ΚΥΠΕ
Ξεκινά επίσημα στις 10 Οκτωβρίου του 2024 το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2025.
Κατά τη παρουσίαση της πέμπτης έκδοσης του Φεστιβάλ, από την ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, αναφέρθηκε πως πρόκειται για μια γιορτή των παραστατικών τεχνών για την πόλη της Λευκωσίας με σειρά παραστάσεων θεάτρου, μουσικής και σύγχρονου χορού, αλλά και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα.
Όπως σημειώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024 ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου, με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας υπό τον τίτλο «Face forward …into my home», που αποτελεί μέρος του ομώνυμου προγράμματος, που το Φεστιβάλ συνδιοργανώνει με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που άφησαν την πατρίδα τους, προσπαθώντας να ξανακτίσουν τη ζωή τους στην Κύπρο.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και τη βραδιά των εγκαινίων συμπληρώνει ένα «African Fashion Party».
Επίσης, στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν η συνεργασία του φεστιβάλ με το Pina Bausch Foundation (Γερμανία), το Sadler’s Wells Theatre (Αγγλία) και το Festival d’Avignon (Γαλλία) που φέρνουν στην Κύπρο τις παραγωγές «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» σε χορογραφία της Πίνα Μπάους και τη θεατρική παράσταση «Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες», σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Festival d’Avignon, Tiago Rodrigues.
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, είπε ότι για τους επόμενους μήνες η Λευκωσία θα ενώνει μέσω του πολιτισμού και του Διεθνούς Φεστιβάλ, που φιλοξενεί και φέτος στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας νέους και καταξιωμένους Κύπριους δημιουργούς και φέρνει τους πολίτες σε επαφή με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.
«Ενός φεστιβάλ που τολμά και φέτος να αρθρώσει πολιτικό λόγο και καταπιάνεται με θέματα που απασχολούν τόσο την πατρίδα μας όσο και την ίδια την Ευρώπη», είπε.
Η Αντιπρόεδρος της Nicosia For Art και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας, Λεώνη Ορφανίδου, επισήμανε ότι με την 5η έκδοση του το φεστιβάλ επιδιώκει «να δώσει σάρκα και οστά στη φιλοσοφία της υποψηφιότητας της Λευκωσίας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030».
«Μιας υποψηφιότητας, που κτίζεται εδώ και χρόνια, μέσω μιας ξεκάθαρης στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας για τον πολιτισμό, που υλοποιούμε με πάθος τόσο μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας όσο και μέσω των πολλών δράσεων πολιτισμού στις υποδομές πολιτισμού του Δήμου μας αλλά και στα σχολεία, τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης μας», ανέφερε.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και Γενικός Διευθυντής της Nicosia For Art, Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου, παρουσίασε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024, το οποίο είπε «δεν τελειώνει καθότι δεν ολοκληρώνεται στα τέλη του 2024, αλλά την άνοιξη του 2025».
Πρόγραμμα για παιδιά και νέους
Το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τρεις νέες παραγωγές για παιδιά. Στις 16 Νοεμβρίου 2024 κάνει πρεμιέρα η παραγωγή «Μιαν βολάν τζ’ ένα τζαιρόν», μια συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας και του Alpha Κύπρου βασισμένη στα ALPHA PODCASTS του ALPHA Κύπρου και το βιβλίο «Κυπριακά Παραμύθια» του ερευνητή Νέαρχου Κληρίδη που εκδόθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέαρχου Κληρίδη. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κλείτος Κλείτου.
Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας χωρίς «Still! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο» δεν γίνεται γι’ αυτό και το Φεστιβάλ κλείνει το 2024 με μια ακόμα παράσταση, στις 31 Δεκεμβρίου 2024, της παραγωγής που λάτρεψαν 10,000 θεατές.
Η δημιουργική ομάδα του «Still!» φέρνει επίσης, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας στις 8 Φεβρουαρίου 2025, τη νέα της παραγωγή με τίτλο «Η κούκλα του Φραντς Κάφκα» σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.
Τέλος, στις 17 Μαΐου 2025 το Φεστιβάλ φιλοξενεί τον Κύπριο σκηνοθέτη Μάριο Κακουλλή και την παιδική θεατρική παράσταση «Ba_Boom_» που πραγματεύεται τις συνθήκες πολέμου μέσα από τα μάτια των παιδιών.
Πρόγραμμα #Under30
Πλάι σε καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας το Φεστιβάλ καθιερωμένα παρουσιάζει και Κύπριους δημιουργούς, καταξιωμένους αλλά και νέους.
Το Φεστιβάλ επαναλαμβάνει φέτος το Πρόγραμμα #UNDER30, που απευθύνεται αποκλειστικά σε Κύπριους δημιουργούς κάτω των 30 ετών.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς των Nama Dama, Alexa Michael και Ζήνας Μελέκκη, ενώ ο χορογράφος – χορευτής Αλέξανδρος Μ. Κυριαζής θα παρουσιάσει το νέο του έργο «Jimmy & Freddie».
Πρόγραμμα #ThePoet
To Φεστιβάλ καταλαμβάνει φέτος για δύο βραδιές τον προμαχώνα Νταβίλα και διοργανώνει δυο βραδιές ποίησης γύρω από το γλυπτό «Ο Ποιητής» του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.
Στις 11 Οκτωβρίου 2024, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με το Poetry Moves International Festival και παρουσιάσει ένα «Αφιέρωμα στον ποιητή», έργα για ποίηση, πιάνο και τσέλο με τη συμμετοχή του Κώστα Βαρώτσου.
Στις 13 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών» και παρουσιάζει την ποιητική συναυλία «Δεν ξεχνώ».
Σύγχρονος χορός
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσιάζει φέτος έργα της Πίνα Μπάους, για πολλούς η μεγαλύτερη χορογράφος και αναμορφώτρια του σύγχρονου χορού του 20ού αιώνα.
Σε συνεργασία με το Pina Bausch Foundation (Γερμανία) και το Sadler’s Wells Theatre (Μεγάλη Βρετανία) παρουσιάζει το τρίπτυχο «Ιεροτελεστία της άνοιξης» (χορογραφία: Πίνα Μπάους) / «PHILIPS 836 887 DSY» (χορογραφία: Πίνα Μπάους)/ «Homage to the Ancestors» (σε χορογραφία της μητέρας του σύγχρονου χορού στην Αφρική, Germaine Acogny»).
Η μεγάλη διεθνής παραγωγή που έχει κατακλείσει θέατρα στη Νέα Υόρκη, το Τόκυο έρχεται στην Κύπρο στις 28 Οκτωβρίου 2024.
Θέατρο
Το φεστιβάλ περήφανα παρουσιάζει φέτος τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Festival d’Avignon (Γαλλία) Tiago Rodrigues (Πορτογαλία) που φέρνει στην Κύπρο την θεατρική παράσταση «Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες» στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2024.
Ο Tiago Rodrigues, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, θίγει το φλέγον θέμα της εποχής «Τι σημαίνει φασισμός;» και επιχειρεί να μας βγάλει από την απάθειά μας και να μας βάλει σε σκέψεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.
Παρουσιάζει τα μέλη μιας οικογένειας στη νότια Πορτογαλία που έχουν την παράδοξη παράδοση, μία φορά τον χρόνο, να εγκαταλείπουν την κανονική ζωή τους για 1να σκοτώσουν έναν φασίστα.
Συνεχίζοντας τη συνεργασία του με την Στέγη Ωνάση το Φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπαμπίλη και την παραγωγή του «Babybird babybird» στις 19 Νοεμβρίου 2024.
Πρόκειται για μια παράσταση τεκμηρίωσης (documentary theater), ερευνώντας τις έννοιες και τα ζητήματα της «υπογεννητικότητας», της μητρότητας ως συνειδητής προσωπικής επιλογής, της διακοπής κύησης, των προγεννητικών ελέγχων, των κρατικών πολιτικών πρόνοιας, των τραπεζών σπέρματος και των dating apps.
Το Κυπριακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ φιλοξενεί για πρώτη φορά τον Λέανδρο Ταλιώτη και την επίκαιρη προσωπική του ανάγνωση του έργου του Σαίξπηρ «Ριχάρδος Β΄» στις 18 Δεκεμβρίου 2024.
Ο Ταλιώτης ετοιμάζει μια παράσταση ωμή, επιθετική και σύγχρονη που πραγματεύεται την ανθρώπινη αλαζονεία που συνοδεύει τη διαχείριση εξουσίας.
Μουσική
Σε συνέχεια της επιτυχημένης καθόδου του βραβευμένου κουβανέζικου συγκροτήματος Septeto Santiaguero (2022), το Φεστιβάλ φέτος παρουσιάζει τον εκρηκτικό Maykel Blanco και την μπάντα του Maykel Blanco Y Su Salsa Mayor στις 23 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ο Blanco ανήκει στη γενιά των Κουβανών μουσικών που επέλεξαν να υπερασπιστούν τις αξίες της κουβανέζικης παραδοσιακής μουσικής, ανανεώνοντας την όμως με σύγχρονα ακούσματα ξεσηκώνοντας το κοινό του.
Στις 5 Νοεμβρίου 2024, ο διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας συνθέτης Σταύρος Γασπαράτος παρουσιάζει το νέο του έργο «Expanded Piano ΙΙ». Ο Γασπαράτος επεκτείνει τις δυνατότητες ερμηνείας και χρήσης του πιάνου στο πλαίσιο μιας πειραματικής διαδικασίας ήχου και εργαλείων σύνθεσης. Βασιζόμενος σε νέα αισθητηριακά μέσα μας συστήνει ένα «υβριδικό» όργανο που δίνει στον ερμηνευτή εξαιρετική μουσική ευελιξία. Επιπλέον στοιχεία που προστίθενται στο νέο έργο είναι οπτικές προβολές φωτός και εικόνας που συνδιαλέγονται με το ηχητικό περιβάλλον και το μετατρέπουν σε μια πολυπρισματική και πολυσύνθετη εμπειρία.
Το πιάνο έχει την τιμητική του στο φετινό Φεστιβάλ καθότι πλάι στο έργο του Σταύρου Γασπαράτου, το Φεστιβάλ παρουσιάζει τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde και την Κυπριακής καταγωγής πιανίστρια Έλενα Ξύδια.
Με τη χρήση της τεχνολογίας και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Πασχάλη Μάντη, ένα πιάνο και μια πιανίστρια αναπαράγονται ολογραμματικά και εμφανίζονται εις διπλούν.
Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης, την πρώτη δισκογραφική δουλειά της Ελεωνόρας Ρούσσου «Χαρά» στις 26 Ιανουαρίου 2025.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2025 σειρά παίρνει το νεοσύστατο συγκρότημα Nabu Pera και η συναυλία τους με τίτλο «Ηχοτοπία της Λευκωσίας». Το συγκρότημα αποτελούν οι μουσικοί Νατάσα Χατζηανδρέου (κρουστά), Δημήτρης Γιασεμίδης (φλάουτο, τρομπόνι, ηλεκτρονικά) και Σάββας Θωμά (κρουστά, φωνή).
Εικαστικές εκθέσεις
Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Face forward …into my home» του Γιάννη Κούρτογλου (φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας 10 Οκτωβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2024) αποτελεί μέρος του ομώνυμου προγράμματος που το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2024 συνδιοργανώνει με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, έκθεση φωτογραφίας και σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές και τις μαθήτριες Δημοτικής Εκπαίδευσης. Εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, προσπαθώντας να ξανακτίσουν τη ζωή τους στην Κύπρο.
Θέλοντας να καταθέσει προβληματισμούς για το δημοκρατικό πολίτευμα και κατά πόσο αυτό είναι εύθραυστο ή ευέλικτο και ανθεκτικό το Φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος με το Ευρωκοινοβούλιο και φιλοξενεί τον προσεχή Νοέμβριο στο Δημοτικό Μέγαρο Πλατείας Ελευθερία την εικαστική έκθεση «Art in democracy» που έχει διοργανωθεί στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Η ακριβής ημερομηνία έναρξης και διάρκειας της έκθεσης και των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ανακοινωθεί άμεσα.
Το Φεστιβάλ, τέλος, παρουσιάζει τη δημόσια εικαστική δράση «ΟΘΟΝΗ/ OTHONI». Μια σειρά από βίντεο έργα τέχνης παρελαύνουν από τις οθόνες «Smart Nicosia» σε κεντρικά σημεία λεωφόρων και οδών της πόλης, από 16 Νοεμβρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2024, τοποθετώντας την τέχνη σε δημόσια θεά, σε ένα κοινό χώρο προσβάσιμο σε όλους, καταλαμβάνοντας το χώρο, χρόνο και την προσοχή του θεατή.