ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέντε χρόνια μετά, η μεγάλη επιστροφή της Μοσούλης

Πριν από λίγες ημέρες γιορτάστηκε η πέμπτη επέτειος της απελευθέρωσης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Kathimerini.gr

Πριν από λίγες ημέρες γιορτάστηκε η πέμπτη επέτειος της απελευθέρωσης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Τον Ιούλιο του 2017 και ύστερα από σχεδόν εννέα μήνες σκληρού αστικού ανταρτοπολέμου, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ κατάφεραν να ανακαταλάβουν και να απελευθερώσουν την ισοπεδωμένη πόλη. Χθες, η UNESCO και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσίασαν τις μακέτες με τη μελλοντική εικόνα τόσο του τζαμιού Αλ-Νούρι όσο και του μιναρέ Αλ-Χάντμπα, εμβληματικών θρησκευτικών μνημείων της πόλης, που θα ανακατασκευαστούν πλήρως.

Το 2018, η UNESCO εγκαινίασε μια πρωτοβουλία-σταθμό για την ανοικοδόμηση της Μοσούλης με τίτλο «Revive the Spirit of Mosul» (Αναβιώστε το πνεύμα της Μοσούλης) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ο πρώτος βασικός χρηματοδότης και εταίρος που αποδέσμευσε τα πρώτα 50,4 εκατ. δολάρια για την επιχορήγηση της εκστρατείας. Μετά τις σημαντικές προπαρασκευαστικές εργασίες, τα πλέον λαμπρά μνημεία της παλιάς πόλης κτίζονται ξανά, με στόχο να είναι λειτουργικά το 2024.

Τα σχέδια φέρουν την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου ADD Architects και, όπως μπορεί να διακρίνει κανείς από τις πρώτες εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τζαμί και ο μιναρές θα ανοικοδομηθούν χρησιμοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό παραδοσιακά υλικά και επαναχρησιμοποιώντας τα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς που βρέθηκαν και συλλέχθηκαν στα ερείπια. Μάλιστα, ο σχεδιασμός ενσωματώνει και την αρχαιολογική αίθουσα προσευχής του 12ου αιώνα που αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2022 στα συντρίμμια του κτιρίου.

Η εκστρατεία «Αναβιώστε το πνεύμα της Μοσούλης» είναι η πιο φιλόδοξη εκστρατεία ανοικοδόμησης της UNESCO τις τελευταίες δεκαετίες και πιστώνεται στη γενική διευθύντρια του οργανισμού, Οντρι Αζουλέι. Βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτιστική ζωή και την εκπαίδευση, ως βασικούς κινητήριους μοχλούς για την ανάκαμψη της Μοσούλης. Πέρα από τα κτίρια Αλ-Νουρί και Αλ-Χάντμπα, η UNESCO ανοικοδομεί επίσης τις εκκλησίες Αλ-Ταχίρα και Αλ-Σάα, καθώς και 124 ιστορικές κατοικίες και το σχολείο Αλ-Εκχλάς, επιστρατεύοντας ντόπιους, αλλά και την τεχνογνωσία της περιοχής.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ δίνει νέα πνοή, επίσης, στην πολιτιστική ζωή, υποστηρίζοντας πολλαπλές δραστηριότητες, όπως η ίδρυση τμήματος κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης και φεστιβάλ. Για τη διαφύλαξη της κληρονoμιάς μελλοντικά, η UNESCO παρεμβαίνει και στον τομέα της εκπαίδευσης, με ένα σημαντικό πρόγραμμα για την πρόληψη του εξτρεμισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση