Του Γιάννη Ιωάννου
Μια περίοδο κινητικότητας -σε δύσκολες συνθήκες για το αδιέξοδο του Κυπριακού εγκαινιάζει η νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία-Ανχέλα Ολγκίν-Κουεγιάρ. Η κ. Κουεγιάρ αφίχθηκε στη Κύπρο την Κυριακή και θα παραμείνει, για διερευνητικές επαφές, τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο. Η διπλωμάτης των ΗΕ από την Κολομβία στη πρώτη της παρουσία επί κυπριακού εδάφους θα έχει σειρά επαφών με την ηγεσία των δύο κοινοτήτων, την αποστολή του ΟΗΕ στη Κύπρο (Γραφείο Καλών Υπηρεσιών και ειρηνευτική δύναμη-ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καθώς και με την κοινωνία των πολιτών -με οργανωμένα σύνολα, ΜΚΟ, κοκ.
Συνάντηση με Στιούαρτ
Η κ. Κουεγιάρ είδε την Δευτέρα τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στη Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση που θα οργανώσει τις δύο, ξεχωριστές, συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, με τους δύο ηγέτες. Η κ. Κουεγιάρ αναμένεται το πρωί της Δευτέρας να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και, ακολούθως, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα δει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» οι δύο συναντήσεις θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα προκειμένου η διπλωμάτης να εντοπίσει και να καταγράψει τις σκέψεις των δύο ηγετών προκειμένου να δει -και η ίδια- πως θα προχωρήσει για την συνέχεια στη δύσκολη εξίσωση της άρσης του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.
Περίοδος κινητικότητας
Η κάθοδος Κουεγιάρ εγκαινιάζει και επίσημα μια περίοδο κινητικότητας στο Κυπριακό μετά την απουσία οποιαδήποτε διαλόγου εδώ και μια επταετία. Ενόψει καθόδου η ε/κ πλευρά ανακοίνωσε δια του Προέδρου δέσμη μέτρων (ΜΟΕ) προς την τουρκοκυπριακή πλευρά -με 14 στοχευμένες δράσεις προς διευκόλυνση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Υπήρξε επίσης τοποθέτηση εκ μέρους του ΑΚΕΛ δια του ΓΓ του, Άντρου Στεφάνου, για υιοθέτηση εκ μέρους της ε/κ πλευράς της θέσης για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά και υιοθέτηση του πλαισίου Γκουτέρες (σ.σ. έξι σημεία συγκλίσεων). Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή στα Κατεχόμενα «εθνικό συμβούλιο» με την συμμετοχή όλων των τουρκοκυπριακών κομμάτων, του λεγόμενου ΥΠΕΞ, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και του διαπραγματευτή Γκιουνές Ονάρ. Την άποψη πως η κάθοδος Κουεγιάρ στη Κύπρο εγκαινιάζει, και τυπικά, μια περίοδο κινητικότητας στο Κυπριακό εξέφρασε και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη -με σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Λετυμπιώτη.
Διπλωματία «πήγαινε-έλα»
Αν και τα μηνύματα που αποστέλλει τόσο η Άγκυρα όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά -δια στόματος Τατάρ, παραμένουν στην σκληρή γραμμή της κυριαρχικής ισότητας και της λύσης των δύο κρατών, αυτό που δείχνει να εκπέμπει η πλευρά της Κουεγιάρ είναι πως η τελευταία θα επιμείνει στους όρους εντολής της για άρση του αδιεξόδου. Μετά το πρώτο, διερευνητικό, δεκαήμερο παραμονής της στη Κύπρο η κ. Κουεγιάρ αναμένεται να επιδοθεί σε διπλωματία του «πήγαινε-έλα» και δεν αποκλείεται στα πλαίσια αυτού να επισκεφθείς τις Βρυξέλλες αλλά και τις τρεις πρωτεύουσες (Λονδίνο, Αθήνα και Άγκυρα) των εγγυητριών δυνάμεων προκειμένου να αναμοχλεύσει διπλωματικό κεφάλαιο προς την κατεύθυνση του ξεκλειδώματος του αδιεξόδου.
Επιπλέον στη Κύπρο -όπως μαθαίνει η «Κ»- αναμένεται να έχει σειρά επαφών με οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών καθώς και μέλη των τεχνικών επιτροπών.