Kathimerini.gr
Ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο πρώτος Αφροαμερικανός ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ το 1964 για την ερμηνεία του στην ταινία «Lilies of the Field», απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 94 ετών.
Την είδηση γνωστοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών στις Μπαχάμες Φρεντ Μίτσελ, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η αιτία θανάτου. Μερικά από τα φιλμ στα οποία συμμετείχε ήταν τα κλασικά του Χόλιγουντ «A Raisin in the Sun», «Guess Who’s Coming to Dinner» και «Uptown Saturday Night».
Γεννήθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα στις 20 Φεβρουαρίου του 1927. Οι γονείς είχαν καταγωγή από τις Μπαχάμες, όπου μεγάλωσε έχοντας ελάχιστη εκπαίδευση και έκθεση στον κόσμο, έξω από το αγρόκτημα της οικογένειάς του. Η οικογένεια μετακόμισε στην πρωτεύουσα των Μπαχαμών Νασάου σε ηλικία 12 ετών και εκεί ήταν που παρακολούθησε την πρώτη του ταινία. Ο πατέρας του, τον ενθάρρυνε να φύγει στην Αμερική από τη στιγμή που ήδη ήταν Αμερικανός πολίτης, ώστε να μπορεί να στηριχθεί οικονομικά.
Μετά από μια σύντομη θητεία στον στρατό, ο Σίντνεϊ βρέθηκε στο American Negro Theater της Νέας Υόρκης. Δούλεψε ως επιστάτης με αντάλλαγμα μαθήματα υποκριτικής. Ένα βράδυ, ο Χάρι Μπελαφόντε δεν μπορούσε να ερμηνεύσει σε παράσταση και έτσι κάλεσαν τον Σίντεϊ να πάρει τη θέση του. Εκείνος, εντυπωσίασε το κοινό και κέρδισε τον πρώτο του επίσημο ρόλο στη «Λυσιστράτη» και στη συνέχεια στην «Άννα Λουκάστα». Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ήρθε το 1950 στην ταινία «No Way Out».
Ο ηθοποιός άφησε το στίγμα του στο Χόλιγουντ μέσα από τη δουλειά του σε ταινίες όπως οι «Cry», «The Beloved Country», «Blackboard Jungle», «A Patch of Blue» και «Raisin In The Sun». Έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας σημαντικός αστέρας του κινηματογράφου καθώς συνεργάστηκε με τους Τόνι Κέρτις στο φιλμ «The Defiant Ones», Σπένσερ Τρέισι και Κάθριν Χέπμπορν στο «Guess Who’s Coming To Dinner». Ο Σίντνεϊ συνέχισε να συμμετέχει σε ταινίες μέχρι το 2001. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην τηλεταινία «The Last Brickmaker in America». Συνέχισε να πραγματοποιεί εμφανίσεις σε διάφορα ντοκιμαντέρ και εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η παρουσίαση του Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη το 2014.
Οι τιμητικές διακρίσεις
Ο ηθοποιός τιμήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2009. Η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ τον έχρισε ιππότη το 1974 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Σίντνεϊ πάντα διατηρούσε διπλή υπηκοότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Μπαχάμες και του ζητήθηκε απο το νησιωτικό έθνος να υπηρετήσει ως πρεσβευτής στην Ιαπωνία το 1997.
Επιπλέον, υπηρέτησε ως πρεσβευτής των Μπαχαμών στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Και φυσικά, πέρα από την υποκριτική, έγραψε αρκετά βιβλία συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής του αυτοβιογραφίας με τίτλο «The Measure of a Man». Η δεύτερη αυτοβιογραφία «This Life» που δημοσιεύθηκε το 1980, αφορούσε στην παιδική ζωή και την προβληματική ρομαντική του ζωή.
Παντρεύτηκε την Χουανίτα Χάρντι το 1950 και έχει τέσσερις κόρες. Το ζευγάρι χώρισε το 1965 και ο Σίντνεϊ παντρεύτηκε τη Τζοάνα Σίμκους το 1976. Μαζί, απέκτησαν δύο κόρες.
Με πληροφορίες από το New York Post