ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ.Τουρισμού: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας το έργο του Μ.Κακογιάννη

«Το έργο του διεθνούς φήμης Λεμεσιανού σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, έχει αναδείξει την πατρίδα μας στο εξωτερικό»

ΚΥΠΕ

Το έργο του διεθνούς φήμης Λεμεσιανού σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, έχει αναδείξει την πατρίδα μας στο εξωτερικό και αποτελεί πηγή έμπνευσης για δεκάδες νέους καλλιτέχνες, αλλά και μνημείο πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομίας, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων γλυπτού προς τιμή του, στον παραλιακό πεζόδρομο, εντός ορίων του κοινοτικού συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, στη Λεμεσό.

Το γλυπτό, που αναπαριστά τον διάσημο σκηνοθέτη με μια κινηματογραφική κάμερα, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης και αποτελεί δωρεά των Ρώσων επιχειρηματιών Gubarez και Irchikov, μέσω της οποίας η κοινότητα Αγίου Τύχωνα τιμά τον συμπατριώτη μας για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Χαιρετίζοντας την τελετή, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κώστας Κουμής ανέφερε πως «σήμερα τιμούμε τη μνήμη μιας εξέχουσας προσωπικότητας, που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στον ελληνικό αλλά και στον παγκόσμιο κινηματογράφο, με 15 ταινίες, 36 θεατρικά έργα και επτά όπερες, τον Μιχάλη Κακογιάννη».

Υπενθυμίζοντας τις συνεργασίες του με καταξιωμένους ηθοποιούς και τις τιμητικές διακρίσεις και βραβεία του, όπως η Χρυσή Σφαίρα για την κινηματογραφική ταινία «Στέλλα» το 1955 και τη διεκδίκηση του Όσκαρ για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek)» και καλύτερης ξένης ταινίας για την «Ηλέκτρα», ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, αποτελεί μνημείο πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς». Επίσης, πρόσθεσε, «με την λειτουργία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην Ελλάδα, επιχειρείται επιτυχώς η προώθηση του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη στις επόμενες γενεές, αλλά και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού γενικότερα».

Υπέδειξε δε ότι, το 1974, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης, παρέδωσε τη δική του προσωπική μαρτυρία για την Κυπριακή τραγωδία, με το ντοκιμαντέρ του «ΑΤΤΙΛΑΣ 1974», «ένα έργο που πάντα θα αγγίζει τις καρδιές μας».

Το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, συνέχισε, «έχει αναδείξει την πατρίδα μας στο εξωτερικό και αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για δεκάδες νέους καλλιτέχνες», προσθέτοντας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, να αναγνωρίσουμε το μεγαλείο του Μιχάλη Κακογιάννη, εκφράζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση μας για τον σπουδαίο αυτόν Κύπριο καλλιτέχνη».

«Είναι πραγματικά καθήκον μας, να συνδέουμε το παρόν με το μέλλον, τιμώντας όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας που με το έργο τους δημιουργούσαν καλή φήμη για τη χώρα μας διεθνώς», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Το κοινοτικό συμβούλιο Αγίου Τύχωνα θεωρεί ότι επιβάλλεται να τιμά τους ανθρώπους του πνεύματος, που με το σημαντικό έργο τους μας κάνουν περήφανους στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Αγ.Τύχωνα, Πάμπος Ιωάννου. Ευχαρίστησε επίσης τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη και τους δωρητές του έργου.

Για τον Μιχάλη Κακογιάννη μίλησε ο επιστημονικός διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

X