ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε το έργο του Γ. Κοτσώνη, λέει ο συνθέτης Γ. Καλογήρου

ΚΥΠΕ

Αξίζει να υπενθυμίσουμε το έργο του Γιώργου Κοτσώνη (1937-2014) κυρίως στη νέα γενιά, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο συνθέτης-τραγουδοποιός Γιώργος Καλογήρου, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί σε έξι κοινότητες της Κύπρου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού Κύπριου συνθέτη.

Όπως λέει, στη συναυλία «θα παίξουμε κυρίως άγνωστα τραγούδια του Γιώργου Κοτσώνη, αλλά και κάποια γνωστά», προσθέτοντας ότι η συναυλία θα έχει αναφορές και στα πατριωτικά τραγούδια του αείμνηστου συνθέτη, αλλά θα έχει ως επί το πλείστον λαϊκά τραγούδια.

Εκφράζει ακόμη τη χαρά του επειδή η συναυλία θα γίνει έξι φορές, επισημαίνοντας ότι συνήθως τέτοιες συναυλίες διοργανώνονται μόνο μία φορά. «Αξίζει να υπενθυμίσουμε το έργο του Γιώργου Κοτσώνη κυρίως στη νέα γενιά, κάτι που αποτελεί για μένα επιτακτική ανάγκη», τονίζει.

Ο κ. Καλογήρου σημειώνει ότι είχε εργαστεί στην ομάδα της ψηφιοποίησης του αρχείου του ΡΙΚ («Ψηφιακός Ηρόδοτος»), κάτι που του έδωσε την ευκαιρία να βρει και να καταγράψει άγνωστο αρχειακό υλικό που σχετίζεται με τον Γιώργο Κοτσώνη. Επίσης, αναφέρει ότι εντόπισε μέσω συλλεκτών τραγούδια που είχε γράψει ο αείμνηστος συνθέτης και τα οποία είχαν ηχογραφηθεί σε δίσκους των 45 στροφών τη δεκαετία του 1970.

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Καλογήρου αναφέρει στο ΚΥΠΕ ότι έχει μελετήσει τον τρόπο γραφής του Γιώργου Κοτσώνη, ο οποίος – όπως λέει – αντλούσε στοιχεία από την κυπριακή και τη βυζαντινή παράδοση, καθώς και από την κλασική μουσική.

Αναφερόμενος στην προσωπική του σχέση με τον αείμνηστο συνθέτη, ο Γιώργος Καλογήρου αναφέρει ότι, όταν σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, μάζευε υλικό και πληροφορίες για το ελληνικό έντεχνο τραγούδι της περιόδου 1960-1980. Σε αυτό το πλαίσιο, αγόρασε δίσκους από δισκοπωλεία, όπου ανακάλυψε τη μελοποίηση που είχε κάνει ο Γιώργος Κοτσώνης στο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο».

Στη συνέχεια, αναζήτησε το τηλέφωνο του Γιώργου Κοτσώνη για να του πάρει συνέντευξη, όπως και έγινε. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε σε περιοδικό της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2007. «Τότε είπα ότι δεν θα ξεμπερδέψω με το έργο του Γιώργου Κοτσώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με την πάροδο του χρόνου συγκέντρωσε όλο το έργο του συνθέτη σε βινύλιο.

Όπως λέει στο ΚΥΠΕ ο κ. Καλογήρου, το 2014, ως μαέστρος της χορωδίας της Δερύνειας, σκέφτηκε να κάνει συναυλία-αφιέρωμα στον Γιώργο Κοτσώνη, με αφορμή και τη συμπλήρωση 40 ετών από την τουρκική εισβολή. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξηγεί, επισκεπτόταν συχνά την οικία του Γιώργου Κοτσώνη και είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει καλύτερα. Η συναυλία ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Ιουλίου 2014, ωστόσο ο τιμώμενος συνθέτης απεβίωσε στις 28 Ιουνίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της συναυλίας.

Ακόμη, ο Γιώργος Καλογήρου αναφέρει ότι το 2016 διοργάνωσε ακόμα μια συναυλία για τον Γιώργο Κοτσώνη, αυτή τη φορά μαζί με τον Βασίλη Λέκκα, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά ολόκληρη η μελοποίηση του Γιώργου Κοτσώνη στην «Κυρά των Αμπελιών» του Γιάννη Ρίτσου. Όπως λέει, μετέγραψε και ενορχήστρωσε την παρτιτούρα του εν λόγω έργου, την οποία ο Κοτσώνης είχε γράψει το 1975.

Πέρυσι, προσθέτει ο κ. Καλογήρου, το ΡΙΚ εξέδωσε το βιβλίο «Ο ευτυχής επαναστάτης», που είχε γράψει ο ίδιος μαζί με τον Μίμη Σοφοκλέους και αφορά τον Γιώργο Κοτσώνη.

Σημειώνεται ότι η συναυλία «Γιώργος Κοτσώνης – η κληρονομιά της Αφροδίτης» διοργανώνεται από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου σε έξι κοινότητες (Παλαιχώρι, Άγιο Θεόδωρο Σολέας, Κελλάκι, Κάτω Δρυ, Βυζακιά και Πέρα Ορεινής), στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης. Η συναυλία γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο του Κύπριου μουσικοσυνθέτη.

Στη συναυλία, την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας έχει ο Γιώργος Καλογήρου, συμμετέχουν οι μουσικοί Ανδρέας Ελεσνίτσαλης, Πάρης Παράσχος, Κατερίνα Παράσχου, Κωνσταντίνος Μακαρίτης και Νεκτάριος Κασσάρ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση