ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυξάνεται η στήριξη στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα

Ο Σερντάρ Ντενκτάς και ο «δήμαρχος» Μεχμέτ Χαρμαντζί ανακοίνωσαν ότι θα βρίσκονται επίσης στην πορεία.

ΚΥΠΕ

Νέα δυναμική λαμβάνει, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», η στήριξη από διάφορα οργανωμένα σύνολα, συντεχνίες, οργανώσεις και κόμματα προς την πορεία διαμαρτυρίας, που διοργανώνουν στις 6 το απόγευμα στην κατεχόμενη Λευκωσία οι οργανώσεις δασκάλων και καθηγητών, KTÖS και KTOEÖS, με αφορμή το ζήτημα της μαντίλας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κεντρικό σύνθημα της διαμαρτυρίας είναι «Δεν θα περάσει». Τη στήριξή τους σε αυτή ανακοίνωσαν τα κόμματα ΡΤΚ, ΚΚΔ, ΚΝΚ, ΚΕΚ και ΚΛ, ο Ανεξάρτητος Δρόμος, η Αριστερή κίνηση, ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος, ο τ/κ σύνδεσμος δημοσιογράφων, η συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο, ο τ/κ ιατρικός σύλλογος, το ιατρικό επιμελητήριο, η ένωση αρχιτεκτόνων και μηχανικών, η ένωση καλλιτεχνών και λογοτεχνών, το επιμελητήριο οδοντιάτρων, η συντεχνία των νοσηλευτών, η συντεχνία των γιατρών του «δημοσίου», όλες οι συντεχνίες του ευρύτερου «δημοσίου τομέα», το ίδρυμα Αρίφα Χασάν Ταχσίν, το πολιτιστικό κέντρο Μπαράκα, ο σύνδεσμος Ειρήνης, η πρωτοβουλία Ειρήνης και Δημοκρατίας, η συντεχνία των «δημοτικών υπαλλήλων», οι συντεχνίες του ακαδημαϊκού προσωπικού στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου, η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», η συντεχνία των «χειριστών εναέριας κυκλοφορίας», ο σύνδεσμος Τ/κ ψυχολόγων, η ένωση τουριστικών ξεναγών, το κέντρο Αλεβιτών, η συντεχνία των εργαζομένων στις «συνεργατικές τράπεζες» κ.ά.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς και ο «δήμαρχος» Μεχμέτ Χαρμαντζί ανακοίνωσαν ότι θα βρίσκονται επίσης στην πορεία.

«Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την ελευθερία ενδυμασίας ή τους νόμους και τους κανονισμούς, είναι ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα. Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο ένα θέμα, αλλά την κοσμική ζωή με τις αρχές του Ατατούρκ», ανέφερε ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών, Ταχίρ Γκιόκτσεμπελ.

Οι συντεχνίες, είπε, βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στις παρεμβάσεις στην κοσμική εκπαίδευση και τον προσανατολισμό της κοινωνίας.

Η κοινωνία θα δείξει σθεναρή στάση ενάντια στις επιβολές που επηρεάζουν βαθιά την κοινωνία, πρόσθεσε. «Η κοινωνία έχει κουραστεί εδώ και πολύ καιρό από αυτές τις επιβολές και τις οπισθοδρομικές επιπτώσεις τους». Η κοινωνία, συνέχισε, σύρεται σε οπισθοδρομήσεις λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές, αλλά και η ίδια η πολιτική, καθώς και η δημογραφική αλλοίωση οδηγούν την κοινότητα στην εξαφάνιση.

Η «κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Γκιόκτσεμπελ, ενεργεί ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνει ενώ ο κόσμος θέλει μια «κυβέρνηση» που θα εξυπηρετεί την κοινοτική βούληση. Η εισαγωγή του πολιτικού Ισλάμ θα δημιουργήσει σοβαρή αναταραχή, κοινωνική σύγκρουση και διχασμό, σημείωσε.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Μουσταφά Μπαϊμπόρα είπε ότι η μαντίλα δεν ήταν ποτέ θέμα στη «βόρεια Κύπρο» και είναι ανοησία τώρα να μειώνουμε το όλο ζήτημα σε «θέμα μαντίλας». Οι προσπάθειες επιβολής στην τ/κ κοινότητα, πρόσθεσε, άρχισαν από το 1950, λέγοντας πως αυτός είναι ένας αγώνας ενάντια στο σκοτάδι και τον φανατισμό.

Ο κ. Μπαϊμπόρα είπε ότι με την πολιτικοποίηση της θρησκείας τίθενται περιορισμοί στη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών και αυτό προέρχεται από το καθεστώς του «ενός ανδρός». Πρέπει, είπε, να σταθούν αποφασιστικοί και γενναίοι και κάλεσε όσους νιώθουν ανησυχία να πολεμήσουν ενάντια στις πολιτικές αλλοίωσης της ταυτότητας των Τ/κ. «Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά».

Με μια φωτογραφία της μητέρας του σαν μικρό κορίτσι και της δικής της μητέρας, της γιαγιάς του δηλαδή, με την κυπριακή μαντίλα, ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς, έγραψε πως το θέμα της μαντίλας είναι δικαίωμα μιας κοπέλας που θα ενηλικιωθεί και όχι ενός παιδιού.

«Το ταμπέλωμα των παιδιών, των οποίων η ανάπτυξη ταυτότητας δεν έχει ολοκληρωθεί, με θρησκευτικά σύμβολα, είναι χειραγώγηση και πίεση. Αυτό δεν είναι απλώς μια επιλογή ρούχων. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, την ψυχολογική ανάπτυξη και την κοσμικότητα».

«Εργαστήκαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαιρέσουμε ή δεν κατακερματίσουμε τη χώρα, δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να πολεμήσουν μεταξύ τους, δεν θα μετατρέψουμε ένα ζήτημα που δεν είναι πρόβλημα αυτής της χώρας σε ζήτημα που θα κάνει τους ανθρώπους μας να πολεμήσουν ο ένας εναντίον του άλλου και ότι θα προστατεύουμε τα συμφέροντα όλων των παιδιών μας χωρίς διακρίσεις», αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

«Φτάνει όμως. Δεν δεχόμαστε καθόλου αυτή την προσέγγιση, που προβάλλεται με πίεση, επιβολή, όχι για το λαό αλλά σε πείσμα του λαού, από πάνω προς τα κάτω και που δεν λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του παιδιού».

Εδώ, συνέχισε, υπάρχουν πολίτες που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά και αδελφικά, ανεξάρτητα από το πού γεννήθηκαν αυτοί, οι μητέρες ή οι πατέρες τους, είτε είναι πιστοί (σσ: θρησκευόμενοι), είτε όχι.

Δεν μπορείτε, έγραψε ο κ. Ερχιουρμάν, να διαχωρίζετε τον κόσμο σε αυτούς, που αγαπούν την Τουρκία ή όχι, σε «Κύπριους με τουρκική καταγωγή» ή όχι, γιατί «όλοι αυτοί θέλουν να ζήσουν εδώ με ειρήνη και γαλήνη».

«Απόψε, θα είμαστε στους δρόμους για τα παιδιά μας. Να πούμε όχι στην επιβολή, την καταπίεση, την αλλαγή, τη μεταμόρφωση, την αποξένωση, τον διχασμό, τον κατακερματισμό, για να ζήσουμε μαζί ειρηνικά και αδελφικά, να πούμε ναι στη λογική», κατέληξε ο Τουφάν Ερχιουρμάν.

«Η Κύπρος είναι όλων μας βρε αδέρφια, είμαστε ωραίοι όλοι μαζί» έγραψε σε δική της ανάρτηση η Γκιουνάρ Ερσέν, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΔ, καλώντας τον κόσμο απόψε στην πορεία διαμαρτυρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X