ΚΥΠΕ
Το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει έτοιμο να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κάθε θετική κίνηση στο Κυπριακό, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα Ορφέα στη Λευκωσία.
Σημείωσε ακόμη, ότι, «το διακύβευμα είναι καθαρό: είτε θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση στη συμφωνημένη βάση, είτε θα μας μείνει η διχοτόμηση».
«Όποιοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τερματισμό της κατοχής με οποιαδήποτε άλλο τρόπο, είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε κοροϊδεύουν τον λαό», είπε.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι, στις 15 Νοεμβρίου 1983 η τουρκοκυπριακή ηγεσία με επικεφαλής τον Ραούφ Ντενκτάς προχώρησε στην ανάπτυξη της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου». «Αυτή η παράνομη πράξη αποτέλεσε το επιστέγασμα της διχοτομικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία επιδίωξε τη διεθνή αναγνώριση των αποσχιστικών της ενεργειών», είπε, προσθέτοντας πως, η ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την Τουρκία «παραβίασε κάθε αρχή διεθνούς δικαίου».
Σημείωσε ότι, η αντίδραση του ΟΗΕ στην αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας «ήταν άμεση». Στις 18 Νοεμβρίου το ΣΑ με το Ψήφισμα 541 θεώρησε την ανακήρυξη ασυμβίβαστη με τη Συνθήκη του 1960 αναφορικά με την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου κήρυξε νομικά άκυρη την προσπάθεια δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους, είπε. Επιπρόσθετα, το ΣΑ ζήτησε την ανάκληση της απόφασης και κάλεσε όλα τα κράτη να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε.
«Η καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους δεν είναι απλά μια ενέργεια που παραπέμπει και αναδεικνύει το παράνομο της αποσχιστικής ενέργειας της Τουρκίας. Είναι και μια εμφαντική πολιτική πράξη που παραπέμπει στη σθεναρή και αμετακίνητη θέση ότι απορρίπτουμε την κατοχή, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη ντε φάκτο κατάσταση και επιμένουμε στη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της», είπε ο κ. Στεφάνου.
Πενήντα χρόνια από το 1974, πρόσθεσε, «το ΑΚΕΛ δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για λύση» και δεν θα σταματήσει «ποτέ» να υπογραμμίζει «την ανάγκη για συνέπεια και επιμονή σε ό,τι συμφωνούμε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και πρώτα απ’ όλα με τη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτή τη συμφωνία υιοθέτησε η διεθνής κοινότητα».
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι, ακόμη και σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά το δίδυμο του πραξικοπήματος και της εισβολής «επιμένουν ορισμένοι να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στον λαό ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές για λύση», ακόμη και τώρα που η τουρκική πλευρά έχει επίσημα μετακινηθεί από τη ΔΔΟ.
Είπε ακόμη ότι, πλέον κανένας δεν μπορεί να βολεύεται με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας του στάτους κβο, «γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια με τον κατοχικό στρατό μέσα στην ίδια μας την πατρίδα».
«Η μισή Κύπρος είναι υποθηκευμένη στις ορέξεις της Τουρκίας, η τουρκοκυπριακή κοινότητα απειλείται με αφανισμό, τα εδάφη και οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων ξεπουλούνται και χάνονται», είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι, τον μόνο που βολεύει η παρούσα κατάσταση είναι την Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για επίτευξη του στρατηγικού της στόχου: τη διχοτόμηση της Κύπρου. «Είναι φανερό πλέον ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της οριστικής διχοτόμησης», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά από εφτά χρόνια στασιμότητας και αδιεξόδου.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, «για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, η οποία καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρη αν λάβουμε υπόψιν ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μετά την άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης αποφάσισε να εργαστεί για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης στο εγγύς μέλλον».
Σημείωσε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ, βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα στη συνεχή υπόμνηση ότι παραμένουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματά του ΟΗΕ και όπως συγκεκριμενοποιήθηκε με τις σχετικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν έπειτα από μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις, και «στην επιμονή» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ότι «πρέπει να δηλώνουμε ότι είμαστε υπέρ της διαφύλαξης όλων των συγκλίσεων καθώς και της διαπραγμάτευσης επί των εκκρεμούντων θεμάτων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες».
Τρίτον, είπε, στη διαμόρφωση μιας ισχυρής θετικής ατζέντας που θα περιλαμβάνει κίνητρα προς την Τουρκία καθώς και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα με στόχο την επάνοδό τους στο διαπραγματευτικό τραπέζι, σημειώνοντας ότι «είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο του 2020 με επίκεντρο τα θέματα της ενέργειας».
Τέταρτο, σημείωσε, στην εφαρμογή μονομερών μέτρων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν αρκετό καιρό, «ενώ είναι προς την σωστή κατεύθυνση είναι ανεπαρκή και πρέπει να εμπλουτιστούν», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών «που ν’ αποδεικνύουν την πολιτική μας βούληση και να ρίχνουν το γάντι στην Τουρκία».
«Είναι, λοιπόν, κρίσιμο αυτή την ώρα που αναπτύσσεται επιτέλους κάποια κινητικότητα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων», είπε. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «ήταν και παραμένει έτοιμο να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κάθε θετική κίνηση, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση».
«Το κάναμε ξανά αυτό στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και τώρα γιατί για εμάς, πάνω απ’ όλα, είναι η Κύπρος και ο λαός μας, που μόνο με τη λύση και την επανένωση μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον του», είπε ο κ. Στεφάνου.
Κλείνοντας, μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για τη σωτηρία της Κύπρου, να εργάζονται για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αναπτύσσουν κοινή δράση μαζί με την τουρκοκυπριακή κοινότητα για ένα ειρηνικό μέλλον.