Kathimerini.gr
Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία όπου θα αποθηκευθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer/ BioNTech.
Τα ψυγεία, τα οποία φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία, χωρούν 80.000 δόσεις εμβολίου. Το εμβόλιο, το οποίο διατηρείται σε θερμοκρασία -70° Κελσίου, αναμένεται να φτάσει στη χώρα στις 26 Δεκεμβρίου.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος πολίτης.
Ενημέρωση κάθε Δευτέρα με στόχο τον μαζικό εμβολιασμό
Εν αναμονή της έναρξης των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου, πολλοί είναι οι ειδικοί που τονίζουν τη σημασία της ανοσοποίσης του πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Παθολογικής – Φυσιολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός «τείχους ανοσίας», μέσω εμβολιασμού του 70% του ελληνικού πληθυσμού.
«Οι κίνδυνοι από το εμβόλιο είναι ελάχιστοι ή ανύπαρκτοι μπροστά στα τεράστια οφέλη. Αν θέλουμε να ανοίξει σύντομα η κοινωνία και η οικονομία, το εμβόλιο θα πρέπει να αποφασίσουν να το κάνουν όλοι το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, δρ. Γιώργος Παυλάκης.
Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση φαίνεται να δίνει το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό σ’ όλους ότι τα εμβόλια από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Κάθε Δευτέρα, στις 18:00, στο υπουργείο θα πραγματοποιείται τακτική ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού, κατά της COVID-19.
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους εμβολιασμούς
Στο μεταξύ, έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis κατέγραψε τις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων κατά το πρώτο 10ημερο του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις Έλληνες (66,3%) δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 27,4% απαντά αρνητικά, ποσοστό πάντως που είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 42% που είχε καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα, τον Σεπτέμβριο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ