ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λ. Κωστρίκης: Οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού

«Τα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπονται από το στόμα συνήθως εξατμίζονται πολύ πιο εύκολα σε ανοικτούς χώρους και ψηλές θερμοκρασίες», είπε ο καθηγητής

ΚΥΠΕ

Επιδημιολογικά είναι σίγουρο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, δήλωσε την Τρίτη ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης.

Μιλώντας στην καθιερωμένη καθημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην Κύπρο «οι ψηλές θερμοκρασίες βοηθούν αφάνταστα στη μη εξάπλωση του ιού», σημειώνοντας ότι «τα σταγονίδια, τα οποία εκπέμπονται από το στόμα, συνήθως εξατμίζονται πολύ πιο εύκολα σε ανοικτούς χώρους και ψηλές θερμοκρασίες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν τόσο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αφού το τελευταίο 10ημερο η επιδημία παρουσιάζει έξαρση σε χώρες του αραβικού κόσμου, όπως το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «δεν μπορούμε να εξάγουμε αυτό το συμπέρασμα από αυτές τις ενδείξεις», για να σημειώσει ότι «επιδημιολογικά είναι σίγουρο οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού».

«Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Ο λόγος είναι επιδημιολογικός. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε εξωτερικές περιοχές και όχι σε κλειστούς χώρους και επίσης τα σταγονίδια, τα οποία εκπέπονται από το στόμα συνήθως εξατμίζονται πολύ πιο εύκολα σε ανοικτούς χώρους και ψηλές θερμοκρασίες. Ίσως στον αραβικό κόσμο επειδή είναι τόσο ψηλές οι θερμοκρασίες να βρίσκονται συνεχώς σε κλειστούς χώρους με τα κλιματιστικά και αυτό να επιδεινώνει την κατάσταση αντί να τη βοηθά», είπε.

Σε σχέση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και με ποιο τρόπο θα εξακριβωθεί η εικόνα που επικρατεί στις κατεχόμενες περιοχές, είπε ότι ενδεχομένως ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει είναι μέσω των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών της υγείας.

Ανέφερε ότι πιθανότατα επιστημονική επιτροπή, δια μέσου της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία, να μεταφέρει ορισμένες ερωτήσεις αναφορικά σε επιδημιολογικά και δημογραφικά στοιχεία, για να σημειώσει ότι το ίδιο φυσικά μπορεί να ζητήσουν και από την άλλη πλευρά, ώστε να γίνει μια εξακρίβωση στοιχείων σε σχέση με το πόσες εργαστηριακές εξετάσεις έχουν κάνει, ποια είναι τα δημογραφικά στοιχεία των ασθενών που έχουν βρει κ.λπ.

«Επομένως», πρόσθεσε, «θα γίνει μια παρουσίαση μέσω αυτής της οδού και θα εξακριβώσουμε και να μπορέσουμε να κατατάξουμε τα κατεχόμενα σε σχέση με ποια κατηγορία θα μπει όσον αφορά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων».

Ερωτηθείς τι να αναμένουμε από την αυριανή σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κωστρίκης είπε: «Δεν γνωρίζω. Θα περιμένουμε να πάμε αύριο στο Προεδρικό και θα μας ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος τι μας θέλει εκεί. Να αναμένουμε μέχρι αύριο».

Πότε θα μπορούν οι ευάλωτες ομάδες να επιστρέψουν στις δουλείες τους

Σε ερώτηση πότε θα μπορούν οι ευάλωτες ομάδες να επιστρέψουν στις δουλείες τους, ο Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ. Μάριος Λοΐζου, είπε ότι αυτή τη στιγμή ισχύει ότι ίσχυε μέχρι τώρα, δηλαδή έχουν κατηγοριοποιηθεί οι ευάλωτες ομάδες σε δύο κατηγορίες.

Εξήγησε ότι ο καθορισμός της ευάλωτης ομάδας έχει σχέση με το πόσο κινδυνεύουν τα άτομα αυτά στη περίπτωση που νοσήσουν από τη νόσο COVID 19, για να σημειώσει ότι «υπάρχει η ομάδα Α’ που είναι άτομα υψηλού μεν κινδύνου, αλλά άτομα τα οποία θα μπορούσαν να επανέλθουν στη δουλειά τους εφόσον εργάζονται κάπου που δεν έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και μπορούν στο χώρο της δουλειάς να τηρήσουν τις αποστάσεις και τα μέτρα υγιεινής και η Β’ ομάδα που είναι τα άτομα υψηλού ρίσκου, τα άτομα δηλαδή που βρίσκονται σε ψηλό κίνδυνο και υπάρχει σύσταση ότι πρέπει να παραμείνουν εργαζόμενοι από το σπίτι τους».

«Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στη Β’ φάση χαλάρωσης των μέτρων, άρα η επιστημονική επιτροπή θα αξιολογήσει εκ νέου το πότε θα επανέλθουν αυτές οι ομάδες, ανάλογα με το πως πηγαίνει η δεύτερη φάση», είπε.

Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως πριν από την τρίτη φάση θα υπάρξει μια νέα τοποθέτηση χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι θα υπάρχει αλλαγή ή ότι δεν θα υπάρχει αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X