ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αχίλλειος πτέρνα των νοσοκομείων στον κορωνοϊό

Η μόλυνση επαγγελματιών υγείας, οι ελλείψεις εξοπλισμού προστασίας, καθώς και οι φωνές για απουσία σχεδιασμού αντιμετώπισης του ιού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η αναστολή υποδοχής ασθενών και στα τέσσερα Γενικά Νοσοκομεία που διαθέτει το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν ένας από τους αρχικούς φόβους που εκφραζόντουσαν από πλευράς ΟΚΥπΥ για τις υποδομές υγείας που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του και έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος αναχαίτισης του κορωνοϊού. Το πρώτο διάστημα κινητοποίησης με την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στέλεχος του ΟΚΥπΥ χαρακτήριζε στην «Κ» εφιαλτικό το σενάριο, η εξέλιξη της επιδημίας να θέσει εκτός συστήματος, υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.

Εξέλιξη η οποία δεν είναι σε επίπεδο ανησυχίας, πήρε σάρκα και οστά παρά το γεγονός ότι η όλη κατάσταση βρίσκεται, επί του παρόντος, υπό σχετικό έλεγχο. Σχεδόν έναν μήνα μετά και με τα τέσσερα δημόσια νοσηλευτήρια, κλειστά σε νέους ασθενείς το μέγα ερώτημα που υπάρχει είναι «τις πταίει». Αν ληφθούν υπόψη πραγματικά γεγονότα που αφορούν επαγγελματίες υγείας και δημόσια νοσηλευτήρια, που δέχθηκαν πλήγμα από τον κορωνοϊό, η εικόνα που υπάρχει παραπέμπει σε νόμισμα με δύο όψεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις θεωρούνται τα δύο Γενικά Νοσοκομεία, σε Λευκωσία και Πάφο.

Ο ασθενής «μηδέν»

Ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στην Κύπρο, προκαλώντας σοκ στο ιατρικό και όχι μόνο κόσμο. Η αποκάλυψη ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ήταν γιατρός, επικεφαλής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εν πολλοίς ώθησε την πολιτική ηγεσία στη λήψη των πρώτων μέτρων. Η επαφή του γιατρού με ασθενείς αλλά και ιατρικό προσωπικό, είχε γίνει ο εφιάλτης μέχρι την ολοκλήρωση των αναλύσεων. Ωστόσο, η εξέλιξη των πραγμάτων, αφενός προκάλεσε ανακούφιση σε πολιτικό και ιατρικό επίπεδο και αφετέρου τεράστια ερωτηματικά για τους παράγοντες που απέτρεψαν τη μετάδοση του ιού, σε 152 επαφές.

Πέρα από τις επιστημονικές απόψεις που εκφράσθηκαν στη συνέχεια, ένας παράγοντας που ενδέχεται να περιόρισε την εξάπλωση φαίνεται να ήταν το αποστειρωμένο περιβάλλον της μονάδας, της οποίας είναι επικεφαλής ο προσβληθείς από τον ιό γιατρός. Από πλευράς ΟΚΥπΥ για την εξέλιξη του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος δεν υπάρχει εξήγηση παρά μόνο παραπομπή στην Επιδημιολογική Μονάδα για απαντήσεις. Στο Γενικό Νοσοκομείο εμφανίσθηκε και δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό επαγγελματία υγείας, ο οποίος εργαζόταν στην εντατική καρδιολογίας, εξέλιξη που εντείνει το βεβαρημένο κλίμα.

Η Πάφος

Και αν στην περίπτωση της Λευκωσίας φαίνεται να αποφεύχθηκαν τα χειρότερα δεν συνέβη το ίδιο με το Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε «καραντίνα» για νέα περιστατικά. Συνολικά το τελευταίο διάστημα έχουν επιβεβαιωθεί 23 περιστατικά μόλυνσης ιατρικού και παραϊατρικούς προσωπικού. Εστία εξάπλωσης της μόλυνσης θεωρείται το Παθολογικό του Γενικού Νοσοκομείου και ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν εκεί από αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράζονται, πρόσωπο που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παθολογικό φέρεται να προκάλεσε τη μόλυνση σε πρόσωπο που νοσηλευόταν στο Παθολογικό, το οποίο με τη σειρά του τον μετάδωσε στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Την αδυναμία που φαίνεται να εκδηλώνεται σε μονάδες των νοσοκομείων, ενισχύει και η εμφάνιση άλλου επιβεβαιωμένου κρούσματος και πάλι σε Παθολογική μονάδα, αυτή τη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Εξέλιξη που σαφέστατα ενισχύει τις απόψεις εκείνες για τα αδύνατα σημεία των νοσοκομείων. Αυτό που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι γιατί δεν λήφθηκαν αυστηρότερα μέτρα με τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία μετά το περιστατικό της Λευκωσίας, προκειμένου να ενισχυθεί το πλαίσιο ασφαλείας τους και κατ’ επέκταση να προστατευθεί το ιατρικό προσωπικό αλλά και άλλοι ασθενείς.

Ελλείψεις

Ένα άλλο στοιχείο που εντείνει τις επικριτικές φωνές και ανησυχίες, είναι και οι ελλείψεις που φαίνεται να παρατηρήθηκαν στα νοσοκομεία σε ιατρικό εξοπλισμό. Εδώ δίδεται ως παράδειγμα η περίπτωση του νοσοκομείου Πάφου. Όπως υποστηρίζεται από μέλη της ιατρικής κοινότητας, οι επαγγελματίες υγείας δεν είχαν στη διάθεσή τους εξοπλισμό προστασίας από λοιμώξεις. Ενδεικτικά αναφέρεται πως γιατροί περιφέρονταν εντός του νοσοκομείου, με τις γνωστές λευκές ιατρικές ποδιές που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα στάνταρ που ισχύουν. Επίσης απ’ όσους τοποθετούνται επικριτικά προστίθενται και ζητήματα ελλείψεων στους σχεδιασμούς. Όπως λέγεται, το συγκεκριμένο θέμα συνεχίζει να αποτελεί τον μεγάλο βραχνά. Σχετική παραπομπή γίνεται στο θέμα με τις εντατικές των νοσοκομείων, όπου μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί πώς χρησιμοποιούνται και για ποια περιστατικά. Οι ίδιες φωνές θεωρούν βέβαιο πως θα προκύψει μέγα ζήτημα, μιας και το νοσοκομείο Αμμοχώστου δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο πως ο ΟΚΥπΥ θα αναζητήσει άλλες επιλογές. Ενώπιον των τεχνοκρατών φαίνεται να έχουν τεθεί δύο περιπτώσεις. Να μετατραπούν σε νοσοκομεία αναφοράς, αυτά της Λευκωσίας και της Λεμεσού όπου οι κλίνες της εντατικής μονάδας ανέρχεται στις 48.

Ο ΟΚΥπΥ

Από πλευράς του ΟΚΥπΥ που διαχειρίζεται τα δημόσια νοσοκομεία, η εμφάνιση περιστατικών κορωνοϊού σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό ήταν επακόλουθο υπό το πρίσμα ότι το προσωπικό είναι εκτεθειμένο στον ιό. Επιπρόσθετα υποστηρίζεται πως έχουν ληφθεί μέτρα όπως η απαγόρευση του επισκεπτηρίου και οι συχνές απολυμάνσεις των χώρων. Επιπλέον προβάλλεται η λήψη μέτρων, στο πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού με τη χρησιμοποίηση του ελάχιστου και εκ περιτροπής. Ιατροί και νοσηλευτές, τονίζεται, εργάζονται σε καθορισμένες ομάδες ανά βάρδια, οι οποίες δεν αλλάζουν σε μια προσπάθεια περιορισμού και αντιμετώπισης νέων κρουσμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση