ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βloomberg: Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

Ο δισταγμός από την πλευρά της Ευρώπης, γράφει το άρθρο, εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας από την Αθήνα

Kathimerini.gr

Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα διλήμματα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί όμως μια ευκαιρία για την Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί να επιδείξει ενότητα μπροστά σε μια εξωτερική απειλή, όπως επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του.

«Η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσει απλό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος, αντιμετωπίζει εδαφικές αξιώσεις από μια γείτονα χώρα, την Τουρκία», αναφέρει το άρθρο. «’Ομως αντί να σταθούν στο πλάι της Ελλάδας, ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. υιοθετούν αμφιλεγόμενη προσέγγιση, καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του να έλθουν σε αντιπαράθεση με την Άγκυρα. Και αυτό θέτει ένα θεμελιώδους σημασίας ζήτημα για την Ένωση: Τι αντιπροσωπεύει εάν δεν είναι έτοιμη να προστατεύσει τα μέλη της;», επισημαίνεται στο άρθρο.

Ο δισταγμός από την πλευρά της Ευρώπης, συνεχίζει το άρθρο, εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας από την πλευρά της Αθήνας, μόλις λίγα χρόνια μετά τους λανθασμένους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης χρέους. Παράλληλα, ενέχει το ρίσκο να δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλες τις χώρες μέλη. Εάν η Τουρκία μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα «ρήγματα» στους κόλπους της Ε.Ε., τότε θα είναι σε θέση να το κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

«Οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αναφέρουν με σαφήνεια την ανάγκη για την ανάπτυξη αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών». Πράγματι, η Γαλλία έχει υιοθετήσει υποστηρικτική στάση προς την Ελλάδα, όμως άλλες χώρες είναι περισσότερο επιφυλακτικές», τονίζεται στο άρθρο, κάνοντας αναφορά στους οικονομικούς δεσμούς που έχουν Γερμανία και Ιταλία με την Τουρκία αλλά και τους φόβους αυτών των χωρών μήπως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, αθετήσει τη συμφωνία Άγκυρας-Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, προκαλόντας νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν την κρίση. Οι αποστάσεις που κρατούν οι ΗΠΑ καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό οι χώρες-μέλη να δημιουργήσουν ενιαίο μέτωπο. Πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εκτός κι αν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του BBG.

«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να αποφασίσει εάν θα παγώσει τη σχέση της με τη Ρωσία, μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως και το πώς θα διαχερισθεί τυχόν ανάμιξη στις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Θα πρέπει να επιλέξει τι στάση θα τηρήσει απέναντι στην Κίνα έπειτα από τις κινήσεις του Πεκίνου στο Χογκ-Κογκ. Πάνω από όλα πρέπει να σκεφθεί τι θα κάνει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ και αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις και τη σχέση με το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αποτελεί μια ευκαιρία να φανεί ότι η Ε.Ε. είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ισχυρό και ενιαίο μέτωπο μπροστά σε μια εξωτερική απειλή. Και τώρα είναι η ευκαιρία να αποδείξει την αλληλεγγύη», καταλήγει το άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

X