Περίπου 6,5 χιλιάδες τουρίστες έφτασαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο από τη Ρωσία. Ωστόσο, το πώς θα κλείσει ο μήνας είναι αβέβαιο, με τα δεδομένα στις κρατήσεις να αλλάζουν ανά ώρα. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι μέσα σε λίγες ώρες ακυρώθηκαν 100 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις από Ρωσία για τον μήνα Μάιο, ενώ οι εταιρείες δεν προχωρούν σε ναυλωμένες πτήσεις. Άρα η Κύπρος, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τους περιορισμούς πτήσεων από την Ρωσία για την Τουρκία, αλλά δέχεται και η ίδια ανάλογους περιορισμούς λόγω ακριβώς της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 600 ημερησίως και την αύξηση του αριθμού των θυμάτων του κορωνοϊού, είναι σαφές ότι η εικόνα που στέλνει η Κύπρος στο εξωτερικό δεν ευνοεί την αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το μέχρι πρότινος ατού της χώρας στις τουριστικές αγορές: την ορθολογική διαχείριση της πανδημίας και τον έλεγχο της κατάστασης. Παράγοντες από την τουριστική βιομηχανία βλέπουν ως μονόδρομο την άμεση λήψη αυστηρότερων και δραστικών μέτρων, ώστε να μην χάσουμε και φέτος το τρένο του τουρισμού. Εκτιμούν δε, ότι αν δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων και σταθεροποίηση της κατάστασης μέχρι τέλος Μαΐου, οι αεροπορικές εταιρείες θα προχωρήσουν με τον προγραμματισμό τους σε άλλες αγορές, με πιο ασφαλή και σταθερή εικόνα στο κομμάτι της πανδημίας.
Ακυρώσεις 100 χιλιάδων θέσεων
Ενδεικτικό της αστάθειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στον τουρισμό, είναι ότι ενώ γίνονται κρατήσεις αυτές ακυρώνονται λίγες ώρες αργότερα. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της Κύπρου, ακυρώθηκαν τις τελευταίες ώρες 100 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις για τον Μάιο, από την Ρωσία.
Την ίδια ώρα, εταιρείες από το ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο σπρώχνουν το πτητικό τους πρόγραμμα Μάιο και Ιούνιο. Υπάρχουν ακυρώσεις ακόμα και στις προγραμματισμένες πτήσεις αναφέρουν πηγές στην «Κ».
Eτσι, πτητικά προγράμματα από Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες μεταφέρονται από τον Μάιο στον Ιούνιο, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ξεκινήσουν ούτε και τότε. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, κάτι που εντείνει την ανησυχία σε ταξιδιώτες και διοργανωτές ταξιδίων και έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του προγραμματισμού.
Αναμένονται 100 χιλιάδες
Παρά τις ακυρώσεις των προηγούμενων ωρών από τη ρωσική αγορά, σύμφωνα πάντα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ταξιδέψουν από και προς την Κύπρο περίπου 100 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες.
Πρόκειται για προγραμματισμένες πτήσεις, οι οποίες θα γίνονται με μια συχνότητα 20 ανά εβδομάδα για να αυξηθεί σταδιακά στις 23 μέχρι τέλος Μαΐου. Το κατά πόσο θα εξακολουθούν να ισχύουν τα εν λόγω στοιχεία και τις επόμενες ημέρες, αυτό βασίζεται πάντα στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας. Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τα πλάνα των αεροπορικών εταιρειών για την Κύπρο.
Η βρετανική αγορά
Άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι και με την βρετανική αγορά, με την κατάσταση να παραμένει θολή ως προς τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τις διακοπές στο εξωτερικό.
Σύμφωνα δε με νεότερη ενημέρωση η ανακοίνωση της κατάταξης των χωρών θα γίνει αρχές Μαΐου, οπότε ο προγραμματισμός είναι στην αναμονή.
Πάντως η Jet 2 έχει ανακοινώσει την έναρξη των πτήσεων της από τις 27 Ιουνίου, ενώ TUI και Easy Jet παραμένουν επί του παρόντος στον προγραμματισμό τους για τις 17 Μαΐου. Στην περίπτωση των τουριστών από το Ισραήλ, ενδεχομένως να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση λόγω της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας. Ωστόσο, για τον μήνα Μάιο, αναμένεται να διακινηθούν στα κυπριακά αεροδρόμια περίπου 18 χιλιάδες Ισραηλινοί τουρίστες, αριθμός ο οποίος δεν σώζει την κατάσταση.
Η εικόνα στα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με φορείς από την ξενοδοχειακή βιομηχανία παρά τις ακυρώσεις, εξακολουθεί να καταγράφεται κινητικότητα σε κρατήσεις από την ρωσική αγορά. Μέχρι τα μέσα Απριλίου οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών ανήλθαν γύρω στις 6,5 χιλιάδες, οι οποίοι διοχετεύτηκαν σε ξενοδοχεία κυρίως σε Λεμεσό και Πάφο και ειδικότερα σε πολυτελή ακριβά ξενοδοχεία, όπως αναφέρει ο Χρίστος Αγγελίδης, πρόεδρος του συνδέσμου ΠΑΣΥΔΙΞΕ (Διευθυντών ξενοδοχείων). Η τάση αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των τουριστών από Ρωσία διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για ένα ακριβότερο lux ξενοδοχείο. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που κάνουν κράτηση στα φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας ξενοδοχεία, έτσι καταγράφεται κάποια κινητικότητα και σε αυτές τις περιπτώσεις. Εκτός αγοράς φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής τα ξενοδοχεία upper middle class, ενδεικτικό για το προφίλ των τουριστών που φτάνουν στην Κύπρο. Φέτος, ίσως περισσότερο από ποτέ προηγουμένως, οι ξενοδόχοι να δέχονται πιο έντονες πιέσεις για εκπτώσεις και καλύτερα πακέτα στα ξενοδοχεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει γενικότερα μια καλή διάθεση από πλευράς των ξενοδοχείων, παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να μπουν στην διαδικασία να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή πολιτική τους.
Έντυπη Έκδοση