Του Γιάννη Αδειλίνη
Το φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο Mastros, από κυπριακή και κορωνέικη ποικιλία, ξεχώρισε στην τυφλή γευσιγνωσία για τα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Η μικρή οικογενειακή μονάδα με μπροστάρη τον Αλέξανδρο Νικολάου λειτουργεί με όρους ποιότητας από το 2010 στην Αμαργέτη της Πάφου. Η οικογένεια διατηρεί πανδοχείο και εκτός από ελαιόλαδο παράγουν χαρουπόμελο, μπίρα, κρασιά και λικέρ.
Πίσω από την επωνυμία Mastros, η οποία δόθηκε προς τιμή του παππού Σωφρόνη, γιατί έπιαναν τα χέρια του και ήταν αγαπητός και χρήσιμος στο χωριό, «κρύβεται ο θεσμός της οικογένειας, η αλληλοβοήθεια και η αγάπη του τόπου και των προϊόντων για την ανάδειξή τους», λέει ο Αλέξανδρος. Οι ελαιώνες τους στην ανατολική Πάφο καλύπτουν γύρω στα 30 δεκάρια, έχουν 2.500 ρίζες και παράγουν 4-5 τόνους ετησίως, «αναλόγως της χρονιάς και της απόδοσης του ελαιοκάρπου». Με συνεχείς ελέγχους στο έδαφος και στα δέντρα, καλό αερισμό του καρπού, σχολαστική διαλογή, ελαιοποίηση την ίδια μέρα σε χαμηλές θερμοκρασίες και επεξεργασία σε σύγχρονο ελαιοτριβείο της περιοχής, κάνουν το ελαιόλαδο Mastros πλούσιο σε πολυφαινόλες και του δίνουν υψηλή ποιότητα, μεγάλη θρεπτική αξία και βαθιά νοστιμιά. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο «μόλις αλλάξει χρώμα, για να πάρουμε όλα τα χαρακτηριστικά, τη φρεσκάδα και την πικράδα του». Ο Αλέξανδρος Νικολάου, με την ενεργή συμμετοχή των αδερφών του Σωφρόνη και Χριστόδουλου, κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του. Συνδύασε την απολύτως φυσική και παραδοσιακή καλλιέργεια με τις σύγχρονες διαδικασίες ελαιοποίησης και διαχείρισης του προϊόντος και τυποποίησε ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο.
MASTROS
Χρυσορογιατίσσης 31, Αμαργέτη, επαρχία Πάφου,
Τ/ 99829398, mastros.cy
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο ελαιόλαδο Mastros βρίσκουμε σε επιλεγμένες υπεραγορές, σε σημεία πώλησης delicatessen και στην Αμαργέτη.
Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανίδης
Βίντεο Στέλιος Στεφάνου