Kathimerini.gr
Γιάννης Παλαιολόγος
Σχεδόν πεντακόσια εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 ενδέχεται να έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ως το τέλος του πρώτου μισού του 2021, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ανταποκριτές ευρωπαϊκών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων και η «Κ», δίνει για πρώτη φορά αναλυτικούς συνολικούς αριθμούς για το πρώτο εξάμηνο του έτους και αποκαλύπτει ότι, μόνο από τα τρία εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί, η Ε.Ε. θα λάβει 406 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου.
Αν – όπως αναμένεται – εγκριθούν δύο ακόμα εμβόλια (αυτά της Johnson & Johnson και της CureVac), ο αριθμός αυτός, όπως είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, θα φτάσει τα 486 εκατομμύρια. Τα 55 εκατομμύρια εξ αυτών θα αφορούν το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J (βάσει πληροφοριών της «Κ»). Συνεπώς, αν δεν υπάρξουν άλλες σημαντικές καθυστερήσεις, θα μπορούν ως τα μέσα του έτους να έχουν εμβολιαστεί πλήρως 270 εκατομμύρια Ευρωπαίοι – το 60% του πληθυσμού. Η πρόεδρος της Κομισιόν, ερωτηθείσα, επιβεβαίωσε ότι διατηρείται ο στόχος που έθεσε πρόσφατα η Επιτροπή για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού «ως το τέλος του καλοκαιριού».
Η Γερμανίδα επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. παραχώρησε τη συνέντευξη –σε μία ευρύχωρη αίθουσα του Berlaymont, με μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις– στον απόηχο ίσως της πιο ταραχώδους εβδομάδας της προεδρίας της. Η σύγκρουση με την AstraZeneca ανέδειξε τα όρια της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια και προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις – κατά της εταιρείας, αλλά, σε ορισμένους κύκλους, και κατά των χειρισμών της Επιτροπής.
Η βιαστική υιοθέτηση ενός μηχανισμού εξουσιοδότησης εξαγωγών των εμβολίων την Παρασκευή οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο όταν, στην αρχική του εκδοχή, συμπεριλήφθηκε διάταξη που επέβαλλε συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας – η μη επιβολή των οποίων ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα στα οποία επέμενε η Ε.Ε. στις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Παράλληλα, η μετάθεση ευθυνών σε μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων και η ειδική προτίμηση στα γερμανικά ΜΜΕ έχουν οδηγήσει σε διογκούμενη δυσφορία απέναντι στην πρόεδρο της Επιτροπής στη «φούσκα των Βρυξελλών».
Σχετικά με τους πιο αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τις εκπληκτικές επιδόσεις του Ισραήλ, αλλά και με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ΗΑΕ, σημειώνει: «Η διαφορά είναι ότι εμείς αποφασίσαμε, με τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών, να μην κόψουμε δρόμο στη διαδικασία των εγκρίσεων και της εξέτασης των δεδομένων. Άλλοι έδωσαν έγκριση χρήσης εκτάκτου ανάγκης σε μόλις 24 ώρες. Νομίζω ήταν σωστή η δική μας απόφαση να ακολουθήσουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας για να δώσουμε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας – η οποία δόθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι σε φυσιολογικούς καιρούς».
Επιμένει δε – διαψεύδοντας τον CEO της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό – ότι η καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων προ-αγοράς «δεν ήταν περιοριστικός παράγοντας» για τις παραδόσεις των εμβολίων στις περιπτώσεις των άλλων εγκεκριμένων εμβολίων.