ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπόθεση Κώστα Παπακώστα: Καβγάς Χαραλαμπίδου - Αριστοτέλους στη Βουλή

Αλαλούμ για την ευθύνη διερεύνησης ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα «η απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Κώστα Παπακώστα κατά την περίοδο κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές». Η ένταση σημειώθηκε μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, και της τέως Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους, όταν η δεύτερη προέβη στην δική της τοποθέτηση επί του θέματος. 

Συγκεκριμένα, η κα Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για ευθύνες και απάνθρωπη μεταχείριση του Κώστα Παπακώστα στις Κεντρικές Φυλακές. Παίρνοντας τον λόγο η κα Αριστοτέλους μίλησε για «αποκατάσταση της αλήθειας», διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά τα ιατρικά θέματα κρατουμένων οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα ιατροσυμβούλια και όχι από τη Διεύθυνση των Φυλακών. Εξήγησε ότι υπήρξαν πέντε ιατροσυμβούλια τα οποία δεν συνέστηναν τον προαυλισμό του κ. Παπακώστα, ωστόσο το έκτο ιατροσυμβούλιο στις 2/4/2015 συνέστησε τον προαυλισμό του με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση συμμόρφωση με την απόφαση από πλευράς φυλακών. Τόνισε ότι στην απόφαση του δικαστηρίου δεν γίνεται καμία σύσταση για καταλογισμό ευθυνών και διερωτήθηκε γιατί σε άλλες περιπτώσεις που καταδικάστηκε η Κύπρος από το ΕΔΑΔ δεν έγινε συζήτηση στην Επιτροπή.

Από την πλευρά της, απευθυνόμενη προς την κα Αριστοτέλους, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το γεγονός ότι δεν δέχεστε την απάνθρωπη μεταχείριση λέει πολλά», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως η απόφαση που έχει μπροστά της για προαυλισμό είναι από τις 16/12/2014.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, κάλεσε την κα Αριστοτέλους να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι όντως υπήρξε απάνθρωπη μεταχείριση του Κώστα Παπακώστα αλλά η ευθύνη ήταν άλλων ή αν θεωρεί πως δεν υπήρξε καν απάνθρωπη μεταχείριση, με την ίδια να απαντά πως «δεν είμαστε σε δικαστική αίθουσα για να με ρωτάτε αυτό το πράγμα». Από τη δική της πλευρά, πρόσθεσε, υπήρξε άμεση συμμόρφωση με τις αποφάσεις των ιατροσυμβουλίων και ότι ο διευθυντής των φυλακών δεν είναι γιατρός.

Αλαλούμ για την ευθύνη διερεύνησης ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων

Στην Επιτροπή συζητήθηκε και το ζήτημα ενδεχόμενων ποινικών ή πειθαρχικών ευθυνών, ενώ μπέρδεμα δημιουργήθηκε για το ποιος έχει την αρμοδιότητα διερεύνησής τους. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε αρχικά ότι για ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα δεν είναι υπεύθυνη η Νομική Υπηρεσία, ενώ για τις ποινικές διώξεις εάν και εφόσον προκύψουν και κριθεί απαραίτητο η Βουλή θα ενημερωθεί κατάλληλα. Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε πως η αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα είναι να υποδείξει στην Αστυνομία εάν υπάρχουν ποινικά αδικήματα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αν υπάρχουν πειθαρχικά. Στη συνέχεια η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας διαβεβαίωσε πως το ζήτημα θα μελετηθεί.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, σημείωσε πως εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο οι αποφάσεις του Δικαστηρίου εξετάζονται. «Υπάρχει πλήρης πρόθεση για σεβασμό σε όλες της συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν δεχόμαστε εκπτώσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τα θέματα υγείας υπάρχουν εκτεταμένες ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα ιατρικής περίθαλψης όλων των κρατουμένων. Οι φυλακές πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο περίθαλψης όπως τα νοσοκομεία», επισήμανε. 

Σε ερώτηση της κας Χαραλαμπίδου αν ένας υπουργός μπορεί να δίνει οδηγίες στη Διεύθυνση των Φυλάκων και να παρεμβαίνει στο έργο της, η κα Κουκκίδη διευκρίνισε ότι στη δική της περίπτωση θα συμμορφώνεται με ότι λέει το πλαίσιο του νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή κλήθηκε και ο γιος του αποβιώσαντος, Νικόλας Παπακώστας, ο οποίος ανέφερε ότι για ένα χρόνο και εννιά μήνες ο πατέρας του βρισκόταν αποκλεισμένος σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου και δεν του επιτρεπόταν να βγαίνει να περπατήσει, γεγονός που προκάλεσε την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του. Διερωτήθηκε γιατί του στέρησαν τα βασικά του δικαιώματα, αφήνοντας αιχμές για κίνητρα που αφορούν πολιτικό ρατσισμό. Σημείωσε, τέλος, ότι ο μόνος άνθρωπος από τους κυβερνώντες που ασχολήθηκε με το ανθρωπιστικό θέμα του πατέρα του ήταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση