Ένοπλες συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που διοργανώθηκε από τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολλάχ και τους συμμάχους της εναντίον του επικεφαλής δικαστή που διερευνά την περσινή έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στις πιο παρατεταμένες και βίαιες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην Βηρυτό ύστερα από πολλά χρόνια, σύμφωνα με ντόπιους αναλυτές και δημοσιογράφους.
Η Χεζμπολλάχ ανακοίνωσε ότι δική της διαδηλωτές και υποστηρικτές του σιιτικού κινήματος Αμάλ δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους ελεύθερους σκοπευτές που αναπτύχθηκαν στην οροφή κτιρίων που βρίσκονται στην χριστιανική συνοικία της Βηρυτού. Σύμφωνα με την σιιτική οργάνωση οι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ με σκοπό να σκοτώσουν ανθρώπους.
Αιματηρή Πέμπτη
Σύμφωνα με τον λιβανέζικο και διεθνή Τύπο, τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην Βηρυτό ξυπνούν μνήμες από τον εμφύλιο πόλεμο της περιόδου 1975-1990. Πρόκειται για την κορύφωση της πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης στην γειτονική χώρα, στην νέα φάση της οποίας πλέον «μιλούν» τα όπλα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Η κορύφωση της έντασης υπονομεύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης από την νέα κυβέρνηση του Λιβάνου.
Τις μεσημεριανές ώρες, οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα που θυμίζουν πολέμους, με σφαίρες που έπεφταν από κτίρια πάνω σε ανθρώπους που έτρεχαν για κάλυψη. Ένας από τους νεκρούς είναι μια γυναίκα που χτυπήθηκε από σφαίρα ενώ βρισκόταν στο σπίτι της, ανέφερε μια στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας ότι όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι Σιίτες. Σε κοντινό σχολείο, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν εντολή στους μαθητές να ξαπλώσουν στο έδαφος με τα χέρια στα κεφάλια τους, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο «Reuters».
Το μήνυμα της κυβέρνησης και των ΗΠΑ
Μετά την αντιμετώπιση των ελεύθερων σκοπευτών από τον λιβανέζικο στρατό, ο Πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ηρεμία τους και τους προέτρεψε «να μην παρασυρθούν σε εμφύλιες συγκρούσεις». Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας του Λιβάνου διεύθυναν την επιχείρηση της αντιμετώπισης της κρίσης από το στρατηγείο των δυνάμεων ασφαλείας.
Λίγο μετά τις συγκρούσεις στην Βηρυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν επιπλέον 67 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του λιβανέζικου στρατού. Η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τις αρχές του Λιβάνου, την Παγκόσμια Τράπεζα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, για να βοηθήσουν τη χώρα εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Την βαθιά ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις εκφράζουν ξένες κυβερνήσεις, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, αραβικές χώρες και η Τουρκία. Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Lbc» το Κουβέιτ το απόγευμα της Πέμπτης ζήτησε από τους πολίτες του να αποχωρήσουν από τον Λίβανο.
Το αβέβαιο μέλλον του Λιβάνου
Το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Βηρυτού οι εξελίξεις εκτροχιάστηκαν όταν σιιτικές οργανώσεις διαδήλωσαν για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την τροπή της μετεξέλιξης της έρευνας για την περσινή μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους και κατέστρεψε περιοχές της πρωτεύουσας.
Η Χεζμπολλάχ, ένοπλη οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν, ζητά την απομάκρυνση του δικαστή Ταρέκ Μπιτάρ, κατηγορώντας τον για μεροληψία. Ο εν λόγω δικαστής στο άμεσο παρελθόν επεδίωξε να ανακρίνει αρκετούς ανώτερους πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων της Χεζμπολλάχ, οι οποίοι είναι ύποπτοι για αμέλεια η οποία οδήγησε στην έκρηξη στο λιμάνι.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, πολιτικοί παράγοντες των Χριστιανών του Λιβάνου υποστηρίζουν τον δικαστή Μπιτάρ και αντιτίθενται στις κινήσεις της Χεζμπολλάχ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι Χριστιανοί πολιτικοί καλούν τους πολίτες του Λιβάνου σε «ειρηνικές κινητοποιήσεις» σε περίπτωση που η Χεζμπολλάχ επιχειρήσει να επιβάλλει τις θέσεις της με τη βία.
Η αντιπαράθεση για τα αίτια της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού κορυφώνεται την ώρα που ο Λίβανος αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση, με περιοχές της χώρας, κατά τις προηγούμενες ημέρες, να παραμένουν στο σκοτάδι.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω πληροφορίες και εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στην διεθνή κοινότητα. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης, αραβικά δίκτυα εξέφραζαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο του εκτροχιασμού των εξελίξεων στον Λίβανο. Παρά την έκκληση της Χεζμπολλάχ για τον έλεγχο της έντασης, Άραβες και ξένοι αναλυτές προβάλλουν την άποψη ότι η νέα κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα έχουν στην διάθεση τους στενά χρονικά περιθώρια για να αποκαταστήσουν την τάξη και ομαλότητα στον Λίβανο.