ΠΗΓΗ: CNN
Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που ακολουθούσαν πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, όπως περίπου και η Ελλάδα στο πρώτο της λόκνταουν το 2020, πλέον χαλαρώνουν σημαντικά τα περιοριστικά τους μέτρα, αν και όχι στον βαθμό της απόλυτης ελευθερίας. Ωστόσο τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η χορήγηση του αμφιβόλου ποιότητας Sinovac προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.
Χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη εξέρχονται πλέον από τα πολύμηνα λόκνταουν τους και χαράσσουν πορεία επιστροφής στην κανονικότητα, έστω και με κάποιους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ταλαιπωρημένη το τελευταίο 18μηνο οικονομία τους.
Η μετάλλαξη Δέλτα σάρωσε την Ινδοκίνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά τώρα οι κυβερνήσεις στην περιοχή προσπαθούν να αναζωογονήσουν την οικονομία τους και κυρίως τον ζωτικής σημασίας για αυτές τουρισμό. Έτσι ανοίγουν ξανά τους δημόσιους χώρους, αλλά και τα σύνορά τους.
Το Βιετνάμ ετοιμάζεται να ανοίξει για τον τουρισμό το νησί Φου Κουόκ, παρότι συνολικά στη χώρα της ΝΑ Ασίας μόνο το 7% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ομοίως η Ταϊλάνδη σκοπεύει να επιτρέψει σε ξένους τουρίστες την πρόσβαση στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και σε άλλους σημαντικούς προορισμούς από τον Οκτώβριο. Μόνο το 21% των Ταϊλανδέζων έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Τον Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει για τον εισερχόμενο τουρισμό και η Ινδονησία, με προορισμούς όπως το Μπαλί να υποδέχονται ξανά ξένους επισκέπτες ύστερα από καιρό, ενώ και τα εργοστάσια επιτρέπεται να επιστρέψουν στην πλήρη λειτουργία τους – κι αυτό με μόνο 16% του πληθυσμού εμβολιασμένο.
Προ των ποσοστών αυτών, αλλά και των αμφιβολιών για την προστασία που προσφέρει το κυρίαρχο σκεύασμα που χορηγείται για εμβολιασμός στη περιοχή, το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, οι ειδικοί κάνουν λόγο για συνταγή καταστροφής με το άνοιγμα των οικονομιών. Προβλέπουν μάλιστα νέα κορύφωση των κρουσμάτων και ανεπάρκεια των μονάδων εντατικής θεραπείας.