ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Δύση ουραγός στη διπλωματία των εμβολίων

Τα εμβόλια κατά της COVID-19, εξαιτίας της τεράστιας αξίας και της μεγάλης έλλειψής τους, έχουν μετατραπεί σε μέσο άσκησης επιρροής

Kathimerini.gr

Τα εμβόλια κατά της COVID-19, εξαιτίας της τεράστιας αξίας και της μεγάλης έλλειψής τους, έχουν μετατραπεί σε μέσο άσκησης επιρροής. Κίνα και η Ρωσία δωρίζουν εκατομμύρια εμβολιαστικές δόσεις σε φίλους και συμμάχους. Η Μόσχα κεφαλαιοποίησε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων στην Ε.Ε. πουλώντας εκατομμύρια δόσεις του δικού της Sputnik V στην Ουγγαρία, παρότι η χρήση του δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Παραδόξως, οι δυτικές κυβερνήσεις απουσιάζουν ολοκληρωτικά από αυτό το οργιώδες δούναι και λαβείν, έχοντας ως αποκλειστικό μέλημα την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους. Ακόμη και η βοήθεια που θέλησαν τα κράτη της Δύσης να προσφέρουν σε τρίτους δόθηκε στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το COVAX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια.

Το COVAX αναμένεται να καλύψει εμβολιαστικά το 3% των πιο ευάλωτων στα φτωχότερα κράτη του κόσμου κατά το επόμενο εξάμηνο. Μέχρι τότε, πολλά δυτικά κράτη, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, θα προσεγγίζουν την ανάπτυξη της «ανοσίας της αγέλης» έχοντας εμβολιάσει πάνω από το 70% του πληθυσμού. Η Δύση, άλλωστε, έχει δεσμεύσει το σύνολο των δόσεων που θα παραχθούν φέτος. Αυτό το ευρύ χάσμα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων γέννησε τις μεγάλες διπλωματικές ευκαιρίες που κάποια κράτη έχουν ήδη αδράξει.

«Ο εμβολιαστικός εθνικισμός των δυτικών κρατών δημιούργησε τον χώρο μέσα στον οποίο αναπτύχθηκε η διπλωματία των εμβολίων», παρατηρεί ο Γιαζόνγκ Χουάνγκ, επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Υγείας του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. Ενδεικτικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προωθεί το Sputnik V στις διεθνείς διασκέψεις. Τα κράτη της Δύσης επέλεξαν το φως της δημοσιότητας να πέσει στις φαρμακοβιομηχανίες, αφήνοντάς τις να αποφασίσουν ποιος θα λάβει και πόσα εμβόλια. Με την εξαίρεση της AstraΖeneca, οι περισσότερες εταιρείες πούλησαν τα προϊόντα τους σε όσους προσέφεραν υψηλότερο αντίτιμο.

Όπως επισημαίνει η Αγκάτ Ντεμαρέ, επικεφαλής προβλέψεων της Economist Intelligence Unit, «η Ρωσία και η Κίνα σήμερα δεν εισέρχονται στις αναδυόμενες οικονομίες προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσουν ανταλλάγματα για τα εμβόλια. Μακροπρόθεσμα, όμως, θα συμβεί ακριβώς αυτό. Είναι βέβαιο ότι τόσο η κινεζική όσο και η ρωσική ηγεσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα συμβιώνουμε με την πανδημία για πολύ καιρό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X