
Kathimerini.com.cy
Τις διαχρονικές ευθύνες του ΤΟΜ και των κρατικών υπηρεσιών της χώρας μας στο θέμα των αερόσακων Takata, ανέδειξε το ρεπορτάζ της «Κ» με τον τίτλο «Το Rapex ήχησε 57 φορές για τους Takata, αλλά η Κύπρος ύπνωττε».
Όπως καταγράφεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε., Rapex-Safety Gate, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το πρόβλημα με τους αερόσακους Takata, με ένδειξη, «επικινδυνότητα τραυματισμών (risk: injuries)» 57 φορές. Παρά τις συστάσεις που έγιναν κατά καιρούς -από το 2019 μέχρι το 2024- από την Κομισιόν για την επικινδυνότητα των αεροσάκων σε όλες της αγορές της ΕΕ, η Κύπρος δεν ενημέρωσε για εντοπισμό προβλημάτων στην επικράτειά της, ούτε βεβαίως προχώρησε στη λήψη μέτρων, κάτι που περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις ανατροφοδότησης του εν λόγω συστήματος.
Ερωτηματικά για Βαφεάδη
Πηγή στην έδρα της Ε.Ε., με την οποία επικοινώνησε η «Κ», απέφυγε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε το κυπριακό κράτος από το 2019 μέχρι τώρα στο ζήτημα των Takata, φροντίζοντας ωστόσο να σημειώσει ότι η δράση μιας χώρας επί του προκειμένου προκύπτει ευθέως από τις ενέργειες τις οποίες κοινοποίησε, ανατροφοδοτώντας στο σύστημα Rapex-Safety Gate. Οι οποίες, στην περίπτωση της Κύπρου, είναι ανύπαρκτες.
Την ίδια ώρα, η ίδια πηγή, διατύπωσε ερωτηματικά για ένα άλλο ζήτημα, το οποίο αφορά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, υπό τον Αλέξη Βαφεάδη, προσδοκούν όπως οι πολίτες εξασφαλίζουν οι ίδιοι πιστοποιητικά ότι τα οχήματά τους δεν υπόκεινται σε ανακλήσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να τα μεταβιβάσουν/πωλήσουν κ.λπ.
Η ίδια πηγή, επεσήμανε ότι «τόσο στο Βέλγιο, όσο και στα πλείστα κράτη-μέλη, το χαρτί αυτό για ελεύθερη μεταβίβαση/πώληση οχήματος, προκύπτει μέσα από τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, από τον επίσημο φορέα αξιολόγησης οχημάτων, controle technique», δηλαδή το γνωστό στην Κύπρο MOT. Με άλλα λόγια, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η ευθύνη βρίσκεται στον επίσημο φορέα αξιολόγησης της κατάστασης ενός οχήματος, ενώ στην Κύπρο επιχειρείται να φορτωθεί στους ώμους των καταναλωτών, κάτι που είναι προφανώς ενδεικτικό της εικόνας που εκπέμπει το κυπριακό κράτος σε ζητήματα οδικής ασφάλειας, από το 2019 μέχρι και σήμερα.
Η ίδια πηγή εξήγησε, μάλιστα, ότι «δυνατότητα μεταβίβασης οχήματος υπάρχει ακόμη και χωρίς την αξιολόγηση του control technique», δηλαδή του MOT, «με τη διαφορά όμως ότι ο αγοραστής γνωρίζει εκ των πραγμάτων, στην περίπτωση αυτή, ότι το όχημα που αγοράζει δεν μπορεί να κινηθεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους».
Η διαδικασία
Για τη διαχείριση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε Safety Gate, μίλησε στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Σάββας Σάββα.
Αναφερόμενος στο σύστημα Safety Gate είπε ότι καταγραφεί καθημερινά τα επικινδυνά προϊόντα της αγοράς σε όλη την επικράτεια της ΕΕ, ενημερώνοντας ακολούθως την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, αλλά και όλες τις αρμόδιές εθνικές αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Σάββα ακολούθως, υποχρέωσή της κάθε εθνικής αρχής είναι να κοινοποιεί τα δεδομένα για την επικινδυνότητα του προϊόντος προκειμένου να γίνουν οι δέουσες ενέργειες. Σημείωσε ότι πάνω από 100 προϊόντα εβδομαδιαίως περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Safety Gate.
Όσον αφορά στο ζήτημα τον Takata, ο κ. Σάββας ανέφερε ότι «όλες οι προειδοποιήσεις για τους αερόσακους Τakata αποστέλνονταν στο αρμόδιο τμήμα». Ανέφερε ότι αυτά τα δεδομένα καταγράφονται και στο σύστημα των υπηρεσιών της Υπηρεσίας Καταναλωτή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον αριθμό των προειδοποιήσεων που είχαν σταλεί.
Όπως είπε από τη στιγμή που ενημερωνόταν το ΤΟΜ, τότε ήταν αρμοδιότητά του να ενημερώσει και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.