Με κρίσιμες, εξελίξεις βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία στην Λιβύη. Η Άγκυρα εδώ και έναν χρόνο έχει εμπλακεί στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Μετά τις πρώτες επιτυχίες του μετώπου που υποστηρίζει η Τουρκία και το Κατάρ, στην Λιβύη ακολουθεί μια νέα φάση, στην οποία οι εμπλεκόμενες πλευρές επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση για πολιτική λύση και καταμερισμό των φυσικών πόρων της χώρας. Σε αυτήν την φάση θα κριθεί και το μέλλον των τουρκικών σχεδιασμών για την Λιβύη.
Τρεις κρίσιμες εξελίξεις
Όπως μετέδωσε η «Κ», κατά τις προηγούμενες ημέρες, στην Λιβύη ήρθαν στο προσκήνιο τρεις κρίσιμης σημασίας εξελίξεις. Πρώτον σε ολόκληρη την χώρα ο λαός της Λιβύης ξεσηκώθηκε και χύθηκε στους δρόμους αντιδρώντας στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Οι μαζικές διαδηλώσεις τόσο στην Τρίπολη όσο και στο ανατολικό κομμάτι της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του αρχηγού της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και της «παράλληλης κυβέρνησης» που έχει ως έδρα την Ανατολική Λιβύη.
Τέλος, στον απόηχο της πτώσης των δυο κυβερνήσεων της Λιβύης, η Τρίπολη και η Ανατολική Λιβύη κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία για τον καταμερισμό των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την διαμεσολάβηση διάφορων ξέων παραγόντων. Σύμφωνα με την συμφωνία μαζί με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κεντρικής Τραπέζης της Λιβύης, ένα πλαίσιο συνεργασίας και συμφωνίας θα βοηθήσει τις δυνάμεις της Τρίπολης και αυτές που ηγείται ο Στρατάρχης Χαλίφα Μπιν Χάφταρ για τον ίσο και «δίκαιο» καταμερισμό των εσόδων.
Η απογοήτευση των συνεργατών της Άγκυρας
Από την σκοπιά της Άγκυρας, ξεχωρίζει ένα σημείο. Το Κίνημα των Μουσουλμάνων Αδελφών, με το οποίο συνεργάζεται ο άξονας Τουρκίας-Κατάρ δεν βλέπει με καλό μάτι ούτε την αλλαγή της πολιτικής σκυτάλης στην Τρίπολη αλλά ούτε και την νέα συμφωνία για τα ενεργειακά. Την ίδια ώρα, οι κύκλοι του κινήματος εκφράζουν καχυποψία και προβληματισμό για την απομάκρυνση των μελών από τα σημεία-κλειδιά του κατεστημένου ασφαλείας της Τρίπολης κατά το τελευταίο διάστημα.
Η καχυποψία του συντηρητικού κινήματος έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα υποχρεώνεται να απομακρυνθεί από τον στόχο της στρατιωτικής κατάληψης του άξονα Σύρτης-Τζούφρα, ο οποίος «κρατά» ουσιαστικά «στο χέρι του το κλειδί» των πλούσιων σε ενεργειακά κοιτάσματα περιοχές της Λιβύης, την περίφημη ημισέληνο του πετρελαίου της Λιβύης. Στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, όχι μόνο αποσιωπά αυτόν τον στόχο, αλλά στέλνει μηνύματα συνεργασίας στον Πρόεδρο της Αιγύπτου, με την ελπίδα το Κάιρο θα αλλάξει γραμμή στις σχέσεις της με την Άγκυρα κατά το επόμενο διάστημα.
Νέα διαδικασία διαλόγου
Όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που στο Παρίσι και στην Γενεύη ακολουθούν σημαντικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Τρίπολη και στην Ανατολική Λιβύη, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί και το μέλλον του περιβόητου Συμφώνου Λιβύης-Τουρκίας. Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο σύμφωνο φέρει μονάχα την έγκριση της απερχόμενης κυβέρνησης της Λιβύης και μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί από το εξόριστο κοινοβούλιο της χώρας.
Κρίσιμο Φθινόπωρο
Εν ολίγοις, από την τροπή των εξελίξεων που ακολουθούν στο δράμα της Λιβύης κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου και των τελευταίων εβδομάδων του 2020 εξαρτώνται πλέον τα σχέδια της Άγκυρας, η οποία το τελευταίο διάστημα δίνει αγώνα δρόμου για να εδραιώσει την στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική παρουσία της στα παράλια της βόρειας Αφρικής.