ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρώμη: Με εισιτήριο πλέον η είσοδος στο Πάνθεον

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια επισκέπτες εξερευνούν το επιβλητικό αυτό οικοδόμημα που στέκεται σχεδόν άθικτο εδώ και δύο χιλιετίες

Οι επισκέπτες της Ρώμης, τουλάχιστον την πρώτη φορά τους στην Αιώνια Πόλη, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εντάξουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη στο ανυπέρβλητο αρχαίο Πάνθεον, το μνημείο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία. 

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια επισκέπτες εξερευνούν το επιβλητικό αυτό οικοδόμημα που στέκεται σχεδόν άθικτο εδώ και δύο χιλιετίες. 

Ωστόσο, πλέον η επίσκεψη αυτή θα έχει το τίμημά της – κυριολεκτικά.

Ρώμη: Με εισιτήριο πλέον η είσοδος στο Πάνθεον-1Πηγή: ΑΡ

Το κόστος κι οι εξαιρέσεις

Αν και μέχρι σήμερα η είσοδος ήταν δωρεάν, αν και εισήγηση των Ρωμαίων αξιωματούχων για είσοδο δύο ευρώ απορρίφθηκε πριν από χρόνια, πλέον, για να μπει κανείς στο φημισμένο ιστορικό μνημείο, θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό των πέντε ευρώ. 

«Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, ορίσαμε ένα στόχο βασισμένο στην κοινή λογική: Να χρεώνουμε ένα σε μικρό εισιτήριο για το πολιτιστικό μνημείο με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζενάρο Σαντζιουλιάνο, νέος υπουργός Πολιτισμού της χώρας. 

Η νέα αυτή πολιτική θα ισχύει με κάποιες εξαιρέσεις: Οι κάτοικοι της Ρώμης θα εξακολουθούν να εισέρχονται δωρεάν. Το ίδιο και τα άτομα κάτω των 18 χρόνων, όπως και οι εκπαιδευτικοί που θα συνοδεύουν μαθητές. Οι τουρίστες κάτω των 25 ετών θα πληρώνουν 2 ευρώ. Και για όσους παρίστανται στις κατά καιρούς λειτουργίες που τελούνται, εκεί επίσης η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Ρώμη: Με εισιτήριο πλέον η είσοδος στο Πάνθεον-2Πηγή: Unsplash

Το 70% των εσόδων από το εισιτήριο θα αποδίδεται στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το υπόλοιπο στην επισκοπή της Ρώμης, σύμφωνα με το Associated Press. 

Για πολλά χρόνια, το Πάνθεον, πραγματικό αρχιτεκτονικό θαύμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αποτελούσε τον μεγαλύτερο θόλο του είδους. Έχει ύψος 43 μέτρα, σχεδόν όσο το Άγαλμα της Ελευθερίας, και έως σήμερα παραμένει μυστήριο ο τρόπος με τον οποίο οικοδομήθηκε. 

Το περίφημο Oculus, το «μάτι» που δεσπόζει στην οροφή του, έχει διάμετρο δέκα μέτρων. Από την πύλη αυτή προς τον ουρανό μπαίνει το φως του ήλιου και η βροχή που πέφτει κάθετα σαν καταρράκτης. 

Ρώμη: Με εισιτήριο πλέον η είσοδος στο Πάνθεον-3Πηγή: ΑΡ

Παροιμιώδης είναι η ασύλληπτη αντοχή του κτίσματος στο πέρασμα των χιλιετιών, κάτι που οφείλεται εν μέρει στην υψηλής ποιότητας υλικών που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι για την οικοδόμησή του. «Το γεγονός πως το Ρωμαϊκό Πάνθεον στέκει ακόμη, προκαλεί εξίσου θαυμασμό και σύγχυση» έγραφε το Smithsonian το 2014. 

Πηγή: Smithsonian Magazine

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση