ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, λέει ο σκηνοθέτης Α. Χριστοδουλίδης ενόψει της πρεμιέρας του έργου του Όργουελ «Η φάρμα των ζώων»

Ο κ. Χριστοδουλίδης λέει ότι «το έργο έχει γραφτεί για να αποδείξει ότι η ιδέα του κομμουνισμού ήταν λάθος»

ΚΥΠΕ

Δεν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο γνωστός σκηνοθέτης Αντρέας Χριστοδουλίδης, ενόψει της πρεμιέρας της παράστασης του έργου του Τζωρτζ Όργουελ «Η φάρμα των ζώων», στις 7 Σεπτεμβρίου, από το Θέατρο Ένα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου έργου, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι ο κυριότερος λόγος είναι ότι πρόκειται για αριστούργημα που του αρέσει πάρα πολύ και γι’ αυτό ανεβάζει το εν λόγω έργο για τρίτη φορά. Ο δεύτερος λόγος, όπως λέει, είναι ότι πρόκειται για μια «σκηνοθετημένη ανάγνωση», οπότε παίρνουν λιγότερο χρόνο οι δοκιμές. Το έργο, εξηγεί στο ΚΥΠΕ, είναι στημένο με ειδικούς φωτισμούς και ήχους, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα είδος αφήγησης με πολλή δράση».

Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι έχει συνάψει ειδικές συμφωνίες με τους ηθοποιούς της παράστασης ώστε να πληρώνονται από τις εισπράξεις, λόγω του ότι το έργο δεν επιχορηγείται από το Σχέδιο «Θυμέλη» του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

«Σε τι διαφέρει η φετινή παράσταση του έργου από τις δύο προηγούμενες παραστάσεις;», ρωτάμε τον γνωστό σκηνοθέτη. Ο Αντρέας Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι η κυριότερη διαφορά της φετινής παράστασης είναι ότι συμμετέχουν άλλοι ηθοποιοί, άρα «κτίζεις πάνω σε άλλα άτομα». Ο κάθε ηθοποιός, όπως λέει, έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία, τον δικό του χαρακτήρα, τον οποίο μεταφέρει και στον θεατή.

«Επίσης, περνώντας τα χρόνια, και εγώ ως σκηνοθέτης θα έλεγα ότι ωριμάζω περισσότερο», υπογραμμίζει ο Αντρέας Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι έκανε κάποιες αλλαγές σε πολλά πράγματα του έργου, αλλά η βάση του είναι η ίδια. Όπως εξηγεί στο ΚΥΠΕ, έχει επιφέρει κάποιες τροποποιήσεις στη σκηνοθεσία, στην εκφορά του λόγου, στη μουσική και στα φώτα. Σημειώνει επιπλέον ότι και οι ηθοποιοί της παράστασης υποβάλλουν τις δικές τους εισηγήσεις, αναφέροντας ότι κάποιες εξ αυτών γίνονται δεκτές και άλλες απορρίπτονται.

Δεδομένου ότι «Η φάρμα των ζώων» κυκλοφόρησε το 1945, ρωτάμε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη αν βλέπει κοινά στοιχεία με την κατάσταση στη σύγχρονη Κύπρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης λέει ότι «το έργο έχει γραφτεί για να αποδείξει ότι η ιδέα του κομμουνισμού ήταν λάθος», προσθέτοντας ότι μέσα από το έργο βγαίνουν και η απληστία, η διαφθορά, η αρχομανία και ο ατομικισμός του ανθρώπου, καθώς και ο περιορισμός των ελευθεριών. «Όλα αυτά τα έχουμε και στην κοινωνία μας σήμερα», υποδεικνύει.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν μπορεί ο άνθρωπος να χαλιναγωγήσει την απληστία και την αρχομανία του και να τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας για να υπερβεί τα αδιέξοδά του. Ο Αντρέας Χριστοδουλίδης, επικαλούμενος την παροιμία «Πολλοί τον πλούτον εμίσησαν, την δόξαν ουδείς», τονίζει ότι με μεγάλη δυσκολία θα αφήσει κάποιος την εξουσία για να την παραδώσει αλλού ή να κάνει κάτι άλλο. «Σε ελάχιστες περιπτώσεις το βλέπουμε», συμπληρώνει.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει κατά πόσο είναι διασφαλισμένο το δικαίωμα του ανθρώπου στην ελευθερία, ο γνωστός σκηνοθέτης εκφράζει την άποψη ότι «πολύ έντεχνα το βαθύ κράτος με υποβόσκοντα τρόπο σε οδηγεί να κάνεις αυτά που θέλει αυτό, χωρίς να το καταλαβαίνεις». Όπως λέει, «μπορεί να νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος, αλλά δεν είσαι. Αν το σκεφτούμε λίγο, θα ανακαλύψουμε πάρα πολλά πράγματα στα οποία δεν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι». Αυτό, επισημαίνει, «γίνεται πολύ έξυπνα, με πολύ μελετημένο ψυχολογικό τρόπο».

Η πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Αξιοθέας στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα δύο παραστάσεις στο Αρχοντικό Αξιοθέας στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Από τις 14 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή θα πραγματοποιούνται παραστάσεις στην κύρια σκηνή του Θεάτρου Ένα στις 20:30.

Στην παράσταση, η οποία ανεβαίνει σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία του Αντρέα Χριστοδουλίδη, παίζουν αλφαβητικά οι ηθοποιοί Αντρέας Γεωργίου, Μαριλένα Γανωματή, Ιάκωβος Ιακώβου, Αντώνης Λαπηθιώτης, Στέλιος Στυλιανού και Μαρία Χαρά Τρούσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο Χρεμύλος μπορεί να είναι όλη η ανθρωπότητα εν δυνάμει…» λέει στην «Κ» ο Μάνος Βακούσης, για τον ρόλο του στον «Πλούτο» ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ