ΚΥΠΕ
Σειρά θεμάτων που απασχολούν τους πρόσφυγες επέδωσε σε υπόμνημά της η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη.
Στο υπόμνημα εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ανάπτυξη που παρατηρείται στις κατεχόμενες περιοχές καθώς και η διενέργεια ιδιωτικών αγοραπωλησιών περιουσιών με τις όποιες επιπτώσεις της.
Καλείται η Κυβέρνηση και το Κράτος να εξεύρουν τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος και να ενσκύψουν στην αξιοποίηση εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους για να δώσουν διέξοδο σε πρόσφυγες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικά ή άλλα προβλήματα που τους εξαναγκάζουν να αποτείνονται στην Επιτροπή Περιουσιών στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρεται, το αρχείο Περιουσιών και Βοηθημάτων όπως έχει ετοιμαστεί από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής και όπως ενημερώνεται από το 2019, καθώς και η σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε το 2021, θα πρέπει να αποτελούν τα κυριότερα εργαλεία στην προσπάθεια αυτή.
Περαιτέρω, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι πρέπει να εξεταστεί άμεσα η αξιοποίηση χαλίτικης γης προς αυτή την κατεύθυνση και να επιλυθούν τα θέματα που άπτονται της τιτλοποίησης οικιών ή και της απόδοσης πιστοποιητικών μίσθωσης σε πρόσφυγες που διαμένουν σε οικίες που βρίσκονται σε συνοικισμούς και όχι μόνο.
Για την ισότιμη κατανομή βαρών επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο καθώς «μέσα από την αδικία» που παρατηρείται μεταξύ εκτοπισθέντων και μη «το κράτος, καλώς ή κακώς προχωρεί και σε περαιτέρω αδικίες» μεταξύ προσφύγων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί «πρόσφυγες διαφόρων κατηγοριών και αντιμετωπίσεων».
«Στο ενδιάμεσο διάστημα, καλούμε την Κυβέρνηση και σας τον ίδιο κ. Πρόεδρε, όπως δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες στους εμπλεκόμενους Υπουργούς και τις αρμόδιες υπηρεσίες για επανεξέταση των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και των επιδομάτων που δίνονται, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιδότηση ενοικίου σε πρόσφυγες και δη σε νεαρά ζευγάρια» προστίθεται.
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι παρά το ότι πρωταρχική έγνοια και αγωνία είναι η έναρξη ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων που να οδηγήσει σε συμφωνία και λύση, στο μεσοδιάστημα, "καλούμαστε να αναδείξουμε θέματα υποστελέχωσης και καθυστερήσεων, αλλά και περιορισμένων κονδυλίων στη διάθεση της Υπηρεσίας Μερίμνης αλλά και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών".
Τονίζουμε εδώ ότι στα πλαίσια και του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την αποκέντρωση εξουσιών που θα εκχωρηθούν από του Επάρχους, θα πρέπει ταυτόχρονα να αναπληρωθούν ή να ενισχυθούν με προσωπικό οι Επαρχιακές Διοικήσεις, καθώς αυτές αποτελούν τον κύριο φορέα υλοποίησης των διαφόρων σχεδίων και αναβαθμίσεων που άπτονται προσφυγικών θεμάτων, αναφέρει το υπόμνημα.
Επίσης, σημειώνεται, η καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των κριτηρίων που αφορούν τη διάθεση τ/κ περιουσιών προς ψήφιση στη Βουλή "και είναι από τα καίρια θέματα που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση".
Τέλος, αναφέρεται ότι θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητική η παρέμβαση του Προέδρου για αύξηση του προϋπολογισμού της ΠΕΠ ώστε να μπορεί πλέον να επιτελεί ουσιαστικά το ρόλο της.