Kathimerini.com.cy
Προτεραιότητα για την Ε.Ε πρέπει να αποτελέσει η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής για τα γυναικεία δικαιώματα και την ισότητα των φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έβελιν Ρέγκνερ. «Μία νέα εποχή τρόμου για τους ανθρώπους που ζουν στο Αφγανιστάν άρχισε» δήλωσε η Ρέγκνερ προσθέτοντας πως για τις Αφγανές γυναίκες και κορίτσια αυτό σημαίνει συστηματική και βάρβαρη καταπίεση σε όλες τις πλευρές της ζωής.
Η επέλαση των Ταλιμπάν, έθεσε στο προσκήνιο το αβέβαιο μέλλον τον γυναικών στο Αφγανιστάν αλλά και το πόσο ευάλωτα είναι πλέον τα δικαιώματά τους.
Μέχρι και το 2001, όταν οι Ταλιμπάν βρίσκονταν ξανά στην εξουσία του Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα στην εκπαίδευση, δεν μπορούσαν να δουλέψουν, έπρεπε να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπα τους και να συνοδεύονται πάντα από έναν άνδρα συγγενή τους έξω από το σπίτι. Όσες γυναίκες παραβίαζαν τους νόμους, οι τιμωρίες προέβλεπαν μεταξύ άλλων δημόσιο ξυλοδαρμό από την θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν.
Οι γυναίκες στην Καμπούλ πριν την επέλαση των Ταλιμπάν
Μετά την έλευση των Ταλιμπάν
Και ενώ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διαβεβαίωσε στο CNN ότι "θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των γυναικών ... η πολιτική μας είναι ότι οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, και θα φορούν χιτζάμπ", αυτή η κίνηση φοβίζει τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών. Ακόμη περισσότερο επειδή οι Ταλιμπάν φέρεται να εξέδωσαν μια δήλωση διατάσσοντας τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες να τους δώσουν την απογραφή για τα κορίτσια άνω των 15 ετών και για τις χήρες κάτω των 45 ετών για να παντρευτούν τους μαχητές τους. Υπάρχουν φόβοι επίσης, ότι οι γάμοι αυτοί θα γίνουν με την βία, ενώ αρκετές γυναίκες θα καταλήξουν σκλάβες του σεξ, μια συνηθισμένη πρακτική για τους Ταλιμπάν.
Πολλές γυναίκες που ζουν στο Αφγανιστάν, βρίσκονται σε απόγνωση ιδιαίτερα στον χώρο των τεχνών και της εκπαίδευσης αφού ότι χτίστηκε από αυτές τα τελευταία 20 χρόνια, θα πάψει να υφίσταται από εδώ και πέρα.
Οι γυναίκες, θα είναι τα πρώτα θύματα της αναβίωσης του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τις πρώτες ώρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ, όταν οι Ταλιμπάν διέταξαν την αφαίρεση και το σβήσιμο διαφημιστικών που απεικονίζονται γυναίκες.
Kabul. pic.twitter.com/RyZcA7pktj
— Lotfullah Najafizada (@LNajafizada) August 15, 2021
Συγκλονιστικά είναι επίσης, τα όσα εκμυστηρεύτηκε, η Ζαρίφα Γκαφάρι, δήμαρχος του Μαϊνταν Σαρ από τις πρώτες που διετέλεσαν Δήμαρχοι σε επαρχίες του Αφγανιστάν, ότι περιμένει τους Ταλιμπάν να την σκοτώσουν.
«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς που να με βοηθήσει ή την οικογένειά μου. Κάθομαι μόνο με αυτούς και τον σύζυγό μου. Θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν", ανέφερε χαρακτηριστικά σε βρετανική εφημερίδα.
Μια άλλη γυναίκα, φοιτήτρια εξιστορεί στην εφημερίδα Guardian, ότι στο άκουσμα της είδησης ότι οι Ταλιμπάν θα καταλάβουν την Καμπούλ, οι άνδρες της πόλης κοροϊδεύαν τις γυναίκες και τις απειλούσαν. «Πήγαινε και φόρεσε την μπούρκα σου», φώναξε ο ένας, «είναι οι τελευταίες σας μέρες που βρίσκεστε στους δρόμους», είπε ένας άλλος, «θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς σε μια μέρα», είπε ένας τρίτος.
«Ως γυναίκα, νιώθω ότι είμαι το θύμα αυτού του πολιτικού πολέμου που ξεκίνησαν οι άντρες. Ένιωσα ότι δεν μπορώ πια να γελάω δυνατά, δεν μπορώ πια να ακούω τα αγαπημένα μου τραγούδια, δεν μπορώ πια να συναντήσω τους φίλους μου στο αγαπημένο μας καφενείο, δεν μπορώ πλέον να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα ή ροζ κραγιόν. Και δεν μπορώ πλέον να πάω στη δουλειά μου ή να τελειώσω το πανεπιστημιακό δίπλωμα που δούλεψα χρόνια για να επιτύχω» είπε η Αφγανή φοιτήτρια.
«Τώρα φαίνεται ότι πρέπει να κάψω όλα όσα πέτυχα σε 24 χρόνια της ζωής μου. Η κατοχή οποιασδήποτε ταυτότητας ή βραβείου από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο είναι επικίνδυνη τώρα. Ακόμα και αν τα κρατήσουμε, δεν είμαστε σε θέση να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχουν δουλειές για εμάς στο Αφγανιστάν» συμπλήρωσε.
nbcnews, Guardian, CNN