ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

To στοίχημα των Βρυξελλών

Αναζητεί ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό η Λευκωσία με πλήρη δράση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Περίοδος έντονου διπλωματικού παρασκηνίου για την Λευκωσία καθίσταται το τριήμερο μέχρι την Παρασκευή με φόντο τις εργασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών της 23ης-24ης Μαρτίου. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει σειρά επαφών με αρχηγούς κρατών και τους τρεις επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να «κλειδώσει» η προσπάθεια που η Λευκωσία έχει διακηρύξει για διορισμό -πάντα εντός του πλαισίου του ΟΗΕ- μιας προσωπικότητας από το Συμβούλιο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή και πέραν των εργασιών, per se, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Λευκωσία επιδιώκει, στο ίδιο πλαίσιο, να κινητοποιηθεί και διαμέσου του ΣΕΥ (σ.σ. με την παρουσία του ΥΠΕΞ, κ. Κόμπου) καθώς και στο επίπεδο του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ενώ ο στόχος συνάντησης, την Πέμπτη, του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, κρίνεται από πολλούς ως ύψιστης προτεραιότητας -κι ένδειξη για το πως θα κινηθεί και ο διεθνής οργανισμός.

Μπαράζ επαφών

Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα δει το σύνολο της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών με συναντήσεις να έχουν κλειδώσει ήδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν. Σημαντική κρίνεται, για σειρά λόγων, και η συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, λόγω της ευρωπαϊκής προεδρίας του Συμβουλίου στο τρέχον εξάμηνο. Από εκεί και πέρα και οι επαφές με την ηγεσία της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την προώθηση της προσπάθειας για την ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση στο Κυπριακό.

Ως προς τα ορόσημα ωστόσο δύο είναι οι άξονες που έχουν ξεχωριστή σημειολογία:

• Mια συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, στο περιθώριο του Συμβουλίου, όπου εκτός απροόπτου θα κλειδώσει και η επίσημη πρόσκληση για διμερή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι και

• Μια συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο ίδιο πλαίσιο ως άνω, που θα οδηγούσε, δυνητικά, σε πλήρη στήριξη του λεγόμενου «γαλλογερμανικού άξονα» στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας για ευρωπαϊκή εμπλοκή στο Κυπριακό

Ο χρόνος της διπλωματικής προετοιμασίας για το διήμερο 23ης-24ης Μαρτίου, για την προσπάθεια της Λευκωσίας για ευρωπαϊκή εμπλοκή στην διαδικασία επανεκκίνησης του Κυπριακού, στη παρούσα φάση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όλοι τηρούν στάση “wait & see” για τις 14 Μαΐου και τις τουρκικές εκλογές -δεδομένου ότι ιδίως στο σενάριο μιας ήττας Ερντογάν οι Βρυξέλλες θα έβαζαν την κυβέρνηση Κιλισντάρογλου σε ισχυρή πορεία αναθέρμανσης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Μέχρι τις 14 Μαΐου δεν αναμένεται πάντως ο ορισμός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας προσωπικότητας που θα βοηθούσε διαμεσολαβητικά στο Κυπριακό, πτυχή που δείχνει να γνωρίζει και να αντιλαμβάνεται και η Λευκωσία -που προσπαθεί σε πλήρη ισχύ να κερδίσει το… στοίχημα των Βρυξελλών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση