ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανακάμπτει δυναμικά η αγορά ακινήτων στη Βρετανία

Η ζήτηση αυξήθηκε χάρη και σε μια προσωρινή φοροελάφρυνση στην αγορά στέγης

Kathimerini.gr

Οι νέοι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας στη Βρετανία σε συνδυασμό με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούν με νέα ύφεση την οικονομία, η οποία ίσως να χρειάζεται παραπάνω από ένα χρόνο για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Εν ευρεία εννοία, ούτε ένας από τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας δεν έμεινε αλώβητος. Η οικονομική παραγωγή παραμένει ακόμη χαμηλότερη κατά 10% εν συγκρίσει με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ 800.000 λιγότεροι υπάλληλοι βρίσκονται εντός του παραγωγικού μηχανισμού. Ο δανεισμός της κυβέρνησης φθάνει σε πρωτοφανή ύψη για περίοδο ειρήνης, διότι αυτή αποπειράται να αποφύγει την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας και να διατηρήσει εν ζωή τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.

Η εικόνα, ωστόσο, δεν είναι ομοιογενής. Επί παραδείγματι, η αγορά ακινήτων διάγει μία από τις καλύτερες περιόδους της εδώ και πολλά χρόνια, βοηθούμενη από τα μέτρα οικονομικής στήριξης της κυβέρνησης και τη λόγω εγκλεισμού σωρευμένη ζήτηση. Οι δε λιανικές πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ενώ τα φυσικά καταστήματα πάσχουν. Εν τω μεταξύ, στην αγορά εργασίας το πιο δραματικό χτύπημα δέχονται οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι επιδιώκουν να βρουν δουλειά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε ιδέα τι επρόκειτο να ακολουθήσει, όταν τον Ιανουάριο έκανε τις καθιερωμένες προβλέψεις της για την οικονομία και τότε σοβαρότερη απειλή λογιζόταν η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε. Η εκτίμηση ήταν για ανάπτυξη σχεδόν 1,5% φέτος σε ετήσια βάση και για ανεργία κάτω του 4%. Αναφορικά τώρα με το τρίτο τρίμηνο, και αφού ενέσκηψε η πανδημία, η βρετανική οικονομία είχε συρρικνωθεί πιο πολύ από 10% σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση.

Οι δε αρμόδιοι αξιωματούχοι με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένουν να επανέλθει η οικονομία σε επίπεδα προ κρίσης παρά μετά τις αρχές του 2022, ακόμη και αν η χώρα συνάψει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. Η ανεργία έχει φθάσει στα υψηλότερα τετραετίας, αφότου τέθηκαν εκτός παραγωγής 314.000 άτομα το τρίτο τρίμηνο. Στις 5 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε ότι οι σε αναστολή τελούντες εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 80% του μισθού τους έως τον Μάρτιο του 2021. Αυτό ίσως συμβάλει στο να συγκρατηθεί η ανεργία στο σχεδόν 7,5%, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg Economics, Νταν Χάνσον.

Εάν υπάρχουν δραστηριότητες στη χώρα οι οποίες να ευνοήθηκαν από την πανδημία αυτές είναι οι μεταφορείς/διανομείς, οι μεσίτες και ορισμένοι λιανέμποροι, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το εθνικό γραφείο στατιστικής. Ειδικότερα, η αγορά παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, η οποία επανεκκίνησε το καλοκαίρι, απελευθέρωσε μια δυναμική ζήτηση. Η δε ζήτηση στέγης ενδυναμώθηκε περαιτέρω χάρη στη δέσμη μέτρων του Ρίσι Σουνάκ, οποίος ανακοίνωσε μια προσωρινή φοροελάφρυνση επί αγοράς ακινήτων. Οι δε δαπάνες για τον κήπο και τις επισκευές και τις ανακαινίσεις στο σπίτι στήριξαν τις αντίστοιχες δραστηριότητες, ενόσω οι Βρετανοί παρέμεναν σε καραντίνα. Όσο για την αυξημένη ζήτηση προς ταχυδρομικές υπηρεσίες, δεν προκαλεί έκπληξη, διότι παρατηρείται μετατόπιση των αγορών στο Διαδίκτυο.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο κλάδος της φιλοξενίας, των ταξιδιών και της αναψυχής, αλλά αυτός και των παραστατικών τεχνών. Δραστικότερο πλήγμα δέχθηκαν οι τουριστικοί/ταξιδιωτικοί όμιλοι και οι αερομεταφορές, των οποίων η παραγωγή καταβαραθρώθηκε 80% και πλέον από τα τέλη του 2019. Οι αποκλίσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά στο πεδίο της μεταποίησης είναι μικρότερες, ενώ ευνοϊκή αποδείχθηκε η πανδημία για τις κεφαλαιαγορές. Τέλος, σοβαρό πρόβλημα δημιούργησε ο ιός στα δημοσιονομικά, κάνοντας το χρέος να υπερβεί το 100% πρώτη φορά μετά τις αρχές του 1960.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ