ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φάκελος Αφγανιστάν: Τα λάθη, η διαχείριση και η επόμενη μέρα στην διεθνή σκακιέρα

Τρεις αναλυτές στην «Κ» εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για το τι πήγε λάθος, τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο βετεράνος Γάλλος αναλυτής Φρανσουά Εσμπούρ, η εκτελεστική διευθύντρια για την Ευρώπη και την Ευρασία των Open Society Foundations Ντανιέλα Σβάρτσερ και ο στρατηγός ε.α. και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί Ντόναλντ Τραμπ, Χ.Ρ. Μακμάστερ αναλύουν στην «Κ» τι πήγε λάθος από πλευράς ΗΠΑ στο αφγανικό ζήτημα και τι μπορεί να γίνει πλέον.

Η Δύση θα βρει μπροστά της τις συνέπειες της εγκατάλειψης του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον στρατηγό ε.α. και σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας επί Ντόναλντ Τραμπ, Χ.Ρ. Μακμάστερ. Ο στρατηγός Μακμάστερ, συγγραφέας του «Dereliction of Duty» για τα λάθη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στο Βιετνάμ (ένα βιβλίο ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων), στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ», τονίζει επανειλημμένως ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έληξε απλά επειδή η μία πλευρά αποφάσισε να αποχωρήσει.

Βαριά ήττα της Δύσης με σοβαρές μεταδονήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή βλέπει ο Φρανσουά Εσμπούρ στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Εσμπούρ, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας και πρώην σύμβουλο σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, η αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων ήταν «αναπόφευκτη». Οι Ταλιμπάν «ήλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου και οι αστικές περιοχές επιβίωναν σε κατάσταση μηχανικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα τόσο από οικονομική όσο και από στρατιωτική άποψη». Για τον βετεράνο Γάλλο ειδικό, πρεσβύτερο σύμβουλο για θέματα Ευρώπης σήμερα στο International Institute for Strategic Studies, το πρόβλημα ξεκινάει από το 2003.

«Η πιο άμεση έγνοια μου αφορά τους ανθρώπους που ενεπλάκησαν τα τελευταία 20 χρόνια στην προσπάθεια αλλαγής της χώρας τους», λέει στην «Κ» η Ντανιέλα Σβάρτσερ. «Πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών έως δασκάλους, δημοσιογράφους και άλλους πολλούς». Η Γερμανίδα ειδικός –μέχρι πρότινος επικεφαλής του European Council on Foreign Relations– δεν βλέπει κάποιο λόγο αισιοδοξίας ότι οι Ταλιμπάν θα υιοθετήσουν μια λιγότερο σκοταδιστική προσέγγιση απέναντι στην κοινωνία και ειδικότερα στις γυναίκες σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’90.

Διαβάστε τις συνεντεύξεις στον Γιάννη Παλαιολόγο στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση