ΚΥΠΕ
Στις προσπάθειες του Θεσσαλονικιού βιομηχάνου πλαστικών Γιάννη Λέφα να συμβάλει στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρεται δημοσίευμα της Daily Telegraph.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα από την Αθήνα, ο 71 ετών ιδρυτής του οργανισμού Parthenon Project αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σκοπός του είναι να οικοδομήσει αρκετή στήριξη μεταξύ Βρετανών Βουλευτών ώστε να αλλάξει ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την απομάκρυνση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
«Αν υπάρχει αρκετή στήριξη κάποιας κλίμακας, αν έχουμε αρκετούς ανθρώπους να το πιστέψουν, πρέπει να πάμε μέσω του κοινοβουλίου», λέει ο κ. Λέφας, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα διαθέτει έως και 10 εκ. λίρες για το στόχο αυτό.
Μεταξύ των κινήσεών του είναι η οργάνωση επισκέψεων Βρετανών βουλευτών και μελών της Βουλής των Λόρδων στην Αθήνα ώστε να ενημερωθούν από κοντά για το πώς τα Γλυπτά κατέληξαν στο Λονδίνο, αλλά και η πρόσληψη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Pagefield του Λονδίνου για να προωθήσει το αίτημα επανένωσης.
Μεταξύ αυτών που έχουν ήδη ταξιδέψει στην Αθήνα και έχουν πειστεί από την ελληνική επιχειρηματολογία είναι ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού λόρδος Βέιζι, ο οποίος λέει στην Telegraph: «Αντικρίζοντας το Μουσείο της Ακρόπολης και κατανοώντας περισσότερα για τα άλλα μοναδικά τεχνουργήματα που θα μπορούσαν να έρθουν στο Λονδίνο στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής, πραγματικά έχει ενισχυθεί η άποψή μου ότι μία συμφωνία είναι εφικτή».
Ο λόρδος Βέιζι αναφέρεται στην ελληνική πρόταση περί έκθεσης άλλων σημαντικών αρχαιοελληνικών έργων τέχνης στο Βρετανικό Μουσείο ώστε να καλυφθεί το κενό των Γλυπτών των Παρθενώνα που θα επέστρεφαν στην Αθήνα, σε μια συνθήκη που περιγράφεται ως win-win, δηλαδή αμοιβαία επωφελής.
Κατά την Telegraph, το σχέδιο του Parthenon Project φέρεται να έχει την ευλογία - αν και όχι την άμεση υποστήριξη - της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Λέφας σχολιάζει πως έχει εμπλακεί σε αυτή την προσπάθεια θεωρώντας τον Παρθενώνα «σύμβολο του ψυχισμού της Ελλάδας», από τον οποίο όμως λείπουν τα «Ελγίνεια».