστολου Τομαρά
Ακτινογραφία του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου πραγματοποίησε από το βήμα του DIGITAL AGENDA CYPRUS SUMMIT 2020 ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος. Τα συμπεράσματα που παρουσίασε ο αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος για τη γενικότερη εικόνα της ψηφιακής μετεξέλιξης, ανέδειξαν διαχρονικές παθογένειες της κρατικής μηχανής που μέχρι σήμερα φρενάρουν τις προσπάθειες αλλαγών και επίσπευσης σημαντικών έργων στο τομέα της τεχνολογίας και της παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Ο κ. Κόκκινος παρουσιάζοντας το όραμα της κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα ήταν ιδιαίτερα δεικτικός στις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει η Κύπρος εντός της Ε.Ε, καταγράφοντας τις σημαντικότερες αδυναμίες που εν πολλοίς κατατάσσουν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις.
Ουραγοί
Στο κεφάλαιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ένα θέμα το οποίο βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ο κ. Κόκκινος δεν δίστασε να κάνει λόγο πως η Κύπρος είναι ουραγός φέρνοντας ως παράδειγμα τις ταχύτητες διαδικτύου αλλά και το οικονομικό κόστος το οποίο το χαρακτήρισε ακριβό. «Με τη θέση αυτή δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό» ήταν το σχόλιο του αρμόδιου Υφυπουργού. Το δεύτερο θέμα στο οποίο εστίασε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ήταν το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Στην τοποθέτησή του ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως το θέμα αυτό τον κρατά ξύπνιο τα βράδια, αποκαλύπτοντας πως στο Υφυπουργείο θα δημιουργηθεί μια νέα διεύθυνση κυβερνοασφάλειας. «Έχουμε εκπονήσει ένα σχεδιασμό για να στήσουμε μια καινούργια διεύθυνση κυβερνοασφάλειας με συγκεκριμένο πλάνο δράσης και συγκεκριμένο χρονικά ορίζοντα. Μέχρι να στηθεί η διεύθυνση, λόγω και τον χρονοβόρων διαδικασιών από το δημόσιο, θα πάρουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα».
Ψηφιακά έργα
Οι αναφορές του αρμόδιου Υφυπουργού για τα μεγάλα ψηφιακά έργα ήταν απογοητευτικές και δείχνουν την γενικότερη παθογένεια του κρατικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κόκκινος, ένα έργο ψηφιακής μορφής για να προχωρήσει απαιτούνται έως και 7 χρόνια ενώ από αυτά είναι ποσοστό 30% ακυρώνονται. «Τα μεγάλα έργα στο δημόσιο όπως να κάνω ένα μηχανογραφικό σύστημα για τα νοσοκομεία, δυστυχώς ο κύκλος από τη στιγμή που θα πεις να το κάνω μέχρι να υπογράψεις τη σύμβαση του έργου, τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι 5 με 7 χρόνια. Περίπου το 30% των έργων ακυρώνεται και δεν υλοποιούνται ποτέ, πρέπει να προκηρυχθούν και πάλι. Άρα δεν μπορώ να περιμένω 7 χρόνια για να κάνω ψηφιακό μετασχηματισμό και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημόσιο». Ενώπιον της κατάστασης που περιέγραψε μια προσωρινή λύση που δόθηκε προκειμένου να υπερπηδηθούν τα εμπόδια ήταν τα 7 χρόνια να μειωθούν σε 2 για έργα πέραν των 300 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, όπως συμπλήρωσε, ήταν η καταγραφεί 164 υπηρεσιών που μπορούν να δοθούν άμεσα στους πολίτες.
Στρατολογικά γραφεία
Μια από τις άμεσες υπηρεσίες που έχουν δοθεί στους πολίτες αφορά τα στρατολογικά γραφεία. Και λόγω των περιορισμών που επέβαλε ο κορωνοϊός, το Υφυπουργείο σε συνεργασία με το ΥΠΑΜ έδωσε την δυνατότητα σε μερικές χιλιάδες νεοσύλλεκτους της περασμένης ΕΣΣΟ, να υποβάλλουν τα χαρτιά κατάταξής τους από την οθόνη του υπολογιστή τους. Εδώ το σχόλιο του κ. Κόκκινου ήταν χαρακτηριστικό. «Αυτό για 20 τόσα χρόνια έπρεπε να γινόταν διαδικτυακά. Γιατί να πάνε 10 χιλιάδες πολίτες στα στρατολογικά γραφεία; Μας πήρε 6 μέρες να το κάνουμε».
Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Η άλλη υπηρεσία στην οποία σύντομα να φανούν οι αλλαγές που προωθούνται είναι οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Σύμφωνα με τον χρονικό προσδιορισμό του κ. Κόκκινου, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στόχος η συναλλαγή αυτή να πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά. Στους γενικότερους σχεδιασμούς είναι οι πολίτες να μπορούν στο άμεσο μέλλον να πραγματοποιούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ να μπορούν να προβαίνουν και σε ηλεκτρονικούς διακανονισμούς από τον υπολογιστή τους.
Τα έργα
Ο Υφυπουργός κατά την παρουσίασή του, έδωσε και τα κριτήρια υλοποίησης των 164 άμεσων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αναφέρθηκε στην υποδομή παραγωγής ψηφιακών υπηρεσιών που δημιουργείται, με τη Βουλή να έχει ήδη εγκρίνει, πρόσφατα, το σχετικό κονδύλι. Απεκάλυψε δε πως η υποδομή θα στηθεί με τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Γερμανίας. Για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου ανάφερε πως ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα να υπογραφή η σχετική σύμβαση με τον Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο.
Ο ρόλος της Cyta
Στη συζήτηση που ακολούθησε της παρουσίασης του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής που συντόνισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, συμμετείχε ο CEO της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του ημικρατικού οργανισμού. Ο κ. Νεοκλέους περιέγραψε την Cyta ως το δυνατό χαρτί του κράτους στο κομμάτι υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις του οργανισμού, σε σταθερές και κινητές υπηρεσίες επικοινωνιών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πέμπτης γενιά κινητή τηλεφωνία. Ο κ. Νεοκλέους περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ημικρατικός οργανισμός, σε κάποιες τοπικές κοινωνίες οι οποίες αντιδρούν στην εισαγωγή του 5G, ζητώντας από τον Υφυπουργό την υποστήριξη της κυβέρνησης.