Kathimerini.gr
Σάκης Ιωαννίδης
Χρυσά κοσμήματα, πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα έκαναν φτερά από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου, σε μια υπόθεση που φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, από τις αποθήκες του μουσείου «χάθηκαν, εκλάπησαν ή καταστράφηκαν» αντικείμενα που φυλάσσονταν για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς και δεν είχαν εκτεθεί στις συλλογές του μουσείου εδώ και καιρό, όπως ανακοίνωσε χθες το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο. Το μουσείο μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην απόλυση ενός υπαλλήλου του, εναντίον του οποίου θα κινηθεί νομικά, αλλά οι βρετανικές αρχές δεν συνέλαβαν υπόπτους. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε ακριβώς έγινε η κλοπή, αλλά σύμφωνα με ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης η υπόθεση ξεκίνησε πριν από το 2023 και η απομάκρυνση των αντικειμένων μάλλον γινόταν επί μακρό χρονικό διάστημα.
Τρεις προτεραιότητες
«Οι προτεραιότητές μας τώρα έχουν τρεις πτυχές: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, να βρούμε εάν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι για να το αποτρέψουμε και, τρίτον, να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για την ασφάλειά μας ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», σημείωσε ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Οσμπορν και πρόσθεσε ότι το περιστατικό ενισχύει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την ανακαίνιση και τον επανασχεδιασμό των κτιριακών υποδομών του Βρετανικού Μουσείου.
«Αυτό είναι ένα αρκετά ασυνήθιστο συμβάν. Ξέρω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των συναδέλφων όταν λέω ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των αντικειμένων που έχουμε υπό την επίβλεψή μας», δήλωσε ο απερχόμενος διευθυντής του μουσείου Χάρτγουικ Φίσερ και πρόσθεσε ότι «συνεργαζόμαστε με εξωτερικούς συμβούλους για να καταγράψουμε ακριβώς τι λείπει, τι έχει καταστραφεί και κλαπεί». «Το μουσείο απολογείται για ό,τι έχει συμβεί», συμπλήρωσε, «αλλά τώρα έχει τελειώσει και είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους».
Ειδικοί στις κλοπές έργων τέχνης που επικαλείται η Daily Telegraph σημειώνουν ότι για να μην έχουν δοθεί περιγραφές και φωτογραφίες των αντικειμένων, ίσως να σημαίνει ότι η αστυνομία έχει φτάσει στα ίχνη τους και σχεδιάζει κάποια επιχείρηση ανάκτησής τους.
Την εσωτερική έρευνα του μουσείου έχει αναλάβει το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του, ο σερ Νάιτζελ Μπόρντμαν, ο οποίος δήλωσε ότι οι αρχαιότητες που εκλάπησαν θα επιστρέψουν στην έδρα τους. «Θα είναι μια δύσκολη δουλειά που θα εμπλέξει εσωτερικούς και εξωτερικούς ειδικούς, αλλά είναι απόλυτη προτεραιότητά μας ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα μας πάρει».
Το πρωτοφανές περιστατικό αφήνει εκτεθειμένο το Βρετανικό Μουσείο στο μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας των υποδομών του και δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον είναι σε θέση να προστατέψει επαρκώς τις αρχαιότητες που έχει στις συλλογές του, ανάμεσα στις οποίες είναι φυσικά και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.