ΚΥΠΕ
Όπως κάθε χρόνο η έναρξη μιας σχολικής χρονιάς συνεπάγεται πάρα πολλές υποχρεώσεις για τις σχολικές εφορείες και ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας, αναφέρει, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών Ντίνος Έλληνας, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί οι οδηγίες και γίνονται προετοιμασίες για να υποδεχθούν τα σχολεία τους μαθητές χωρίς παρατράγουδα.
Εκφράζει, παράλληλα, την ευχή όπως όλα να πάνε καλά στην νέα σχολική χρονιά και η πανδημία να μην στερήσει το δικαίωμα στους μαθητές να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, γιατί έχουν στερηθεί αρκετά οι μαθητές στην περασμένη χρονιά.
Ερωτηθείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τις εργασίες που διεκπεραιώνουν οι σχολικές εφορείες, ο κ. Έλληνας είπε ότι όπως κάθε χρόνο η έναρξη μιας σχολικής χρονιάς συνεπάγεται πάρα πολλές υποχρεώσεις για τις σχολικές εφορείες και ιδιαίτερα εν καιρώ πανδημίας.
«Όπως πέρσι και φέτος όλες οι σχολικές εφορείες έχουν πάρει εντολές, όπως γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους, σε αίθουσες διδασκαλίας, υλικοτεχνική υποδομή, χώρους υγιεινής, έτσι ώστε να υποδεχθούμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κανένα παρατράγουδο όσον αφορά την πανδημία», σημείωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στα πλαίσια των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή 60.000 μονοθέσιων θρανίων, τα οποία κατά το πλείστο θα είναι έτοιμα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
«Εκεί και όπου υπάρχει αναγκαιότητα θα συμπληρώνουμε για να υπάρξουν οι κατάλληλες αποστάσεις μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας», συμπλήρωσε.
Είπε, επιπρόσθετα, ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις όσον αφορά τα ταβάνια των αιθουσών και έχουν συντηρηθεί τα σχολεία, έτσι ώστε εκτός από το να είναι ασφαλές, να είναι και καλαίσθητα για να υποδεχθούν τους μαθητές.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη συνάντηση που είχε ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών μαζί με Προέδρους των μεγαλύτερων Σχολικών Εφορειών, με τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, ο κ. Έλληνας είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, «για τις ανησυχίες στο πώς θα ξεκινήσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα».
«Αντιλαμβάνεστε ότι οι σχολικές μονάδες, τα σχολεία μας είναι ζωντανοί οργανισμοί. Σίγουρα θα είμαστε παρόντες αν υπάρξει οποιονδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της έναρξης ή μετέπειτα να το αντιμετωπίσουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτά είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις μας: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς να αντιμετωπίσουμε το οποιονδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Ευελπιστούμε ότι δεν θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα και θα ξεκινήσει μια νέα σχολική χρονιά με τα σύνηθες προβλήματα, τα οποία έχει μια νέα σχολική χρονιά, χωρίς να παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα που να μην μπορεί να ξεκινήσει μια σχολική χρονιά», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι στη Λεμεσό η τοποθέτηση των μονοθέσιων θρανίων δεν θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Έλληνας είπε ότι με τα δεδομένα, τα οποία έχουν μπροστά τους, θα παραλάβουν μονοθέσια θρανία όλες οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται στη Λευκωσία, στη Λάρνακα, στην Πάφο και στην Αμμόχωστο και μερικώς στη Λεμεσό.
«Στη Λεμεσό θα υπάρξει λίγο περισσότερη καθυστέρηση για λόγους τους οποίους ήταν εκτός των δυνατοτήτων μας να τους αποφύγουμε, και θα έχουμε ολοκληρώσει και στην Λεμεσό μέχρι μέσα Οκτωβρίου», σημείωσε.
Σε ερώτηση ότι στη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας συζητήθηκε και η εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής των Σχολικών Εφορειών για επαναφορά και προώθηση του θεσμικού πλαισίου και του σχετικού νομοσχεδίου που είχε ετοιμασθεί για το καθεστώς και τη λειτουργία των Σχολικών Εφορειών, ο κ. Έλληνας είπε ότι «είχαμε επαναφέρει το θέμα του νομοσχεδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο διέπεται από την κατάργηση των σχολικών εφορειών και την ένταξη τους στους δήμους».
«Έχουμε πει στον Υπουργό και στον Γενικό ότι αποδείξαμε -και το έχουν αντιληφθεί και οι δύο- ότι σε αυτή την εποχή με την πανδημία το πώς οι σχολικές εφορείες είχαν αντιμετωπίσει και έχουν σταθεί δίπλα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αντιμετώπισαν τα διάφορα προβλήματα της πανδημίας. Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον και του Υπουργού Εσωτερικών αλλά και ιδιαίτερα της Κυβέρνησης όπως αναθεωρήσει αυτή την σκέψη», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι οι σχολικές εφορείες είναι κομμάτι του Υπουργείου Παιδείας.
«Δεν μπορεί να διαλυθούν εν μια νυκτός. Θα υπάρξουν τρομερά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των σχολικών μονάδων, και αν και εφόσον προχωρήσουν σε αυτό το θέμα θα είναι η ταφόπλακα της εκπαίδευσης, διότι πραγματικά ο ρόλος των σχολικών εφορειών ήταν διαχρονικά πολύ σημαντικός και το έχουμε αποδείξει. Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις για αυτό είχαμε ετοιμάσει ένα νέο νομοσχέδιο με εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τρόικας όσον αφορά τις εφορείες», συμπλήρωσε.
Είναι στο συρτάρι αυτό το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Έλληνας και πρόσθεσε ότι έχει περάσει και από το νομοτεχνικό έλεγχο.
«Είναι στο συρτάρι γιατί το παγοποίησε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαιότητα να αλλάξει αυτή η πολιτική απόφαση και να μείνουν οι σχολικές εφορείες ως έχουν με τα διορθωτικά μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο τους», σημείωσε.
Αναφορικά με τους φύλακες σε σχολεία και το αν και πώς θα γίνεται ο έλεγχος των safepass στα σχολεία, ο κ. Έλληνας είπε ότι με τα δεδομένα της πολιτικής απόφασης για τοποθέτηση φυλάκων στα λύκεια, σίγουρα θα παίξουν το δικό τους ρόλο με αυτά τα δεδομένα.
«Θα μας σταλούν ειδικά καθήκοντα πέραν αυτών των υπολοίπων καθηκόντων που κάνουν σήμερα και θα είναι βοηθητικός ο ρόλος τους προς τη σχολική μονάδα. Σίγουρα κάποιος πρέπει να ελέγχει, αν και εφόσον υπάρξουν πρωτόκολλα για safepass στα σχολεία. Σίγουρα κάποιος πρέπει να τα ελέγχει, είτε οι γραμματείες των σχολείων είτε κάποιο άτομο, που θα εξουσιοδοτηθεί να ελέγχει αυτά τα safepass στην είσοδο των σχολείων», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών εξέφρασε, παράλληλα, την ευχή όπως όλα να πάνε καλά στη νέα σχολική χρονιά και «η πανδημία να μην στερήσει το δικαίωμα στους μαθητές μας να συνεχίσουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα γιατί έχουν στερηθεί αρκετά οι μαθητές στην περασμένη χρονιά».
«Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και ευελπιστούμε ότι και η κοινωνία θα ευαισθητοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοσεβασμός στους γύρω μας και να συνεχίσουμε τη ζωή μας με ένα άλλο ρυθμό όπως το είχαμε συνηθίσει παλιά», κατέληξε.