Kathimerini.gr
Οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει μια τέτοιου είδους εξέλιξη στη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), συνεχίζουν να επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των κυβερνητικών ομολόγων και του αμερικανικού δολαρίου. Βασική πηγή αυτών των ανησυχιών θεωρούνται ορισμένες από τις προγραμματικές δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν και παραμένει αβέβαιο εάν οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν και σε ποιον βαθμό.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση των εμπορικών δασμών στο 60% για τα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα και 10%-20% στα αγαθά που προέρχονται από άλλες χώρες, καθώς και παράταση φορολογικών μειώσεων που παρείχε ο νόμος του 2017 –ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησής του–, που είναι προγραμματισμένες να λήξουν στο τέλος του 2025. Οι εξαγγελίες αυτές έχουν ανακοινωθεί σε μια περίοδο που, αν και οι πιέσεις στο επίπεδο των τιμών έχουν υποχωρήσει σημαντικά επιτρέποντας στη Fed να κάνει στροφή στη νομισματική πολιτική της και να ξεκινήσει μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες. Πράγματι, τα στοιχεία πληθωρισμού των τελευταίων δύο μηνών αποδείχθηκαν ελαφρώς ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, με τον κύριο δείκτη τιμών καταναλωτή να ανακόπτει τον Οκτώβριο πτωτική πορεία έξι μηνών και να ανέρχεται στο 2,6% ετησίως, έπειτα από μικρότερη της αναμενόμενης πτώση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4% τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, τα περισσότερα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνεχίζουν να εκπλήσσουν ανοδικά, με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να αναφέρει σε ομιλία του την Πέμπτη ότι η δυναμική της οικονομίας δίνει το περιθώριο στην επιτροπή να μη βιαστεί και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο να αποφασίσει με ποιον ρυθμό και σε ποια έκταση θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών η προθεσμιακή αγορά δεν τιμολογεί πλέον πλήρως περισσότερες από τρεις μειώσεις στα επιτόκια της Fed μέχρι το τέλος του 2025 (των 25 μ.β. εκάστη), ωθώντας τον δείκτη του δολαρίου DXY ακόμη υψηλότερα (προσωρινά την Παρασκευή βρέθηκε πάνω από τις 107 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη του 2023). Στον αντίποδα, οι κυβερνητικοί τίτλοι των ΗΠΑ παραμένουν υπό ισχυρή πίεση (απόδοση 10ετούς τίτλου σε υψηλό τεσσάρων μηνών, 4,48% την Πέμπτη) επηρεασμένοι επίσης από την εκτίμηση για αύξηση έκδοσης χρέους στο ενδεχόμενο χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.