ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πανδημία: Τα νέα μέτρα που πάνε στο Υπουργικό

Ελάχιστες διαφοροποιήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα – Πρόκριμα η εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μέχρι και μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, θα αναμένει η Ομάδα Διαχείρισης της πανδημίας προκειμένου να αποφασίσει αν η εορταστική περίοδος θα κυλήσει με το υφιστάμενο πακέτο μέτρο ή με κάτι διαφορετικό. Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι βρίσκονται σε στάση αναμονής αυτή την περίοδο, παρακολουθώντας με προσοχή τους ημερήσιους δείκτες της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Έχοντας ως βασική στόχευση που εν πολλοίς αποτελεί και κυβερνητική επιλογή την αποφυγή με κάθε τρόπο ενός αυστηρού υγειονομικού πλαισίου μέσα στην εορταστική περίοδο, οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι χαμηλής ισχύος και ουσιαστικά θα έλθουν συμπληρωματικά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν σήμερα.

Στο πνεύμα αυτό στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει στην διάθεσή της η «Κ», αναμένεται να αποφασισθούν δύο προσθήκες στο πακέτο μέτρων που αποσκοπούν στον περιορισμό διασποράς του ιού στην κοινότητα. Πρώτον, θα μελετηθεί η ανάγκη περαιτέρω περιορισμών σε εκδηλώσεις γάμων, με πιθανό μέτρο οι γαμήλιες εκδηλώσεις να κλείσουν για όσους είναι ανεμβολίαστοι. Δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή θα καταστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Δεύτερον, για παιδιά από 12 έως 17 ετών θα απαιτείται ο κηδεμόνας τους να είναι πλήρως εμβολιασμένος, για εξόδους σε χώρους αναψυχής. Εκτός από τα μέτρα αυτά στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως για την ώρα δεν προκύπτει ανάγκη για λήψη άλλων.

Πριν τα Χριστούγεννα

Με βάση τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν σε πολιτικό επίπεδο, η καθοριστική περίοδος για το επιδημιολογικό περιβάλλον των εορτών είναι το επταήμερο πριν από τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε λέγεται πως θα έχει φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν παρθεί, οπότε θα γίνει μια τελευταία αξιολόγηση εάν προκύπτει ανάγκη νέων μέτρων. Βεβαίως, αφήνονται κάποια περιθώρια για έκτακτες κινήσεις πριν από τις προκαθορισμένες περιόδους, κυρίως από την πλευρά των επιδημιολόγων, εάν και εφόσον τα γεγονότα ξεπεράσουν τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει. Ένα τέτοιο σενάριο κλειδώνει σε ενδεχόμενη έξαρση των δεικτών, κρουσμάτων και νοσηλειών, που για την ώρα σύμφωνα και με τα όσα εκτιμούν στην Ομάδα Διαχείρισης της πανδημίας, κινούνται στα όρια που έχουν τεθεί (600 με 700 νέα κρούσματα). Πηγές από το Υπουργείο Υγείας, κληθείσες από την «Κ» να σχολιάσουν πόσο ανησυχητικές είναι οι καταγραφές των τελευταίων ημερών, μας έλεγαν πως αυτές παρουσιάζουν μια τάση σταθεροποίησης στο όριο αντίδρασης που έχει τεθεί. Ως επιχείρημα για την αξιολόγηση που γίνεται παρουσιάζονται οι ημερήσιες νοσηλείας, οι οποίες έχουν ανέλθει στις 139. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι ειδικοί εκτιμούσαν πως οι νοσηλείες θα ανέλθουν στις 150, ωστόσο αυτές παρέμειναν στις 139 (την Πέμπτη 09/12/21).

Οι επιδημιολόγοι

Οι απόψεις που εκφράζονται από μια μερίδα των επιδημιολόγων για την πορεία της πανδημίας, το επόμενο διάστημα δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές. Πιστεύεται πως η έξαρση της πανδημίας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό των τριών πρώτων κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον». Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται και από τους επιδημιολόγους είναι πως δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από πλευράς κυβέρνησης για σκληρότερα μέτρα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μετά τις γιορτές που ούτως ή άλλως, όπως υποστηρίζεται, η επιδημιολογική επιβάρυνση θεωρείται δεδομένη ένεκα του εορταστικού κλίματος χαλαρότητας. Προς τούτο συνηγορούν και οι αξιολογήσεις κινδύνου που γίνονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δείχνουν κορύφωση της πανδημίας περί τα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Ερωτηματικό τα σχολεία

Ένα σημείο στο οποίο συγκλίνουν οι απόψεις ειδικών και κυβέρνησης είναι η συμβολή της δημοτικής εκπαίδευσης στη διασπορά του ιού. Ακόμα και αυτό το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο παραδοσιακά είναι αντίθετο στη λογική επικέντρωσης στην εκπαίδευση με λήψη σκληρών μέτρων που επηρεάζουν τη σχολική καθημερινότητα, παραδέχεται πως προκύπτει ένα ζήτημα στα δημοτικά σχολεία, πλην όμως δεν είναι σε βαθμό που να οδηγήσει σε μέτρα τύπου πρόωρου κλεισίματος για τις γιορτές. Το σενάριο πρόωρων διακοπών δεν είναι θεωρητικό και στο τραπέζι βρίσκεται από τα τέλη του περασμένου μήνα, ως η στόχευση των επόμενων μέτρων εάν βεβαίως τα επιδημιολογικά δεδομένα το δικαιολογούν. Ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων συγκαταλέγεται στο πακέτο που φαίνεται να έχει επεξεργαστεί σε πολιτικό επίπεδο, εξυπηρετώντας τη βασική φιλοσοφία πολιτικής των περιφερειακών μέτρων. Στο πακέτο αυτό συγκαταλέγεται, ως ακραία επιλογή, και ο μερικός περιορισμός στη διακίνηση κατά τις νυχτερινές ώρες με μια χαλάρωση, ενδεχομένως, τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ως επιλογή υπάρχει και ο περιορισμός στις κοινωνικές συναθροίσεις που κατά τις εορτές έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, εν προκειμένω, πιθανά μέτρα με μείωση των προσώπων σε κάθε οικία θα εξαρτηθεί από τις αξιολογήσεις της επιδημιολογικής ομάδας για τα σημεία διασποράς του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X