ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Κυπριανού έχει αποκατασταθεί ο σταυρός στη μίτρα

ΚΥΠΕ

Τελέστηκαν το απόγευμα της Κυριακής τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και τον Δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου και του Υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Στροβόλου, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια, στα οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, θρησκευτικοί και κρατικοί αξιωματούχοι και πρέσβεις, ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Μουσείο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού διαφυλάσσει ιερά σκεύη και κειμήλια από το ναό της γενέτειρας του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, για να κρατηθεί ζωντανή η πνευματική κληρονομιά του Στροβόλου, αλλά και η μνήμη και η θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού «που υπήρξε καλός ποιμήν και εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο για προστασία της πίστεως».

Στην ανακοίνωση ο Δήμος Στροβόλου αναφέρει επίσης ότι ο Γιάγκος Ευθυμιάδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος της εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσελεούσας και ανήκε στα άτομα που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία του Μουσείου, τόνισε ότι ήταν χρέος και υποχρέωσή να τιμηθεί δεόντως ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός, όχι μόνο για τη μεγάλη προσφορά και θυσία του προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, αλλά και του γεγονότος ότι ήταν γέννημα και θρέμμα της κοινότητας Στροβόλου, επί θητείας του οποίου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, όπως ανέφερε, βοήθησε με κάθε τρόπο την κοινότητά του και ταυτόχρονα συντήρησε και επέκτεινε τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης και ανήγειρε το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, λίγα μέτρα από τον χώρο του Μουσείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Δήμο Στροβόλου, παραδίδοντάς του τη διαχείριση του Μουσείου, τονίζοντας ότι τα εγκαίνια του Μουσείου είναι «μόνο η αρχή για να έχουμε τον Στρόβολο που ονειρευόμαστε, τον Στρόβολο της νέας εποχής, σε ένα Μουσείο που είναι δικό σας και δικό μας» και πρόσθεσε πως «εδώ δεν είναι μόνο το σπίτι του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, εδώ είναι το σπίτι όλων των Στροβολιωτών και ολάκερου του λαού μας».

Απόσπασμα από το ποίημα «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» του Βασίλη Μιχαηλίδη απαγγέλθηκε από τον ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου.

Κατά την τελετή, σύμφωνα με τον Δήμο Στροβόλου, έγιναν αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης, αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στην αυλή του μουσείου, ενώ στην κορυφή του κίονα υπάρχει πέτρινη μίτρα, τον σταυρό της οποίας κατέστρεψαν οι Οθωμανοί.

Προσθέτει πως με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Κυπριανού έχει αποκατασταθεί ο σταυρός στη μίτρα. Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από τον επιμελητή του, τον βυζαντινολόγο δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Στροβόλου, το Μουσείο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού της Παναγίας Χρυσελεούσας στον ιστορικό πυρήνα Στροβόλου και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Οίκημα των Κατηχητικών. Την ανακαίνιση και αναβάθμιση ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Φάνος Λοϊζίδης.

Στο Μουσείο εκτός από ευάριθμα, αλλά σημαντικά διασωθέντα κειμήλια που σχετίζονται με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, εκτίθεται σημαντικός αριθμός αντικειμένων, τα οποία προέρχονται από τις ιστορικές εκκλησίες του Στροβόλου, την Παναγία Χρυσελεούσα και τον Άγιο Γεώργιο.

Παράλληλα, ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν ο πίνακας του Ιωάννη Κισσονέργη «Η Θεοτόκος Ελεούσα Στροβόλου» (1949) και το χειρόγραφο «Βραβείον ζώντων και τεθνεώτων ορθοδόξων χριστιανών» του Στροβόλου (1792), στο οποίο αναγράφονται από τον ιερομόναχο Θεοφάνη τα ονόματα των οικογενειών του Στροβόλου, μεταξύ αυτών και της οικογένειας του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση