ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΞ: Η έρευνα οικονομικής βιωσιμότητας θα δείξει αν ο EastMed είναι πραγματοποιήσιμος

«Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προχωρούσε», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης

ΚΥΠΕ

Αν τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής βιωσιμότητας για τον EastMed είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων, αν όχι, τότε ο αγωγός δεν είναι πραγματοποιήσιμος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τα όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με το θέμα της υλοποίησης του έργου αυτού και τη στάση των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo ενώ βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως έγινε μια παρενόχληση, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. «Δεν μπορούμε να πούμε δεν πειράζει, και ασφαλώς για αυτό τον λόγο θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα», ανέφερε.

Σε σχέση με τον αγωγό EastMed, ο ΥΠΕΞ είπε πως όταν ελαμβάνετο η απόφαση για αυτόν «ήταν μια απόφαση η οποία ετίθετο υπό την αίρεση θετικής έκθεσης οικονομικής βιωσιμότητας».

Πρόσθεσε πως αυτό «είναι ένα έργο που απαιτεί τεράστια επένδυση, και ασφαλώς μόνο εάν ο EastMed θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενος θα μπορούσε να προχωρήσει η εφαρμογή του».

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα βιωσιμότητας, προσθέτοντας πως «αναμένουμε τώρα τα αποτελέσματα της έρευνας βιωσιμότητας, και αν είναι θετικά τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων. Αν όχι ο EastMed δεν είναι πραγματοποιήσιμος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν προβληματίζουν οι δηλώσεις που έγιναν από πλευράς ΗΠΑ και οι τοποθετήσεις του Ειδικού Απεσταλμένου, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοκστάιν, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Όχι δεν μας προβληματίζουν για τον απλό λόγο ότι αυτά που λέει τώρα ο κ. Χοκστάιν τα λέγαμε εμείς από τη λήψη της απόφασης να ζητούμε από την έρευνα να καταδείξει ότι υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα».

«Αν δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν θα προχωρούσε», επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν δεν θεωρεί δηλαδή ότι είχαν δημιουργηθεί κάποιες μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με αυτό το έργο, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «εάν δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες δεν προέρχονται εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς». 

«Στις δημοκρατίες όταν υπάρχουν επικείμενες εκλογές αυτό είναι αναπόφευκτο. Εμείς δεν είχαμε εκλογές», σημείωσε.

Συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για το τί να αναμένεται από τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επί των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την Αποστολή των Καλών του Υπηρεσιών και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «έχουμε ενδείξεις. Στο προσχέδιο ψηφίσματος δεν είχαμε έκπληξη, να πρόκειται για απαράδεκτο ή αρνητικό. Έχουμε κάποιες παρατηρήσεις τις οποίες η Μόνιμη Αντιπροσωπεία (της Κυπριακής Δημοκρατίας) θα προωθήσει με τον συνήθη τρόπο προς πρώτα – πρώτα τον ίδιο τον penholder, δηλαδή τον Άγγλο Αντιπρόσωπο, αλλά και προς τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Νταβίντ Σασόλι

Οι δηλώσεις του κ. Κασουλίδη έγιναν στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, όπου υπέγραψε το βιβλίο
συλλυπητηρίων για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασίλι.

Ο κ. Κασουλίδης έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: «Είμαι βαθιά θλιμμένος από την απώλεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ενός οραματιστή του εκσυγχρονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός ένθερμου προασπιστή των ευρωπαϊκών αξιών. Η Κύπρος έχει χάσει έναν πραγματικό φίλο, η Ευρώπη έχει χάσει έναν πραγματικό Ευρωπαίο».

«Απευθύνω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους στενούς του φίλους, καθώς και σε ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ