Kathimerini.gr
Την ώρα που η Tesla ανέστειλε τις αγορές οχημάτων με τη χρήση Bitcoin λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή, ο διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ συνεχίζει να «τροφοδοτεί» τα ταμπλόιντ με τις κατά καιρούς αντικρουόμενες αποφάσεις και δηλώσεις του.
Η ανακοίνωση επέφερε πτώση της αξίας του Bitcoin κατά περίπου 17%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της Tesla τον Μάρτιο ότι θα δεχόταν συναλλαγές με Bitcoin συνάντησε την αντίδραση περιβαλλοντολόγων και επενδυτών και σήμερα εξέφρασε την ανησυχία της για τις συναλλαγές αυτού του τύπου.
«Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη και τις συναλλαγές με Bitcoin, ειδικά άνθρακα, ο οποίος επιφέρει τις χειρότερες εκπομπές καυσίμου», έγραψε ο Μασκ.
«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα… αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος στο περιβάλλον».
Είπε επίσης ότι η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα πουλούσε κανένα από τα Bitcoin της και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για συναλλαγές μόλις η εξόρυξη στραφεί στη χρήση πιο βιώσιμης ενέργειας.
Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP
— Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021
Όλη αυτή η δίψα για ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη του Bitcoin, που είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα μηχανήματα συνδέονται με το δίκτυο για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές. Ορισμένοι «ανθρακωρύχοι» Bitcoin (επεξεργάζονται συναλλαγές που χρησιμοποιούν την υπολογιστική ισχύ εξειδικευμένου hardware και κερδίζουν μια ανταμοιβή σε Bitcoins για την υπηρεσία αυτή) έχουν εγκατασταθεί ακόμη και σε μέρη όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το κόστος της εξόρυξης του κρυπτονομίσματος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια εκεί είναι άφθονη, ενώ ο κρύος αέρας της Αρκτικής επιταχύνει την ψύξη.
Τον Φεβρουάριο η Tesla αγόρασε 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoins
Η εξέλιξη, αυτή εγείρει ερωτηματικά γύρω από την σκοπιμότητα μιας σειράς δηλώσεων του Μασκ ο οποίος καλούσε τους χρήστες του Twitter να εμπιστευτούν την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο ο δισεκατομμυριούχος είχε ανακοινώσει την αγορά 1,5 δισ. δολαρίων σε Βitcoins, η οποία άνοιγε τότε τον δρόμο για την αποδοχή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος ως μέσου πληρωμής για τα προϊόντα της.
Η αγορά των bitcoins, σύμφωνα με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, είχε ως στόχο την «ενίσχυση της ευελιξίας και της ποικιλίας, καθώς και τη μεγιστοποίηση των ταμειακών ροών».
Υπογράμμιζε δε, ότι θα επιτρέψει την σταδιακή αποδοχή των πληρωμών σε Bitcoins, κάτι το οποίο θα καταστήσει την Tesla ως την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προβαίνει σ’ αυτό το καινοτόμο βήμα.
Πώς ο Eλον Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη
Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2021 η προσωπική του περιουσία ξεπέρασε τα 185 δισ. δολάρια και ο Μασκ κατάφερε να ξεπεράσει και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο οποίος κρατούσε τον τίτλο του πλουσιότερου στον κόσμο από το 2017 και διαθέτει σήμερα περιουσία 184 δισ. δολαρίων.
Η αναρρίχηση του Μασκ στην κορυφή της λίστας των πλουσίων ήταν η ταχύτερη που έχει γίνει ποτέ. Και σίγουρα αποτέλεσε ένα δραματικό comeback για έναν επιχειρηματία που πέρυσι βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, καθώς η Tesla «έκαιγε» χρήματα και έδινε μάχη επιβίωσης.
Ο Μασκ ξεκίνησε το 2020 με περιουσία 27 δισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι μετά βίας έμπαινε στο top 50 των πλουσιότερων του κόσμου.
Τον Ιούλιο του 2020, ο Μασκ ξεπέρασε τον Γουόρεν Μπάφετ για να γίνει ο έβδομος πλουσιότερος στον πλανήτη και μέσα στο Νοέμβριο ξεπέρασε και τον Μπιλ Γκέιτς για να κερδίσει τη δεύτερη θέση.
Τους τελευταίους 12 μήνες, ο Μασκ κέρδισε περισσότερα από ολόκληρη την περιουσία του Γκέιτς, που ανέρχεται στα 132 δισ. δολάρια.