ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

22 προτάσεις για τον πολιτισμό από το ΑΚΕΛ

Στη συνάντηση με την υφυπουργό Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου επιδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις του κόμματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τον επικεφαλής του Τομέα Πολιτισμού Κώστα Κώστα και μέλη του Τομέα, πραγματοποίησε συνάντηση με την υφυπουργό Πολιτισμού Λίνα Κασσιανίδου την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι θέσεις του Κόμματος για τον Πολιτισμό, οι οποίες καλύπτουν όλους τους τομείς της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Κύπρο, τα αιτήματα των καλλιτεχνών-δημιουργών και ευρύτερα των απασχολούμενων στον χώρο του πολιτισμού, καθώς επίσης και το αίτημα για ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για τον Πολιτισμό. Στην κα Κασσιανίδου παραδόθηκε υπόμνημα με 22 θέσεις για τον πολιτισμό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και διαπιστώθηκαν συγκλίσεις αναφορικά με τις προτεραιότητες του υφυπουργείου Πολιτισμού. Η κα Κασσιανίδου διαβεβαίωσε ότι θα μελετηθούν εκτεταμένα οι θέσεις του ΑΚΕΛ για τον πολιτισμό και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία, έτσι ώστε να πετύχουμε ουσιαστική στήριξη της κυπριακής δημιουργίας και γενικότερα την αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας.

Μεταξύ των θέσεων του ΑΚΕΛ είναι η νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος του καλλιτέχνη, η επαναφορά του τιμητικού επιδόματος για Συνταξιούχους και μάχιμους δημιουργούς, η στήριξη και αναβάθμιση του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης και οι δικοινοτικές δραστηριότητες. 

 

Οι 22 θέσεις του ΑΚΕΛ για τον Πολιτισμό

1. Σημαντική αύξηση των κονδυλίων με διασφάλιση της διαφάνειας στην κατανομή τους και αναθεώρηση των κριτηρίων έτσι ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό Φορέων και ανθρώπων του Πολιτισμού.

2. Συμπερίληψη των Τομέων Πολιτισμού και Δημιουργίας, στους τομείς που θα διατεθούν κονδύλια στο πλαίσιο του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», όπως ακριβώς συμβαίνει στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες και όπως προέτρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3. Η ίδρυση του Υφυπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο έτσι ώστε να συμβάλει σε ουσιαστική αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη, προβολή και προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας, την ενίσχυση της δημιουργικότητας, τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και την καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

4. Θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των φορέων του Πολιτισμού στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Απαιτείται να αντιμετωπιστούν ως ισότιμοι εταίροι στην πολιτιστική διαδικασία συμμετέχοντας σε όλα τα αρμόδια όργανα παραγωγής πολιτιστικής πολιτικής.

5. Νομοθετική ρύθμιση του καθεστώτος του καλλιτέχνη. Η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η απουσία επαρκούς σύνταξης είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αγγίζουν όλους τους δημιουργούς. Πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, οι κοινωνικές ασφαλίσεις και τα πνευματικά δικαιώματα.

6. Επαναφορά του τιμητικού επιδόματος για Συνταξιούχους και μάχιμους δημιουργούς, όπως αυτό δινόταν μέχρι το 2013 και αποκόπηκε αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη.

7. Περαιτέρω στήριξη και συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και ουσιαστική στήριξη τοπικών φορέων που ασχολούνται με όλες τις μορφές τέχνης.

8. Συντήρηση, αναβάθμιση και ανέγερση νέων πολιτιστικών υποδομών. Οι υποδομές να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των καλλιτεχνών και να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συμμετοχή και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών.

9. Η Προστασία και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (υλικής και άυλης) είναι πρωταρχικής σημασίας τόσο για την ανάδειξη της ιστορίας της Κύπρου όσο και για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και των επισκεπτών 4 στη χώρα μας. Εντατικοποίηση των ενεργειών για την αποτελεσματική λειτουργία του Αρχείου Καταγραφής της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

10. Αποφασιστική προώθηση των διαδικασιών για ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου για να μην παρατηρηθούν τα φαινόμενα αργοπορίας και παλινδρομήσεων του παρελθόντος.

11. Επαναφορά της χωροθέτησης και του αρχικού σχεδιασμού για ανέγερση της νέας Κρατικής Βιβλιοθήκης στην Αρχιγραμματεία (παλιό Υπουργείο Οικονομικών). Ουσιαστική αναβάθμιση όλων των δημόσιων, πανεπιστημιακών, σχολικών, δημοτικών και κοινοτικών βιβλιοθηκών.

12. Ανέγερση Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα έχει ως στόχο την προβολή και ενίσχυση της σύγχρονης κυπριακής εικαστικής δημιουργίας, την ενίσχυση της επαφής με το έργο των Κυπρίων και ξένων δημιουργών, την ανάπτυξη των σχέσεων με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας σε θέματα Ιστορίας/Θεωρίας και Τέχνης. 13. Αναβάθμιση και επέκταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου έτσι ώστε να καταστεί μια πλήρης ορχήστρα, όπως άλλωστε λειτουργούν σε όλες τις χώρες.

14. Δημιουργία Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο θα έχει ως πρωταρχικό στόχο την απρόσκοπτη προώθηση και προβολή της κυπριακής ταινίας, την ανάπτυξη και παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τη δημιουργία κινηματογραφικού αρχείου.

15. Στήριξη και αναβάθμιση του Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης με στόχο τη διάσωση, αρχειοθέτηση, προβολή και ενίσχυση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Δικτύωση με αντίστοιχους οργανισμούς στο εξωτερικό και ανάπτυξη συνεργασιών, ιδιαίτερα με τις χώρες της περιοχής.

16. Περαιτέρω ανάπτυξη της Τέχνης του Χορού, σύγχρονου και παραδοσιακού, στηρίζοντας τους οργανωμένους Φορείς και όσους ασχολούνται με τη προβολή και ανάπτυξη της Τέχνης αυτής. Πολύ σημαντικές είναι οι Στέγες Χορού καθώς και τα σωματεία χορού που δραστηριοποιούνται για δεκαετίες στην Κύπρο. Ο θεσμός των Φεστιβάλ, τοπικών και διεθνών, είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να στηριχτεί περαιτέρω.

17. Εμβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας με αύξηση των ωρών διδασκαλίας, έτσι που οι νέοι μας από πολύ νωρίς να συμμετέχουν και να κατανοούν τη σημασία του πολιτισμού ως συστατικού στοιχείου μιας ανθρώπινης και υγιούς ζωής. Στήριξη και αναβάθμιση του πετυχημένου θεσμού των Μουσικών Σχολείων, του Σχολικού Θεάτρου, αλλά και άλλων 5 πολιτιστικών δράσεων στο σχολείο. Επέκταση της Σχολής Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και δημιουργία πανεπιστημιακού Τμήματος Μουσικής.

18. Έλεγχος και λήψη αποτελεσματικών μέτρων και εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με τον εμπλουτισμό των δημόσιων κτιρίων με έργα τέχνης, όπως αυτή τροποποιήθηκε το 2009 και προνοεί ότι «κατά το στάδιο της ετοιμασίας προϋπολογισμού για την ανέγερση οποιουδήποτε δημόσιου κτιρίου λαμβάνεται από το φορέα πρόνοια, ώστε ποσοστό τουλάχιστον ίσο προς το ένα τοις εκατό (1%) του συνολικού κόστους ανέγερσης του κτιρίου να διατίθεται για τον εμπλουτισμό του με έργα τέχνης».

19. Τα ΜΜΕ οφείλουν να καλύπτουν με επάρκεια την πολιτιστική δράση των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας και παράλληλα να δίνουν τακτικά και σταθερά βήμα έκφρασης στους δημιουργούς είτε μέσω εκπομπών είτε μέσω των ειδήσεων. Αποτελεσματική ενίσχυση της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας με την παραγωγή σειρών, ντοκιμαντέρ, ταινιών δίνοντας εργασία στους επαγγελματίες καλλιτέχνες όλων των μορφών Τέχνης.

20. Αποτελεσματική στήριξη της συγγραφικής δραστηριότητας και προώθησης του κυπριακού βιβλίου αλλά και της φιλαναγνωσίας. Αύξηση των κονδυλίων για την αγορά βιβλίων που εκδίδουν οι Κύπριοι λογοτέχνες, για τη συμμετοχή τους στο εξωτερικό σε συνέδρια και εκθέσεις βιβλίων και για τη μετάφραση λογοτεχνικών έργων σε ξένες γλώσσες. Εμπλουτισμός όλων των βιβλιοθηκών με το συγγραφικό έργο των κυπρίων συγγραφέων. Ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Συγγραφέων.

21. Δικοινοτικές δραστηριότητες. Η κυβέρνηση οφείλει να ενθαρρύνει και να ενισχύσει περαιτέρω τις πρωτοβουλίες αυτές παρέχοντας τους πόρους και τις υποδομές έτσι ώστε, τόσον οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δικοινοτικών δραστηριοτήτων, όσο και οι δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς να έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής λειτουργίας και δράσης.

22. Πολιτιστικός τουρισμός. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται παγκοσμίως ο πολιτιστικός τουρισμός. Η Κύπρος με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά χρειάζεται και εδώ να διατυπώσει επακριβώς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης έτσι που να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους επισκέπτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση