ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατέληξαν στις νέες οδηγίες για ασθενείς COVID-19 που ανάρρωσαν

Τα άτομα αυτά θα μπορούν να επαναδραστηριοποιηθούν πλήρως, εφόσον πλέον δεν θα είναι μεταδοτικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού στην Κύπρο έχει σημειώσει κάθοδο τον τελευταίο καιρό, οδηγώντας τους επιστήμονες στις εκτιμήσεις ότι, ως επί το πλείστον, ανιχνεύονται υπολείμματα του ιού στις περιπτώσεις που ανακοινώνονται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι δεν εντοπίζονται, επί καθημερινής, σχεδόν, βάσεως, κρούσματα από την διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε σχέση με τα άτομα στα οποία εντοπίζεται υπολειμματικός ιός, μετά από διαβουλεύσεις ημερών. Πλέον, αναμένεται και η έκδοση των οδηγιών εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) σε σχέση με αυτό το θέμα, οι οποίες αναμένεται ότι θα ταυτίζονται.

Το γεγονός ότι, σχεδόν καθημερινά, δεν ανακοινώνονται επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 από την διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οδηγεί τους επιστήμονες στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς στην υπόθεση ότι πρόκειται για άτομα τα οποία φέρουν υπολειμματικό ιό και πέρασαν την νόσο στο παρελθόν. Όπως εξήγησε στην «Κ» ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης ίσως να πρόκειται για παλαιότερα κρούσματα στα οποία εντοπίζονται υπολείμματα, ή το ότι εκείνος οποίος τους μετέδωσε τον ιό έχει αναρρώσει, ενώ κι αυτοί βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανάρρωσής τους. Μάλιστα, υπήρξε και η περίπτωση ασθενούς στην Κύπρο ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, αλλά ανέφερε ότι είχε παρουσιάσει κάποια συμπτώματα τα οποία παρέπεμπαν στην νόσο COVID-19, αλλά δεν είχε υποβληθεί στην εξέταση, ανέφερε ο Δρ Καραγιάννης.

Ο κύβος ερρίφθη

Επικαλούμενος ανάρτηση στην οποία προέβη την Τετάρτη 20 Μαΐου ο Ελλαδίτης καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης είπε ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή έχει καταλήξει στην απόφαση να εκδώσει νέες οδηγίες για τα άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει πλήρως από την νόσο COVID-19. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα στον οργανισμό των οποίων ανιχνεύεται υπολειμματικός ιός. Όπως εξήγησε ο Δρ Καραγιάννης, οι οδηγίες για τα άτομα που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, θα αφορούν στην πλήρη επαναδραστηριοποίησή τους, εφόσον πια δεν είναι μεταδοτικά. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των επιστημόνων και αφορά στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο πρέπει να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, μετά το πέρας των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το χρονικό διάστημα των 15 και των 21 ημερών, ωστόσο φαίνεται ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή θα αναμένει τις σχετικές οδηγίες και από το ECDC, ώστε να οριστικοποιήσει και στις δικές της.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Ελλαδίτη καθηγητή, «νέα στοιχεία δείχνουν πως οι πρώην COVID-19 ασθενείς με δεύτερη θετική επαναδιάγνωση στον κορωνοϊό δεν μεταδίδουν τη λοίμωξη και πιθανώς έχουν αναπτύξει αντισώματα που θα τους εμποδίσουν να αρρωστήσουν ξανά. Επιστήμονες από τα Κορεάτικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDC) μελέτησαν 285 πρώην COVID-19 ασθενείς που επαναδιαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά την προφανή υποχώρηση της ασθένειάς τους, όπως υποδείκνυε το αρνητικό αποτέλεσμα στα τελευταία τους μοριακά διαγνωστικά τεστ. Από τις 14 Απριλίου, αυτού του τύπου θετικά κρούσματα αντιμετωπίστηκαν με μέτρα παρόμοια με εκείνα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ συνεχίστηκε περαιτέρω έρευνα και ανάλυση των συγκεκριμένων περιπτώσεων. Με βάση την ενεργή παρακολούθηση, την επιδημιολογική έρευνα και τον ιολογικό έλεγχο αυτών των περιπτώσεων και των επαφών τους, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδίδουν μολυσματικότητα σε αυτούς τους πρώην ασθενείς. Σε διερεύνηση 790 επαφών των 285 πρώην ασθενών που επαναδιαγνώστηκαν θετικοί, δεν βρέθηκε καμία περίπτωση που να μολύνθηκε αποκλειστικά από επαφή με τέτοια περιστατικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα PCR τεστ δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ νεκρών και βιώσιμων σωματιδίων ιού. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι πως τα εργαστηριακά αποτελέσματα των τεστ καλλιέργειας ιών από 108 τέτοιους πρώην ασθενείς ήταν όλα αρνητικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι υγειονομικές αρχές στη Νότια Κορέα δεν θα θεωρούν πλέον τους ανθρώπους μολυσματικούς μετά την ανάρρωση από την ασθένεια. Η αναφορά και διερεύνηση τέτοιων δις-θετικών ασθενών και η διερεύνηση των επαφών τους θα συνεχιστούν. Ωστόσο, με βάση τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων, η ορολογία που αναφέρεται σε τέτοιες περιπτώσεις θα αλλάξει (από «re-positive» σε «PCR re-detected after discharge from isolation»). Ως αποτέλεσμα των ευρημάτων της μελέτης, οι αρχές δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πρωτόκολλα, οι πρώην ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο αφού έχουν αναρρώσει από την ασθένειά τους και έχουν ολοκληρώσει την περίοδο απομόνωσής τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X