ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το χρονικό της αναδίπλωσης

Το διάγγελμα που προκάλεσε αντιδράσεις και οι πιέσεις εκ των έσω οδήγησαν στη λήψη σκληρών μέτρων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυττε τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η μία χώρα μετά την άλλη προχωρούσαν σε σκληρά μέτρα και την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον-χωρίς να λαμβάνει σκληρά μέτρα- προετοίμαζε τους Βρετανούς, ότι θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα νωρίτερα από το αναμενόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να πείσει με το διάγγελμά του, ούτε και να διασκεδάσει τις ανησυχίες των πολιτών. Όχι μόνο γιατί καθυστέρησε μισή και πλέον ώρα να τοποθετηθεί, ούτε αποκλειστικά για το ύφος του αλλά και γιατί τα όσα εξήγγειλε προκάλεσαν τόσες απορίες ώστε το ένα μετά το άλλο υπουργείο να προχωρά στη συνέχεια σε διευκρινήσεις. Η αντίδραση του κόσμου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, οι επικρίσεις των κομμάτων περί ημίμετρων, ακόμα και στελεχών της κυβερνώσας παράταξης που θεώρησαν πως δεν έπρεπε να γίνει τελικά το εν λόγω διάγγελμα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις αρχικές εξαγγελίες και να δημοσιοποιήσει με χρονοκάθυστερηση πιο σκληρά μέτρα το μεσημέρι της Κυριακής.

Το παρασκήνιο των πιέσεων

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», μέλη του υπουργικού συμβουλίου πίεζαν για κλείσιμο των αεροδρομίων ούτως ώστε να αποφευχθεί η μαζική έλευση των φοιτητών από τις κυρίως επικίνδυνες χώρες Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν ιδιαίτερες πιέσεις από οικονομικούς παράγοντες με συμφέροντα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα να διατηρήσουν τους δύο προορισμούς στην κατηγορία 3. Η οδηγία διαμορφώθηκε μετά και την διαπίστωση ότι πέραν του ενός κρούσματος προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα αυξάνονταν επικίνδυνα τα κρούσματα.

Υπήρξαν ωστόσο έντονες πιέσεις από γονείς φοιτητών του εξωτερικού να μην προχωρήσουν σε κλείσιμο των αεροδρομίων τις τελευταίες μέρες, ούτως ώστε να επιστρέψουν οι φοιτητές για τις γιορτές του Πάσχα. Πιέσεις που φέρεται έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για τα μέτρα που έθεσε ο Πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή στο διάγγελμά του. Όμως αντιδράσεις δεν προκλήθηκαν μόνο με το θέμα των αεροδρομίων, αλλά και με την χλιαρή τοποθέτηση του για την αποφυγή των πιστών να προσέλθουν στην Εκκλησία. Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, είχε προχωρήσει την προηγούμενη βδομάδα σε διαβουλεύσεις με τους τουριστικούς παράγοντες, οι οποίοι πίεζαν για σκληρά μέτρα άμεσα, ούτως ώστε να μην χαθεί η τουριστική χρονιά και να εξαλειφθεί το πρόβλημα κατά τους –τουριστικούς- μήνες του καλοκαιριού. Την θέση για σκληρά μέτρα εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καθόλου τυχαίο ότι το Σάββατο προχώρησε σε δήλωση που έλεγε ότι καλύτερα «να πονάμε τώρα παρά να γίνουμε μια νέα Ιταλία». Τοποθέτηση που έδειχνε την διαφοροποίησή του από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.Όπως λέγεται, πίεσε ιδιαίτερα για τη λήψη σκληρότερων μέτρων. Στο ίδιο πλαίσιο ανάγκης λήψης σκληρότερων μέτρων κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αλλά και ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Κυπριανού.

Το κρούσμα που ανησύχησε

Το πρωί του Σαββάτου, μέλη της κυβέρνησης εισηγήθηκαν στον Πρόεδρο να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή, καθώς είδαν τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως επιχειρήσεις αποφάσισαν αυτόβουλα να προχωρήσουν σε αναστολή των εργασιών τους μέχρι να περάσει η κρίση. Το ζήτημα ωστόσο που φέρεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο ήταν τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το Σάββατο και ιδιαίτερα του ασθενή που ήταν στην εντατική του Νοσοκομείου Πάφου. Αυτό από μόνο του προκάλεσε ιδιαίτερες ανησυχίες για τις επικίνδυνες προεκτάσεις που τείνει να λάβει ο κορωνοϊός, ιδιαίτερα εντός των νοσηλευτηρίων. Στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης άλλωστε, ο υπουργός Υγείας, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο διαχείρισης της διασποράς σε ευπαθείς ομάδες καθώς υπάρχουν μόνο 50 με 60 κλίνες στην εντατική μονάδα θεραπείας. Καθόλου τυχαία και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου το μεσημέρι του Σαββάτου ότι θα νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Βγήκαν μπροστά οι υπουργοί

Το πρωί της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προσυνεδρία πριν το υπουργικό με τους στενούς του συνεργάτες Νίκο Χριστοδουλίδη, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρη Γεωργιάδη και τους υπουργούς Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ούτως ώστε να καταγράψουν τα νέα μέτρα. Η γενική τοποθέτηση, ήταν πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα και στην διακήρυξη πως η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, ούτως ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα. Καθόλου τυχαία και η παραίνεση πολιτικών κύκλων προς τον Αρχιεπίσκοπο να καλέσει σε αποχή των πιστών από την Εκκλησία με σκοπό να αποφευχθεί η εξάπλωση στις ευπαθείς ομάδες. Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν πως η κίνηση να βγουν μπροστά οι αρμόδιοι υπουργοί –οι οποίοι έχουν επί του παρόντος θετική εικόνα- φέρεται πως βοήθησε στην διαχείριση της αναστάτωσης που προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή αλλά και στο να απαντηθούν ερωτήματα γύρω από τα νέα δεδομένα. Ενδεικτική και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, οτι τα μέτρα που λήφθησαν για τους φοιτητες, είναι αποτρεπτικά καθώς στόχος είναι να μην έρθουν οι Κύπριοι φοιτητές. Το κατά πόσο τα νέα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς προβλήματα και άλλες προεκτάσεις θα διαφανεί το επόμενο διάστημα, καθώς συγκεκριμένα μέτρα χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.

Θετικά τα κόμματα

Πάντως, τα νέα μέτρα, φέρεται να ικανοποιούν και τα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ δια του Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα, ενώ οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας σημείωσαν πως έστω και με χρονοκαθυστέρηση τα μέτρα οδηγούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ενώ το ΑΚΕΛ δια του Άριστου Δαμιανού, σημειώνοντας πως κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε πως αυτά τα μέτρα θα μελετηθούν από το κόμμα τις επόμενες μέρες. Υπενθυμίζεται πως από την Παρασκευή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκήσαν έντονη κριτική στα μέτρα που λήφθησαν και στο διάγγελμα. Ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε πως έγινε πολύ κακό για το τίποτα, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτηρίσαν ανεπαρκή τα μέτρα και απογοητευτικό το διάγγελμα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση