ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποθεραπευθείσα επαγγελματίας υγείας περιγράφει την περιπέτεια της με τον Covid 19

Η διάγνωση της, ότι είναι θετική στον covid – 19, έγινε μετά την δειγματοληψία που υποβλήθηκαν όλοι οι επαγγελματίες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου

ΚΥΠΕ

Την περιπέτεια της υγείας της μετά την διάγνωση της ότι ήταν θετική στον κορωνοϊό, περιγράφει η νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, Χριστίνα Παρσωτάκη Παπακυριακού. Αισθήματα αγωνίας, φόβου, αβεβαιότητας, αλλά απέραντης χαράς μετά την αποθεραπεία.  Η Χριστίνα Παρσωτάκη Παπακυριακού σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως είναι νοσηλεύτρια εδώ και είκοσι έτη στο Νοσοκομείο Πάφου στο Τμήμα Ενδοσκόπησης. Είναι, όπως είπε, μητέρα τριών κοριτσιών και σύζυγος ιατρού σε Ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Πάφο.

Η διάγνωση της, ότι είναι θετική στον covid – 19, έγινε μετά την δειγματοληψία που υποβλήθηκαν όλοι οι επαγγελματίες υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, αφού το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στο κρατικό νοσηλευτήριο της πόλης, αφορούσε ασθενή του, που αρχικά νοσηλεύτηκε στο Παθολογικό Τμήμα και μετά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πάφου.Ήταν, όπως θυμάται στις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με την κ. Παρσωτάκη, ήταν αυτή που διενήργησε την βρογχοσκόπηση στον ασθενή. Περιγράφοντας τα συναισθήματα της η κ. Παρσωτάκη , είπε πως μόλις της ανακοινώθηκε ότι ήταν θετική στον κορωνοϊό αισθάνθηκε φόβο, αφού όπως εξήγησε, για αυτήν ήταν κάτι το άγνωστο, μη γνωρίζοντας την εξέλιξη της ασθένειας.

Η ίδια σημείωσε, ήταν ασυμπτωματική αρχικά, αργότερα παρουσίασε ελαφριά συμπτώματα και δεν σε θέση να ξέρει πως θα εξελιχθεί η πορεία της ασθένειας της. Η κατάσταση της υγείας της, τής προκαλούσε άγχος, στιγμές ατέλειωτες, όπως είπε, μέσα σε ένα περιορισμένο χώρο. Ακολούθησε ο περιορισμός στην οικία της που κράτησε περίπου για ενάμισι μήνα από τις 16 Μαρτίου. Δείγμα πάρθηκε όπως ήταν αναμενόμενο από τον σύζυγο της Παναγιώτη Παπακυριακού αλλά και από τις κόρες της. Τα παιδιά ήταν αρνητικά ωστόσο ο σύζυγος της ήταν θετικός.

Ευτυχώς είπε “για τον σύζυγο μου,τις μέρες που διαγνώσθηκε θετικός στον covid- 19 δεν εξέταζε και δεν ήρθε σε επαφή με αρρώστους”, ωστόσο τους ασθενείς του συνέχιζε να τους εξυπηρετεί μέσω του διαδικτύου. Η κ. Χριστίνα εξέφρασε την ικανοποίηση της που τα συμπτώματα τους δεν ήταν σοβαρά, προσθέτοντας πως μετά την διάγνωση λάμβαναν όλες τις προφυλάξεις που έπρεπε, σε θέματα υγιεινής, δεν ήρθαν σε επαφή με κανέναν εντός της οικίας τους "και με την βοήθεια του Θεού πήγαν όλα καλά", είπε.

Συγκίνηση τους προκάλεσε η συμπαράσταση του κόσμου. Γνωστοί φίλοι και γείτονες τους συμπαραστάθηκαν με μηνύματα, τηλεφωνήματα, με υλικά αγαθά που τους τα τοποθετούσαν έξω από το σπίτι. Ήταν κάτι είπε, “ που δεν το περιμέναμε να μας δείξει τόσο πολλή αγάπη ο κόσμος, λέγοντας μας μια καλή κουβέντα για υπομονή και καλύτερες μέρες”. Μετά το πρώτο τεστ υποβλήθηκε σε δεύτερο τεστ για τον covid – 19 μετά από περίοδο 14 ημερών το οποίο επίσης ήταν θετικό. Μετά από τρεις μέρες λήφθηκε εκ νέου δείγμα το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αρνητικό. Ακολούθησε και τέταρτο τεστ γιατί έπρεπε , όπως ανέφερε, δύο συνεχόμενα τεστ να είναι αρνητικά για να μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της.

Το τέταρτο τεστ ήταν αρνητικό ωστόσο παρέμεινε σε αυτοπεριορισμό για άλλες 14 ημέρες για λόγους ασφαλείας. Tα ενθαρρυντικά μηνύματα για το ζεύγος Παπακυριακού, επαγγελματιών υγείας δεν άργησαν να έρθουν αφού ενημερώθηκαν ύστερα από επαναλήψεις της δειγματοληψίας ότι είχαν κερδίσει τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η επιστροφή στο Νοσοκομείο και στην εργασία της έγινε μετά το Πάσχα, στις 22 Απριλίου την Τετάρτη μετά το Πάσχα διότι , όπως εξήγησε, είχε πάρει και κάποιες μέρες άδειας μετά την αποθεραπεία της.

Με την επιστροφή της ανέφερε δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και ουσιαστικά γύρισε στην ρουτίνα της. Δεν αισθάνθηκα, τόνισε, " τον παραμικρό φόβο". Ωστόσο παρατήρησε πως μέσα από την εμπειρία της που βίωσε, αναθεώρησε πολλά πράγματα στην ζωή της.

Όταν νοσείς είπε, “με μια ασθένεια η οποία είναι κάτι το άγνωστο δεν ξέρεις τίποτα , την εξέλιξη της ,πως θα προχωρήσει και τι θα γίνει με το αύριο, σίγουρα αναθεωρείς πολλά πράγματα" . Εμείς είπε, “είχαμε ελαφρά συμπτώματα που δεν περιγράφονταν στην αρχή και δεν γνωρίζαμε, ούτε εγώ , αλλά και ούτε ο σύζυγος μου εάν θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε”. Επίσης είχαμε μια έντονη ανησυχία συνέχισε," διότι δεν γνωρίζαμε που θα έμεναν τα παιδιά μας σε περίπτωση νοσηλείας μας ". Παρά ταύτα προσπαθούσαμε να μην το δείχνουμε στα παιδιά, τους λέγαμε ότι είναι μια γρίπη που θα περάσει όπως περνούν και οι υπόλοιπες γρίπες.

Έστειλε επίσης το μήνυμα στους συνανθρώπους της ότι πρέπει να προσέχουμε να μένουμε σπίτια μας όσο μπορούμε περισσότερο όχι για μας αλλά για τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τα παιδιά μας, τους γονείς μας. Πρέπει να μείνουμε μέσα. Μπορεί κάποιοι να νόσησαν βαριά κάποιοι άλλοι ελαφριά, ωστόσο συνέχισε , συστήνουμε ψυχραιμία και όχι πανικό.

Όλα σημείωσε αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία , λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις και μένοντας σπίτι, προσθέτοντας πως η εμπειρία της αυτή μέσα από τον covid - 19 θα της μείνει ανεξίτηλη .

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Υγεία  |  Πάφος  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X