ΚΥΠΕ
Τη βασιλική συγκατάθεση ώστε να γίνει νόμος του βρετανικού κράτους έλαβε αργά χθες τη νύχτα το νομοσχέδιο για την εμπορική σχέση Ην. Βασιλείου-ΕΕ που θα διαδεχθεί από απόψε την ενδεκάμηνη μεταβατική περίοδο του Brexit. Είχε προηγηθεί η οριστική έγκριση του νομοσχεδίου από βουλευτές και λόρδους, μετά από τη σύμπτυξη ολόκληρης της νομοθετικής διαδικασία σε μόλις μία ημέρα.
Από τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών (11μμ Λονδίνου) το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι εκτός ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης και το εμπόριο με τους Ευρωπαίους γείτονες θα καθορίζεται από τη συμφωνία που οριστικοποιήθηκε μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Βρετανία βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκών οργάνων ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.
Η εμπορική συμφωνία ορίζει ότι δε θα υπάρχουν δασμοί και ποσοστώσεις στη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά προκύπτει η ανάγκη πρόσθετων τελωνειακών ελέγχων και διατυπώσεων για τους εξαγωγείς.
Με βάση τη Συμφωνία Αποχώρησης, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ην. Βασιλείου, όπως αυτό της μόνιμης διαμονής, είναι εγγυημένα εφόσον θα έχουν υποβάλει αίτηση έως το τέλος Ιουνίου 2021 για να αναγνωριστούν ως «εγκατεστημένοι» κάτοικοι.
Από απόψε τερματίζεται η ελευθερία μετακίνησης μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου. Όποιος Ευρωπαίος πολίτης επιθυμεί να ταξιδέψει προς τη Βρετανία θα υπάγεται στο νέο μεταναστευτικό σύστημα της βρετανικής κυβέρνησης.
Αυτό επιτρέπει επισκέψεις χωρίς βίζα για διάστημα παραμονής όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών. Για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό και για όποιον θέλει να εργαστεί στο Ην. Βασίλειο θεσπίζεται ένα σύστημα μοριοδότησης, με απαραίτητες προϋποθέσεις τη γνώση αγγλικών και την προσφορά θέσης εργασίας με ένα ελάχιστο επίπεδο ειδίκευσης. Από εκεί και πέρα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συγκεντρώνει τα απαραίτητα μόρια ανάλογα με το επίπεδο της επαγγελματικής του κατάρτισης και τον τομέα εργασίας.
Οι Ευρωπαίοι φοιτητές που θα θελήσουν να σπουδάσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δε θα θεωρούνται πλέον «γηγενείς» φοιτητές και επομένως στις πλείστες περιπτώσεις θα χρειαστεί να πληρώσουν υψηλότερα δίδακτρα, ενώ θα απαιτείται επίσης φοιτητική βίζα και απόδειξη οικονομικής αυτάρκειας.
Μετά από την οριστικοποίηση έγκρισης του νομοσχεδίου για την εμπορική συμφωνία ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το πεπρωμένο του Ηνωμένου Βασιλείου «βρίσκεται πλέον σταθερά στα χέρια μας».
Πρόσθεσε: «Η 11η νυχτερινή στις 31 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στην ιστορία της χώρας μας και μια νέα σχέση με την ΕΕ ως ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους. Η στιγμή επιτέλους έφτασε και τώρα είναι η ώρα να την αδράξουμε».
Ο κ. Τζόνσον είχε βάλει νωρίτερα την υπογραφή του στο 1.246 σελίδων κείμενο της εμπορικής συμφωνίας, η οποία καλύπτει έναν όγκο διμερούς εμπορίου ύψους άνω των 660 δισεκατομμυρίων λιρών.
Πρώτοι την υπογραφή τους στο ογκώδες έγγραφο είχαν βάλει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες. Το έγγραφο μεταφέρθηκε αμέσως μετά στο Λονδίνο με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας για να βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ εγκαίρως.