ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επί τον τύπον των ήλων με το lockdown να πλανάται

Παραμένει πιεστική η επιδημιολογική εικόνα αναμένονται αποφάσεις ακόμα και πριν τα Φώτα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το τέλος της Πρωτοχρονιάς σηματοδοτεί την έναρξη μια δύσκολης επιδημιολογικής περιόδου με την κυβέρνηση να έχει ενώπιον της, την διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης για την οποία εκ των πραγμάτων θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Αποφάσεις που αφορούν την πανδημία και το ορατό ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων. Ένα ζήτημα που δημιουργεί ήδη πολιτικούς πονοκεφάλους, στο κυβερνητικό στρατόπεδο και που εν πολλοίς θα ξεκαθαρίσει από την ανασκόπηση της κατάστασης, σε επίπεδο επιδημιολόγων και στη συνέχεια από τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει η υπουργική ομάδα (Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας), η οποία θα κάνει και τις τελικές εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει, το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να κινηθεί ενδεχομένως πολύ πριν την 10η Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να μην χαθεί χρόνος. Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που υπάρχουν, δεν αποκλείεται το Υπουργικό Συμβούλιου να συνέλθει ακόμα και πριν τα Φώτα, έχοντας ενώπιον του το σοβαρό ενδεχόμενο για ένα δεύτερο lockdown, το φάντασμα του οποίου πλανάτε πολύ πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο εντός της κυβέρνησης εκδηλώνονται ισχυρές αντιστάσεις, οι πιο σοβαρές από το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο το καθοριστικό στοιχείο θα είναι το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στην ημερήσια επιδημιολογική αξιολόγηση κάτι που έχει οδηγήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, με την πάροδο των εορτών. Μια κατάσταση που παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο.

Η οικονομία

Με τα δεδομένα που υπάρχουν έως αυτή την ώρα, μια πρώτη ένδειξη για τις κινήσεις που αναμένονται θα δοθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει εντός της ημέρας. Τα μέλη της Επιτροπής έχοντας ενώπιον τους, τα επιδημιολογικά δεδομένα της εορταστικής περιόδου θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους, στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου ο οποίος με τη σειρά του θα τα παρουσιάσει στην υπουργική ομάδα των τεσσάρων, στην οποία ουσιαστικά θα κλειδώσει η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Με το lockdown να πλανάτε και να έχει τεθεί στο τραπέζι στην τελευταία αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα, το μέγα ερώτημα που υπάρχει αφορά πρώτον την οικονομία και δεύτερον την εκπαίδευση. Στο πρώτο θέμα όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να είναι έντονος στο ενδεχόμενο επαναφοράς σκληρών περιοριστικών μέτρων που θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό το οποίο λέγεται εντόνως και φαίνεται να είναι η αιτία πρόκλησης ανησυχιών στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει να κάνει με τις δημοσιονομικές δυνατότητες κάλυψης των επιπτώσεων ενός lockdown. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων αν προστεθούν και τα εμπόδια με τον προϋπολογισμό του 2021.

Τα σχολεία

Στο άλλο ζήτημα αυτό της εκπαίδευσης το μέγα ερώτημα είναι αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στο ενδεχόμενο που τα επιδημιολογικά δεδομένα πιέζουν ασφυκτικά. Επί του προκειμένου, η εικόνα είναι θολή επί του παρόντος. Ωστόσο πριν τις γιορτές και όταν τέθηκε και πάλι ζήτημα αν θα πρέπει να σχολεία να πάνε πιο νωρίς σε διακοπές των εορτών, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ήταν αρνητική με το σκεπτικό ότι η επιβάρυνση της εκπαίδευσης στην ημερήσια επιδημιολογική εικόνα ήταν πιο κάτω του παγκύπριου μέσου όρου.

Το σύστημα υγείας

Καθοριστικός παράγοντας των αποφάσεων που αναμένονται είναι και οι αντοχές του συστήματος υγείας, με τους επιδημιολόγους και εντατικολόγους να έχουν στρέψει την προσοχή του, περισσότερο, στις περιπτώσεις εκείνες που χρήζουν νοσηλείας και λιγότερο στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η εικόνα που έδωσε ο επικεφαλής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Λάκης Παλάζης, στη συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση της «Κ» της περασμένης Κυριακής, ήταν ενδεικτική. Αν και επί του παρόντος οι ΜΕΘ είναι σε θέση να απορροφήσουν τις πιέσεις που ασκούνται υπάρχει έντονη ανησυχία για το επόμενο διάστημα. Η φράση του κ. Παλάζη «ο Θεός να βάλει το χέρι του και οι προσευχές του κόσμου, να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο που είδαμε στις άλλες χώρες» είναι χαρακτηριστική των ανησυχιών που υπάρχουν στον ιατρικό κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X